Οι Έλληνες τελευταίοι στον Αθλητισμό

Mετεξεταστέοι στον αθλητισμό
Οι Έλληνες αποδεικνύονται ως οι πιο αγύμναστοι πολίτες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απογοητευτική είναι η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τον αθλητισμό και την σωματική δραστηριότητα των πολιτών της, σύμφωνα με το Ευροβαρόμετρο.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής ένωσης διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 19 Οκτωβρίου 2009 στις 27 χώρες- μέλη. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 26.788 άνθρωποι ηλικίας από 15 έως 70 ετών, από τους οποίους 1000 είναι Έλληνες.Η Ελλάδα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί δια νόμου ο Οργανισμός Μαζικού αθλητισμού και μέχρι το 2009 επιχορηγούνταν 50 ομοσπονδίες για να καλλιεργούν ισάριθμα αθλήματα και λειτουργούσαν στην ΓΓΑ δεκάδες χρηματοδοτούμενες επιτροπές και στην οποία ακόμη αναζητείται τρόπος για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αρκετές από τις κατηγορίες της έρευνας ή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, σε αρνητικές απαντήσεις.
Στο ερώτημα «πόσο συχνά αθλείστε», το 67% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν αθλείται ποτέ! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής απάντησης. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 58% οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί με 55%.
Στο ίδιο ερώτημα, το 15% των Ελλήνων απάντησε ότι αθλείται σπάνια (από μία έως τρεις φορές τον μήνα ή λιγότερο) και άλλο ένα 15% με σχετική συχνότητα (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο).
Μόλις το 3% απάντησε ότι αθλείται «συστηματικά». Δηλαδή τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο έχουν η Ιταλία και η Βουλγαρία. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που αθλούνται «συστηματικά» είναι η Ιρλανδία με 23% και η Σουηδία με 22% . Γενικότερα υψηλά ποσοστά στην άθληση παρουσιάζουν οι σκανδιναβικές χώρες. Στην ενότητα της σωματικής δραστηριότητας η οποία περιλαμβάνει το ποδήλατο, το περπάτημα, τον χορό και την κηπουρική, η εικόνα της Ελλάδας η εικόνα της Ελλάδας παραμένει άσχημη. Στο ερώτημα «πόσο συχνά κάνετε αθλητικές δραστηριότητες» το 27% των Ελλήνων απάντησε ποτέ. Το ποσοστό ατό τοποθετεί την Ελλάδα στην Πέμπτη θέση μετά την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ρουμανία. Το 25% των Ελλήνων απάντησε ότι κάνει σωματικές δραστηριότητες «σπάνια», το33% με «σχετική συχνότητα», και μόνο το15% «συστηματικά». Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό (88%) πολιτών που δεν είναι μέλη κλαμπ που αναπτύσσει αθλητική δραστηριότητα. Τέλος προκύπτει ότι οι νέοι αθλούνται περισσότερο από τους μεγαλύτερους, οι άντρες περισσότερο από τις γυναίκες, οι μορφωμένοι περισσότερο από όσους έχουν χαμηλότερη μόρφωση και οι οικονομικά ευκατάστατοι περισσότερο από όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι αθλούνται , είναι για να βελτιώσουν την υγεία τους. Άλλοι λόγοι είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης , η χαλάρωση και η διασκέδαση. Διαπιστώνεται επίσης ότι η σχέση που έχει η καλή φυσική κατάσταση με την υγεία δεν έχει περάσει σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ.
Καθημερινά βλέπουμε και στην πόλη μας, περιπτώσεις αναγκαστικού αθλητισμού,δηλαδή αθλητισμού που επιβάλλεται από τον γιατρό για λόγους υγείας.Το άθλημα του τένις είναι ένα σπορ στο οποίο κάποιος μπορεί να ασχοληθεί μέχρι τα 80 του χρόνια, γιατί προσφέρει φυσική κατάσταση, χαρά, καλή λειτουργία της καρδιάς, διασκέδαση,Δίνει την δυνατότητα στον γονέα, επειδή ίσως ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος, της ταυτόχρονης εκγύμνασης με το παιδί του.Στο ένα γήπεδο τα παιδιά και στο άλλο οι γονείς.Αυτός έιναι και ο στόχος των ανθρώπων του συλλόγου, η ενεργοποίηση, μεσω των παιδιών τους, όλων και περισσότερων ενηλίκων με τον αθλητισμό και με το όμορφο και γεμάτο συγκινήσεις άθλημα του τένις και έναν τρόπο ζωής που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΙΧΑΛΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Add Comment