Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνος

ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Χαρίτωνος του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος, υπερτίμου και εξάρχου Ολύμπου, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη». «Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταίς αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε». Κλήρος και ιεροψάλτες έψαλλαν χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, τα παραπάνω τροπάρια στην πόλη της Ελασσόνας. Ήταν τα τρίτα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που εορτάστηκαν με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια. Χθες, Τετάρτη το πρωί, τελέσθηκε αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία στην κατάμεστη Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο εορτάζων σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συμπροσευχήθηκε ο σεβασμ. μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους οι αρχιμανδρίτες της Ι.Μ. Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ(ηγούμενος της Μονής), π. Χριστοφόρος και π. Βασίλειος, ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης
Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα π. Σεβαστιανός Αράπης, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης π. Πολύκαρπος Μουσιάρης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, και πλειάδα κληρικών(αρχιμανδρίτες, κληρικοί, διάκονοι) από την Ελασσόνα, την Κοζάνη και από όμορους Νομούς. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο «οικοδεσπότης» εορτάζων μητροπολίτης αρχικά ευχαρίστησε τον Θεό για την δωρεά που χάρισε στην προσωπική του ζωή, και έκανε ειδική αναφορά με ευχαριστίες στον «καλό γείτονα» μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, που βρέθηκε στην Ελασσόνα και συμπροσευχήθηκε στην εορτή του. «Οι προσευχές του και η αγάπη του με ενισχύουν και με δυναμώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ευχήθηκε στον συνεορτάζοντα αρχιμανδρίτη – ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης π. Ισαάκ. Ακόμη, ευχαρίστησε τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος και των άλλων Ι. Μητροπόλεων, την αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας για το έργο που επιτελεί(«Η αδελφότητα της Ι. Μονής Ολυμπιώτισσας αγαπά τον επίσκοπο και όλους τους ανθρώπους»), τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τις αρχές του τόπου, τους ιεροψάλτες και τον «φιλόχριστο και ευλαβή λαό της περιοχής». Και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, συγκινημένος, ολοκλήρωσε: «Το λέω και το εννοώ: «Αυτός ο λαός, πάντοτε με αιχμαλωτίζει και με σκλαβώνει με την αγάπη του».
[wpg_thumb]
Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη. Στη συνέχεια, το Αρχονταρίκι της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας άνοιξε τις πόρτες του για τις αρχές, για τον κόσμο της περιοχής, για τους κληρικούς και ενορίτες, αλλά και για τον καθένα που ήθελε να πει, προσωπικά, τα «Χρόνια Πολλά» στον κ. Χαρίτωνα. Εκεί βρέθηκαν πολλοί Ελασσονίτες, και όχι μόνο, για να ευχηθούν υγεία και μακροημέρευση στον μητροπολίτη, που ήδη διανύει τον 3ο χρόνο στο «τιμόνι» της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσώνος.
Ευχές δέχθηκε από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, από αιρετούς, από εκπροσώπους φορέων – οργανισμών – υπηρεσιών – οργανώσεων – συλλόγων, από τον απλό κόσμο, από συγγενείς και γνώριμους του κ. Χαρίτωνος, από κληρικούς της επαρχίας Ελασσόνας και άλλων περιοχών, από κατοίκους άλλων πόλεων, κ.ά. Ακόμη, η Μητρόπολη Ελασσώνος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Πατριαρχεία, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μητροπόλεις, κ.ά.), ενώ έλαβε εόρτιες επιστολές και ευχές από προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος έδωσαν το «παρών»: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακός σύμβουλος – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντών. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Γεώργ. Παπαευθυμίου, Νικ. Γκουτζουρέλας, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο φρούραρχος Ελασσόνας κ. Τσιλοφίτης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί της
περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, δεκάδες κληρικοί και πιστοί ενοριών της Ι.Μ. Ελασσώνος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, μοναχές από τις Αδελφότητες των Ι. Μονών της Μητρόπολης Ελασσώνος, κ.ά.

Add Comment