Χαρακόπουλος: “Διαβρωτικός λαϊκισμός και στον αγροτικό τομέα!”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ε.Ν.Α.
Εγρήγορση για το νέο Κανονισμό αλκοολούχων ποτών της ΕΕ

Έκκληση για παρέμβαση των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αλλάξει ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά, που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή αφού παρήλθε η ημερομηνία που η ΕΕ έκανε δεκτές διορθώσεις των κρατών μελών(!), ο οποίος μπορεί να είναι μοιραίος για εμβληματικά προϊόντα όπως το τσίπουρο Τυρνάβου, απηύθυνε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) στη Λάρισα με θέμα «Αγροτική Πολιτική της ΕΕ: Υφιστάμενες δυνατότητες και Προοπτικές για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο του διαβρωτικού λαϊκισμού και στον αγροτικό τομέα, αναφέροντας παραδείγματα από τη δική του θητεία, όπως τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

Ο κ. Χαρακόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καλωσορίζω στη Λάρισα τον κ. Χρυσόγονο, έναν από τους σοβαρούς εκπροσώπους της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, που δεν διστάζει να ασκεί κριτική σε λανθασμένες αποφάσεις του κόμματος με το οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής. Όπως επίσης τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Μελλά και τα στελέχη, τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θέλω να συγχαρώ την Π.Ε.Ν.Α. και τους συνδιοργανωτές της ημερίδας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η παλαιότερη κοινή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι 60 χρόνια μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ρώμης και ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.
Δυστυχώς, τα στοιχεία της διαΝΕΟσης που παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη για την άποψη των πολιτών για τη συμβολή της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, όπου 7 στους 10 τη θεωρούν αρνητική, είναι ενδεικτικά του διαβρωτικού λαϊκισμού στην ελληνική κοινωνία, όταν πακτωλός χρημάτων έχουν εισρεύσει από την ένταξη μας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1980.
[wpg_thumb]
Αξιοποίηση της ΚΑΠ με σωστό σχεδιασμό δράσεων του ΠΑΑ
Η εμπειρία μου από τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και πιστοποίηση που κερδίζουν το στοίχημα της εξωστρέφειας, να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στην ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ με σωστό σχεδιασμό δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Τις πρώτες μέρες που βρέθηκα στο υπουργείο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης. Ντάνες από φακέλους ανέμεναν έως και δυο χρόνια την αξιολόγησή τους. “Επιστρατεύσαμε” τότε τις Περιφέρειες, προσφύγαμε στην αρωγή τους για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Όπως επίσης προχωρήσαμε σε έκτακτη προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών με κονδύλια από άλλα προγράμματα που δεν είχαν απορροφηθεί και κινδύνευαν να χαθούν.

Που είναι σήμερα αυτοί που διαμαρτύρονταν για το ΟΣΔΕ;
Ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι μιλούμε πολύ συχνά για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αδιαφορώντας αν προκαλούμε εθνική ζημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -που μας αγγίζει ιδιαίτερα στη Θεσσαλία- είναι το λεγόμενο “πακέτο Χατζηγάκη”, όπου εκτός των λαθών στην καταβολή των αποζημιώσεων φτάσαμε στην καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο αίτημα ανάκτησης και από ατυχείς δηλώσεις, που έγιναν με στόχο την προσπόριση κομματικού οφέλους.
Προσωπικά όσο άδικη κριτική και αν δέχθηκα δεν απάντησα γνωρίζοντας ότι μπορούσα υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου να βλάψω τη χώρα. Ερχόμενος από το χωριό μου στην εκδήλωση πρόσεξα δυο αφίσες στην τζαμαρία του καφενείου από φορείς που κάνουν δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Το ’13 δέχθηκα άδικη κριτική από λαϊκίζοντες βουλευτές, δημάρχους, συνεταιριστές, αγροτοσυνδικαλιστές, συμβούλους, για το “πανωπροίκι” στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, από μια σύμβαση που ήταν σε ισχύ και είχε την υπογραφή του προηγουμένου υπουργού Σκανδαλίδη. Όπως σας είπα δεν απήντησα. Σήμερα, πού είναι όλοι αυτοί όταν πλέον διαφημίζονται οι επ’ αμοιβή υπηρεσίες των φορέων που υλοποιούν το ΟΣΔΕ;

Παράθυρο εμφιάλωσης τσίπουρου Τυρνάβου εκτός Ελλάδος
Και επειδή το ευρωκοινοβούλιο έχει πια αυξημένες εξουσίες και καλείται να επικυρώσει όχι μόνο τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες όπως η CETA και η TTIP, αλλά και την αλλαγή κανονισμών, θα ήθελα απευθυνόμενος στον κ. Χρυσόγονο, και δι’ αυτού σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, να ζητήσω να είναι σε εγρήγορση για το νέο κανονισμό αλκοολούχων ποτών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έφερε το νέο κανονισμό στη βουλή αφού παρήλθε η ημερομηνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει για την υποβολή διορθώσεων από τα κράτη μέλη. Ο νέος κανονισμός δίνει υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να διαγράφει προϊόντα από τον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων, ενώ ανοίγει παράθυρο εμφιάλωσης τσίπουρου Τυρνάβου, τσικουδιάς, ούζου ή μαστίχας Χίου εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής. Για να γίνει κατανοητό υπενθυμίζω ότι το χύμα ελαιόλαδο εξάγεται στην Ιταλία η οποία το εμφιαλώνει και πιστώνεται την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω σε εγρήγορση για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου και με εμβληματικά ελληνικά αλκοολούχα ποτά».

Add Comment