Κρανέα Ελασσόνας: Καλλιστεία για την ανάδειξη της “Γραμμένης της Κρανιάς”

Η ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΟΥΝΑΣ

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016, στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς παρουσιάστηκε το “Νυχτέρι”, οι οικιακές εργασίες δηλαδή που γίνονταν παλιότερα και οι οποίες συνοδεύονταν με τραγούδι και παραμυθοιστορίες. Μετά το “Νυχτέρι” διεξήχθησαν τα Καλλιστεία για την ανάδειξη της “Γραμμένης της Κρανιάς”. Τέσσερα κορίτσια της Κρανιάς παρέλασαν στην εξέδρα με τη στάμνα για νερό, με τη ρόκα για γνέσιμο, με το δεμάτι με τα ξύλα/τσάκνα (“ζαλίκ” στην ντοπιολαλιά) και με τον ντορβά, τη …μοδάτη τσάντα της εποχής. Στη συνέχεια οι διαγωνιζόμενες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την κρανιώτικη κουζίνα, την τοπική ιστορία και την ντοπιολαλιά. Όλα τα κορίτσια αρίστευσαν και η “Γραμμένη της Κρανιάς” εκλέχτηκε με κλήρο.
Ήταν μια πραγματικά υπέροχη πολιτιστική εκδήλωση με εμπνευστή και διοργανωτή τον συμπατριώτη μας Χρήστο Πατούνα. Αξίζουν για μια ακόμη φορά θερμά συγχαρητήρια τόσο ο Χρήστος όσο και οι εθελοντές και οι εθελόντριες της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε το βίντεο που δημιούργησε ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Πουρνάρας και περιέχει το “Νυχτέρι”, έως το 22ο λεπτό, και στη συνέχεια τα Καλλιστεία.
Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό φίλο Βαγγέλη Πουρνάρα για τη παροχή του βίντεο.

Χρήστος Γκουνέλας

Πηγή: http://kraneaelassonas.blogspot.gr

Add Comment