«Στα σκαριά» Δημοτικός Λαχανόκηπος κηπευτικών στην Ελασσόνα

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ, ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΑΜΕΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (2)

Στη διαμόρφωση και λειτουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου για καλλιέργεια κηπευτικών προχωρά ο Δήμος Ελασσόνας, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τη σχετική έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του από το Δημοτικό Συμβούλιο(στις αρχές του περασμένου μήνα).
Ο χώρος που διατίθεται για την λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι 2.736 τ.μ., στη θέση «Σφαγεία»(βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό της πόλης). Για όσους γνωρίζουν καλύτερα την Ελασσόνα, ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα παλιά εγκαταλειμμένα Σφαγεία της Ελασσόνας, στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στα Κοιμητήρια της πόλης.
Δικαιούχοι χρήσης του λαχανόκηπου της Ελασσόνας θα έχουν κατά σειρά προτεραιότητας άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι(εισόδημα έως 6.000 ευρώ), πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες. ΑΜΕΑ. Βέβαια, δεν θα δικαιούνται του ευεργετήματος οι κάτοχοι αγροτεμαχίων στα όρια του Δήμου Ελασσόνας η όμορων Δήμων, ενώ δικαιούχοι θα είναι κατά προτεραιότητα μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας(η Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας).
Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχει Επιτροπή Διαχείρισης Λαχανόκηπου, που θα πραγματοποιεί την τελική επιλογή των δικαιούχων και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του Δημοτικού Λαχανόκηπου.
Ήδη, στη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας, στις 7 Ιουλίου, συγκροτήθηκε η πρώτη επιτροπή που αποτελείται από τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Παπαευθυμίου(αντιδήμαρχο), Γιάννη Χαλκίδη(αντιδήμαρχο), Αστέριο Στούπα, Ευάγγελο Παναγιώτου, Δημήτρη Αντωνίου.

Για τους σκοπούς της δημιουργίας και λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου Ελασσόνας μίλησε στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Παπαευθυμίου, που επισημαίνει: «Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου μας. Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που βιώνουν την οικονομική κρίση της εποχής μας. Είναι η καλλιέργεια μορφών δημιουργικής απασχόλησης των δημοτών, χωρίς αυτή να στοχεύει στο κέρδος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ελασσόνας, αλλά και η δημιουργία ευκαιριών για άσκηση και αναψυχή. Σημαντικοί είναι οι παράμετροι της αύξησης του πράσινου στον αστικό ιστό της περιοχής μας, της δημιουργικής διεξόδου από τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και η κοινωνικοποίηση των συμπολιτών μας με τη γνωριμία, την αναζήτηση κοινών ενδιαφερόντων, τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα τους».
Ήδη, το έργο «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, αφού το αμέσως επόμενο διάστημα υπολογίζεται να εγκριθεί η μελέτη του έργου, ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στο χώρο που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί για δημοτικός λαχανόκηπος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, υπολογίζεται πως έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου να γίνει η παραχώρηση των αγροτεμαχίων, στους δημότες που θα επιλεχθούν, μετά από αιτήσεις που θα υποβάλλουν.
Θα δημιουργηθούν 20 αγροτεμάχια, με έκταση 72 τ.μ. το καθένα, με διαδρόμους προσέγγισης.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου, που ήδη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις παροχής νερού, που θα διανέμεται στα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια(σε καθένα θα υπάρχει μία παροχή νερού για την άρδευση της καλλιέργειας), ενώ θα προχωρήσει στην περίφραξη του χώρου, τη διαμόρφωση διαδρόμων προσέγγισης και την οριοθέτηση των τεμαχίων, και βέβαια πριν την εγκατάσταση των δικαιούχων θα γίνουν γενικές καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους. Ο χώρος του Λαχανόκηπου θα είναι περιφραγμένος, θα έχει 2 κεντρικές εισόδους και η χρήση του θα γίνεται από τους καλλιεργητές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες από τις υποχρεώσεις των καλλιεργητών – δημοτών:
Ο λαχανόκηπος θα καλλιεργείται αποκλειστικά από τον επιλεγέντα καλλιεργητή και αν χρειαστεί, με την βοήθεια των οικείων του. Ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα μεταβίβασης του τεμαχίου του και η καλλιέργεια θα είναι αποκλειστικά και μόνο για κηπευτικά προϊόντα, ενώ απαγορεύεται η καλλιέργεια πολυετών φυτών(αμπέλι, δένδρα κάθε είδους) και φυτών με υψηλό κορμό(π.χ. καλαμπόκι, ηλίανθος). Δεν θα επιτρέπεται η χρήση αγροχημικών προϊόντων και άλλων που βλάπτουν τον άνθρωπο και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ακόμη, επιτρέπεται η χρήση βιολογικών σκευασμάτων και σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη Βιολογική Γεωργία. Θα απαγορεύεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε κατασκευής στο χώρο, με την εξαίρεση την κατασκευή μικρού θερμοκηπίου(ύψος μέχρι ένα μέτρο) και μικρού ερμαρίου για την φύλαξη κάποιων εργαλείων. Βέβαια, δεν θα επιτρέπεται η εκτροφή οποιουδήποτε ζώου στο λαχανόκηπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τίμημα ενοικίου δεν θα υπάρχει, ενώ ο δικαιούχος θα επιβαρύνεται μόνο με το κόστος της κατανάλωσης του νερού. Ακόμη, η διάρκεια της παραχώρησης των αγροτεμαχίων ορίστηκε στο ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο, μετά από σχετική αίτηση ανανέωσης και εφόσον υφίστανται οι λόγοι παραχώρησης. Τέλος, οι δικαιούχοι θα διαθέτουν μέρος της παραγωγής τους(περίπου το 10%) στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Add Comment