«Έφυγε» Σαμαριναίος εκπαιδευτικός στην Ελασσόνα

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 66 ΕΤΩΝ – ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΑΣΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Ελασσονίτης «απόμαχος» εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και παλαιός αυτοδιοικητικός, Σαμαριναίος στην καταγωγή, Δημήτρης Γεράσης. Ο άτυχος εκπαιδευτικός, τα τελευταία χρόνια «πάλεψε» με σοβαρά προβλήματα υγείας που του παρουσιάστηκαν και τα υπέμενε με καρτερία.
Ο γνωστός Ελασσονίτης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, στην πολυπληθή «οικογένεια» των εκπαιδευτικών, πολύ δε περισσότερο στο Βλάχικο στοιχείο του νομού Λάρισας και βέβαια στη γενέτειρα του, την Σαμαρίνα, που τόσο πολύ αγάπησε.
Σοβαρός και υπεύθυνος ως εκπαιδευτικός, πέρασαν από τα χέρια του εκατοντάδες μαθητές, θητεύοντας για 36 χρόνια σε σχολεία της Πελοποννήσου, στον Λαγκαδά, στα Σέρβια, στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, σε άλλες περιοχές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την πολύχρονη παρουσία του στην εκπαίδευση, ως διευθυντής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας. Συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια, ενώ ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά, θητεύοντας ως κοινοτικός σύμβουλος στην Κοινότητα Σαμαρίνας, με κοινοτάρχη τον γιατρό Κώστα Τζήμα.
Φίλος της καλής παρέας, ιδιαίτερα κοινωνικός, επικοινωνιακός, δραστήριος, πνευματώδης, με χιούμορ, με ευαισθησίες.
Αφήνει πίσω τη σύζυγο του εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα, τους 2 γιούς του Κώστα και Μιχάλη με τις οικογένειες τους και τα αδέλφια του.
[wpg_thumb]
Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και θλίψης, εκατοντάδες άτομα συνόδεψαν τον Δημήτρη Γεράση στο τελευταίο του «ταξίδι». Στην εξόδιο ακολουθία, το απόγευμα της Κυριακής, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν κληρικοί από την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και από τη Σαμαρίνα.
Σε σύντομο επικήδειο, χαρακτηριστικά, κάποια από τα λόγια του πρ. προέδρου της Κοινότητας Σαμαρίνας – διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στενού φίλου του εκλιπόντος Κώστα Τζήμα:
«Έδωσες ένα δύσκολο και επίπονο αγώνα στην πορεία της επάρατης αρρώστιας σου, φίλε μου. Την αντιμετώπισες με αξιοπρέπεια, με λεβεντιά, με σύνεση, με υπομονή και με χαμόγελο.
Γιατί ήσουν μαχητής σε όλη σου τη ζωή. Από τα παιδικά σου χρόνια που ορφάνεψες και αγωνίστηκες και έγινες ο στυλοβάτης της οικογενείας σου, της πονεμένης σου μάνας και των αδελφών σου.
Εμείς οι δύο μεγαλώσαμε μαζί και ζήσαμε μαζί. Μαζί ξεκινήσαμε τα πρώτα μας βήματα από το Βλαχογιάννι, μαζί στο Γυμνάσιο και μαζί πορευτήκαμε στον αγώνα της ζωής.
Αγωνίστηκες σε όλη σου τη ζωή φίλε μου με ήθος, με συνέπεια, με διάθεση για προσφορά, με αγάπη για τον τόπο σου και την λατρεμένη μας Σαμαρίνα.
Η διάθεση σου για προσφορά στον τόπο σου υλοποιήθηκε με την ενασχόληση σου με τα κοινά και από τη θέση του κοινοτικού συμβούλου της Κοινότητας Σαμαρίνας πρόσφερες την ικμάδα των δυνάμεων σου για την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων της ορεινής μας πατρίδας. Μαζί αγωνιστήκαμε επί σειρά ετών για το καλό του αγαπημένου σου χωριού, της λατρεμένης μας Σαμαρίνας.
Να είσαι υπερήφανος για την πορεία σου σ΄ αυτόν τον κόσμο που αφήνεις σήμερα. Γιατί όσοι σε γνώριζαν σε αγάπησαν. Γιατί ήσουν ένας πολύ καλός άνθρωπος με αγάπη για τον συνάνθρωπο σου, με ευαισθησίες, με καλοσύνη, με χιούμορ, με υπομονή και με χαμόγελο.
Στην πορεία σου σ΄ αυτόν τον εφήμερο κόσμο, δημιούργησες μόνο φίλους. Έφτιαξες μια όμορφη οικογένεια, ήσουν ένας υπέροχος σύζυγος και πατέρας.
Για μένα ήσουνα ο αδελφικός μου φίλος, ήσουνα η νιότη μου και η ωριμότητα. Μεγάλο το κενό που αφήνεις πίσω σου.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Σε αγαπήσαμε και θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας. Καλό ταξίδι, φίλε μου. Ο Θεός έχει για σένα μια θέση στον Παράδεισο!».
Στο τελευταίο «αντίο» του Σαμαριναίου εκπαιδευτικού έδωσαν το «παρών», ανάμεσα στους άλλους: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρ. βουλευτές, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, με έντονη την παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής(«απόμαχοι» και νεότεροι εκπαιδευτικοί) και όχι μόνο, και βέβαια δεκάδες Σαμαριναίοι στην καταγωγή από την Ελασσόνα, την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας και των γειτονικών Νομών.

Add Comment