23.05.2011

Πρόταση συμπόρευσης με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους εκτάκτους εκπαιδευτικούς του Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος Λάρισας αλλά και συνολικά των ΤΕΙ της χώρας, με κυριότερα την παγίωση της συμμετοχής τους σε όλα τα συλλογικά όργανα των τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους (από τον Ιανουάριο κι εντεύθεν), τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος κ. Χρ. Αγναντής και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ/Λ με τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Ο σύλλογος, που εκπροσωπεί περί τα 820 άτομα που εργάζονται στη Λάρισα, καθώς και στα παραρτήματα του ΤΕΙ/Λ σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, εξέθεσε τα προβλήματα των μελών του, που προέκυψαν μεταξύ άλλων από τη μείωση των διδακτικών ωρών στα εργαστήρια αλλά και από τη μείωση των θεωρητικών μαθημάτων, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απαλοιφή των 4 τμημάτων από το φετινό μηχανογραφικό.
Επισημαίνοντας ότι υπάρχει στα σχέδιά τους ο συντονισμός με άλλους συλλόγους από τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει ενιαίου τύπου σύμβαση εργασίας, με αποσαφήνιση των όρων από τις προκηρύξεις.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμπόρευση του συλλόγου τόσο με τους μονίμους εκπαιδευτικούς όσο και με τη φοιτητική κοινότητα, και εξήρε τη σημασία του να βρεθεί μία κοινή πλατφόρμα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους: «Μετά την επιβολή του Μνημονίου, έχει αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για όλα τα ζητήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθούν κοινοί δρόμοι των εργαζομένων και των φοιτητών, με βάση όσα τους ενώνουν απέναντι στην τρέχουσα νεοφιλελεύθερη πολιτική, που πιστά ακολουθεί και το Υπουργείο Παιδείας.
Στην Παιδεία, δυστυχώς, η Υπουργός το έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι οι επιλογές της δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο. Όμως με πρόσχημα την κρίση, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη διαρκή χειραγώγηση – εργασιακή και ακαδημαϊκή – των εκτάκτων εκπαιδευτικών που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο φορτίο του εκπαιδευτικού έργου. Το δικαίωμα στην δωρεάν Παιδεία μεταλλάσσεται σε λιγότερη γνώση, με φθηνότερες υποδομές, με συστηματική παράταση του χρόνου σπουδών τους και  “ελαστικά” εργασιακά δικαιώματα.  Ως ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε η βουλευτής, στηρίζουμε κάθε ενωτική και συλλογική προσπάθεια του εκπαιδευτικού κόσμου, για την υπεράσπιση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας και για μια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες».

10/5/2011

Κοινή Δήλωση Βουλευτών Ηρώς  Διώτη – Βασίλη Μουλόπουλου

ΘΕΜΑ : Προκλητική  στάση ΟΑΕΔ – κυβέρνησης στο θέμα των 68.000 ανέργων απογραφέων.

Προκλητική προς του απογραφείς χαρακτηρίζουν την στάση της διοίκησης του ΟΑΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλος, στο θέμα της εμφάνισής τους ως εργαζόμενων το διάστημα της απογραφής και της συνεπαγόμενης απώλειας μορίων και επιδόματος.
«Είναι πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν αυτοί οι 68.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι και μακροχρόνια άνεργοι, να ακυρωθεί για 15 ημέρες υπαμειβόμενης εργασίας, ακόμη και ένα ολόκληρο έτος μη επιδοτούμενης ανεργίας και η αντίστοιχη μοριοδότηση σε πιθανές μελλοντικές προκηρύξεις προσλήψεων», επισημαίνουν οι δύο βουλευτές. Και προσθέτουν : «Το ζήτημα δεν είναι εάν θα είναι μέσω ΑΣΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον η μοριοδότηση της ανεργίας, όμως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το καθεστώς είναι αυτό και ο ΟΑΕΔ ακολουθεί τις επιταγές του νόμου.
Καλούμε την πολιτική προϊσταμένη του ΟΑΕΔ, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να παρέμβει άμεσα ώστε ακόμη κι αν υπάρξει προσωρινή διαγραφή των απασχολούμενων στη Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, να υπάρξει άμεση επανεγγραφή τους, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.
Οι στατιστικές και στην προκείμενη περίπτωση εικονικές μειώσεις του αριθμού των ανέργων στην χώρα δεν είναι παρά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης της εργασίας στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου με το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων οι άνεργοι στη χώρα μας θα φτάσουν να είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς κανένα επίδομα και καμιά ελπίδα για ένα μέλλον που θα τους  παρέχει το δικαίωμα της εργασίας».

 

10.05.2011

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΣΑΜΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η. Διώτη: «Οι μεγαλοεργολάβοι πράττουν “κατά το δοκούν”;»

Σε πλήρη επιβεβαίωση της ύπαρξης των εγγράφων μεταξύ του Ανεξάρτητου Μηχανικού του έργου της κατασκευής της ΠΑΘΕ στα Τέμπη, της παραχωρησιούχου εταιρίας και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ, που αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις, ότι στο έργο, εάν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα προστασίας, το φαινόμενο των βραχοπτώσεων θα συνεχίζονταν και θα επιδεινωνόταν, προχώρησε με απάντησή του το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς την ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Μολαταύτα ο Υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης διαψεύδει ότι υπήρξε από πλευράς Δημοσίου «απόφαση εξαίρεσης εργασιών από αποκλειστική τμηματική προθεσμία της Σύμβασης Παραχώρησης. Οι εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας των πρανών στα Τέμπη ήταν ληξιπρόθεσμες από τις 05.03.2009 (2η τμηματική αποκλειστική προθεσμία) και αν και ο Παραχωρησιούχος ζήτησε να μετατεθούν οι εργασίες αποκατάσταση της ευστάθειας των πρανών στα Τέμπη σε χρόνο μεταγενέστερο της 05.03.2009, αυτό δεν έγινε δεκτό από το Δημόσιο. Με έγγραφο της στις 01.09.2009, η Εγνατία Οδός ΑΕ επεσήμανε στον Παραχωρησιούχο ότι εκκρεμεί, μεταξύ των άλλων, και η ολοκλήρωση των επεμβάσεων των βραχοπτώσεων στη περιοχή των Τεμπών και τον καλούσε να προβεί άμεσα στη περαίωση τους. Η Εγνατία Οδός ΑΕ, λειτουργώντας για λογαριασμό του Δημοσίου, επανειλημμένα επισήμανε, ως όφειλε, στον Παραχωρησιούχο την υποχρέωση του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις και ειδικότερα στην αποκατάσταση της ευστάθειας των πρανών. Μετά την πτώση τεμαχίων βράχων στις 15.10.10 και 07.03.11 , του υπέβαλε στις 21.03.2011 και νέο έγγραφο, με το οποίο τον καλούσε να προβεί σε αναθεώρηση των μελετών και σε εφαρμογή πρόσθετων μέτρων σταθεροποίησης. Σε συνέχεια αυτού, ο Παραχωρησιούχος υπέβαλε αίτημα για διακοπή της κυκλοφορίας στις 27 και 28 Απριλίου 2011 προκειμένου να εκτελέσει πρόσθετες εργασίες σταθεροποίησης περί τη Χ.Θ. 387+050».
Στην απάντηση επίσης ο Υφυπουργός αποποιείται των όποιων ευθυνών του Δημοσίου για μη αποκλεισμό της ΕΟ, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες ενέργειες «αποτελούν παρέμβαση στο αποκλειστικό δικαίωμα του Παραχωρησιούχου και αιτία για μετακύληση ευθυνών και κινδύνων, που από τη Σύμβαση Παραχώρησης έχει αναλάβει ο Παραχωρησιούχος προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Σχολιάζοντας την απάντηση, η βουλευτής επεσήμανε: «Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από το περιεχόμενο της απάντησης του κ. Μαγκριώτη είναι ότι επί της ουσίας τους εθνικούς μας δρόμους έχει αναλάβει να τους φτιάξει ένας ιδιώτης, που λειτουργεί “κατά το δοκούν”, ελέω της απαράδεκτης σύμβασης παραχώρησης που το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε, με τη σύμφωνη γνώμη τότε και της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο εν λόγω μεγαλοεργολάβος δε δέχεται παρατηρήσεις και υποδείξεις από κανέναν κι από πουθενά. Κι αντί να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτόν για το κόψιμο της χώρας στα δύο επί 6 μήνες, το Δημόσιο έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς σε εισπράκτορες του Παραχωρησιούχου στα διόδια, για έναν δρόμο επισφαλή κι επικίνδυνο. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ, αφού και στην περίπτωση της ΠΑΘΕ αποδείχτηκε ότι η μέθοδος κοστίζει περισσότερο στο δημόσιο κορβανά, και κατά συνέπεια σους πολίτες/χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, χωρίς μάλιστα να εγγυάται την ασφάλεια και την ποιότητα κατασκευής του έργου, αν ποτέ τελικά αυτό παραδοθεί».

Θέματα #βουλευτής #βουλή #Διώτη