Εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση για την ΔΕΥΑ Ελασσόνας

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Φ. ΚΑΡΑΓΚΟΓΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΕΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΔΕΥΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ»
Β. ΒΑΡΝΑΣ: «ΚΑΚΙΣΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Ευρεία ενημέρωση εφ΄ όλης της ύλης για την λειτουργία και την πορεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελασσόνας(Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ.) έγινε από τον πρόεδρο της κ. Φώτη Καραγκόγκο, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, μετά από ερώτηση που υπέβαλλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – πρ. δήμαρχος κ. Γιώργος Πασχόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ αναφέρθηκε στην εικόνα της επιχείρησης από την πριν 2,5 χρόνια παραλαβή της σημερινής δημοτικής αρχής(από την προηγούμενη δημοτική αρχή) έως και σήμερα και στάθηκε ιδιαίτερα στη διοικητική οργάνωση της, και στους Βιολογικούς Καθαρισμούς(Ελασσόνας, Σαρανταπόρου, Λιβαδίου, Βερδικούσιας με τα προβλήματα τους.
«Προμηθευτήκαμε νέο σύγχρονο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες της επιχείρησης. Έτσι έχουμε έγκαιρη και έγκυρη καταχώρηση των δαπανών και παρακολούθηση των δεδομένων της επιχείρησης. Η ανάληψη της υποχρέωσης (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) γίνεται άμεσα με την ανάθεση της εργασίας ή της προμήθειας και η τιμολόγηση τους γίνεται στο διάστημα που ορίζει ο νόμος μετά την παράδοση τους.
Έχουμε νέο έντυπο έκδοσης των λογαριασμών με δυνατότητα εξόφλησης από τους δημότες με πολλαπλούς τρόπους όπως η ταχυπληρωμή μέσω ταχυδρομείου η πάγια εντολή μέσω τραπεζών η εξόφληση μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και με το σύστημα e- pos μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Εγκαταστήσαμε και λειτουργεί με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού ο οποίος αναγράφεται στον λογαριασμό που εκδίδουμε, πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να εκδίδει το λογαριασμό του, να τον εξοφλεί αυτόματα μέσω του e- pos αλλά και να βλέπει στοιχεία του λογαριασμού του όπως προηγούμενες καταναλώσεις να καταθέτει ηλεκτρονικά στην υπηρεσία αιτήσεων ή ακόμη και την ένδειξη του υδρομέτρου και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Φ. Καραγκόγκος.
[wpg_thumb]
Ακόμη, έγινε ενημέρωση για την ύδρευση και την αποχέτευση, για την δημιουργία αποθήκης, για τις επισκευές, για τις υδρομετρήσεις, για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του προέδρου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς την ΔΕΥΑΕΛ, μείζον θέμα που «καίει», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Το ποσό που όφειλαν οι δημότες όταν αναλάβαμε ήταν 1.828.126,67 ευρώ, σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 2.648.313,57 ευρώ, να διευκρινίσω όμως πως σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και αφορούν το 2016 που σημαίνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 300.000 ευρώ περίπου με βάση τα στοιχεία του 2015. Στον τομέα αυτό δεν τα καταφέραμε παρότι προσπαθήσαμε. Ενημερώσαμε τους οφειλέτες και τους παροτρύναμε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκές γ’ αυτούς ρυθμίσεις. Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη και γι’ αυτό ξεκινήσαμε ήδη μια καινούργια προσπάθεια στην οποία είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον κανονισμό της επιχείρησης και να προβούμε και σε διακοπές της παροχής ύδρευσης, αφού θεωρούμε πως στην πρόταση ρύθμισης που έχουμε ψηφίσει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι πολίτες».
Τέλος, ο κ. Καραγκόγκος «κατέθεσε» στο σώμα σειρά οικονομικών στοιχείων για την πορεία της επιχείρησης, εξειδικεύοντας και στον προϋπολογισμό του 2017.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρ. δήμαρχος – επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:
«Με καταπλήξατε. Παρουσιάσατε μια μαγική εικόνα, λες και δεν υπήρχε η επιχείρηση πριν από εσάς. Τους μηδενίσατε όλους. Σαν ο καθένας από εμάς, δεν κάνει μια μικρή αυτοκριτική, αξίζει σεβασμό. Και βέβαια αξίζει η προσπάθεια του καθένα και η δική σας προσπάθεια, αλλά μην ακυρώνετε προσπάθειες άλλων. Κάνατε καλά και αντικαταστήσατε το λογισμικό της ΔΕΥΑ. Θέλω να είμαι δίκαιος.
Η ΔΕΥΑ είναι στα όρια της κατάρρευσης, όμηρος της προεκλογικής δέσμευσης του δημάρχου για μείωση του τιμολογίου του νερού κατά 50% . Στις 31/8 που παραλάβατε από εμάς, οι οφειλές των πολιτών προς την επιχείρηση ήταν 1.718.000 ευρώ. Τώρα, ο οφειλές έφθασαν στα 2.800.000 ευρώ! Τάξατε λαγούς με πετραχήλια. Έχω τακτική επικοινωνία μαζί σας. Εάν δεν λειτουργήσετε την υπηρεσία εσόδων, δεν έχει τύχη η ΔΕΥΑΕΛ. Εάν δεν γίνουν νέες συνδέσεις στους βιολογικούς, εάν δεν μειώσετε το τέλος σύνδεσης στον βιολογικό, εάν δεν αλλάξετε και δεν κάνετε περικοπές, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Αλλάξτε ρότα για να σωθεί η ΔΕΥΑΕΛ».

Με τη σειρά του, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς τόνισε: «Όλα είναι μαγικά. Αμφισβητώ ευθέως τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις. Δώσατε ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο και στους πολίτες. Υπάρχουν θέματα και προβλήματα στην επιχείρηση. Οι δαπάνες που γίνονται για τις επισκευές είναι υπερβολικά μεγάλες, σε σχέση με τον όγκο των βλαβών της ΔΕΥΑ. Τι γίνεται με το τέλος ύδρευσης; Τι γίνεται με τα νιτρικά της Δολίχης; Τι γίνεται με το θέμα της Βερδικούσιας; Τα «ροζ» τηλέφωνα μείωσαν το κύρος της υπηρεσίας. Όλα αυτά είναι απόρροια της πολιτικής σας. Η όλη εικόνα της ΔΕΥΑ είναι κάκιστη. Τέτοια εποχή του χρόνου, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Πηγαίνετε με φόρα στον τοίχο…».

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικος Ευαγγέλου, επισημαίνοντας: «Κανένας δεν πήγε να μηδενίσει παλαιότερο έργο. Ο πρόεδρος της επιχείρησης περιέγραψε τι ακριβώς παρέλαβε με στοιχεία και πως συνεχίζει την λειτουργία της σήμερα η ΔΕΥΑ. Έχουμε εικόνα για όλα. Τα νερό μπορεί να φθάσει το 80% σε μείωση τιμολογίου, αν πληρώνουν όλοι και αν μειωθούν τα «μπάϊ –πάς». Αποφασίστε ποια αντιπολιτευτική πολιτική θέλετε. Και βέβαια υπάρχουν λάθη σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Στο εισπρακτικό κομμάτι υπάρχουν προβλήματα. Λογικό είναι όταν υπάρχει νέο πρόγραμμα, να εμφανίζονται προβλήματα και καθυστερήσεις».

Επανατοποθετούμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτης Καραγκόγκος ανέφερε: «Δεν μηδένισα κανέναν. Αναφέρθηκα στην κατάσταση που παραλάβαμε, στην αδυναμία προσωπικού να ανταπεξέλθει. Υπήρχε ένα σύστημα που λειτουργούσε, αλλά μέσα στις ανάγκες της εποχής δεν μπορούσε να λειτουργήσει η υπηρεσία, από την στιγμή που η ΔΕΥΑ ήταν πια συνενωμένη(με όλους μαζί τους Δήμους). Σήμερα, δεν είμαστε στο τέλειο της λειτουργίας της επιχείρησης. Ό,τι μπορούσαμε κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Συνεχίζουμε μια δύσκολη προσπάθεια, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Όσο για τα αποτελέσματα των αναλύσεων νερού, αυξημένα νιτρικά(«ανησυχήσιμα») έχουν βρεθεί στην περιοχή του πρ. Δήμου Ολύμπου(σε Κοκκινόγη, Δολίχη, Πύθιο)».

Add Comment