Dioni herbs: Μια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση με πολλές προοπτικές

Κείμενο – φωτογραφίες: Κτήμα Βίωμα

dioniherbs3

Πριν από περίπου τρία χρόνια, ξεκινήσαμε μια φυτεία με βιολογικά φυτά αρωματικών στην Καλλιθέα Ολύμπου. Ήρθε η ώρα να δούμε και να κρίνουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Στην γεωργία ισχύει το… ότι έσπειρες θα θερίσεις. Ο καθρέφτης του καθενός μας είναι το κτήμα μας και φυσικά το προϊόν που παράγουμε.

Στην περίπτωση της εταιρίας Dioni herbs ισχύει το… έσπειρες καλά και θερίζεις ακόμα καλύτερα.

Η Dioni herbs είναι μια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση με έδρα την Καλλιθέα Ολύμπου,μια περιοχή στου πρόποδες του μυθικού μας βουνού, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρα. Εκεί ο Πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Παπαδόπουλος και η σύζυγος του Νηπιαγωγός Αναστασία Τσενικίδου ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια την πιστοποιημένη βιοκαλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Η συνεργασία εξ΄ αρχής με αυτούς τους ανθρώπους ήταν άψογη. Επαγγελματικό πλάνο με ρεαλιστικούς στόχους. Πυκνή και ουσιαστική επικοινωνία σε θέματα καλλιέργειας και εμπορίας και το βασικότερο σκληρή δουλειά και από τις δύο πλευρές. Τόσο από την δική μας μεριά όσο και από την πλευρά των συνεργατών μας.
[wpg_thumb]
Το πλάνο ακολουθήθηκε με σεβασμό και προσήλωση. Στόχος η ποιοτική καλλιέργεια Τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica) και Ελληνικής Ρίγανης (Oreganun vulgare ssp. hirtum) και η δημιουργία υπεραξιών μέσα από την προώθηση του προϊόντος σε συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης.

Η εμπειρία τόσων ετών με την γεωργική δραστηριότητα μας έχει δείξει το εξής: εάν υπάρχει εμπιστοσύνη και πάθος σε αυτό που κάνεις, είναι δύσκολο να αποτύχεις. Ακούγεται κλισέ όμως, δεν έχουμε γνωρίσει συνεργάτες που να δουλεύουν μεθοδικά και με γνώση και να μην είναι σήμερα στο στάδιο που ο καθένας από αυτούς έθεσε ως στόχο.

Φυσικά η προσπάθεια μιας οργανωμένης γεωργικής επιχείρησης απαιτεί χρόνο, αντοχή στις δυσκολίες που θα προκύψουν και σίγουρα ένα καλά στημένο οικονομικό πλάνο το οποίο δεν θα περιέχει σπατάλες ή άσκοπες αγορές.

Η καλλιέργεια

Η πρώτη μεταφύτευση των φυτών έγινε το Φθινόπωρο του 2013, σε κτήμα της εταιρίας το οποίο βρίσκεται έξω από το χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων. Τα πρώτα σημάδια ενθαρρυντικά. Πολύ καλός χειρισμός των φυτών, άψογες συνθήκες ανάπτυξης και φυσικά πυκνή επικοινωνία και επίσκεψη στο κτήμα για να δούμε από κοντά τα πρώτα αποτελέσματα.

Μικρές βελτιώσεις σε λεπτομέρειες και η συγκομιδή του Φθινοπώρου του ίδιου έτους ακόμα καλύτερη και ποιοτικότερη.

Το Φθινόπωρο του 2014 γίνεται και η προσθήκη στο κτήμα βιολογικών φυτών Ρίγανης, ενώ οργανώνεται και το επικοινωνιακό κομμάτι της επιχείρησης.

Το 2015 έρχονται οι πρώτες μεγάλες συγκομιδές Τσαγιού. Πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι είχαμε δει μέχρι τότε σε βιολογικό κτήμα, πάντα σε συνάρτηση με το έτος καλλιέργειας. 300 και πλέον κιλά / στρέμμα αποξηραμένου τσαγιού (Σιδερίτη)!!! Το ίδιο έτος η εταιρία οργανώνει και την πρώτη συσκευασία, ενώ διακινεί και πιστοποιημένες ποσότητες και στην αγορά της χονδρικής.

Ο σχεδιασμός συνεχίζεται παρ΄ όλα τα γνωστά οικονομικά προβλήματα και τις αντιπαραγωγικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας. Οι ποσότητες παραγωγής είναι πλέον μεγάλες και η ανάγκη οργάνωσης της μεταποίησης ή επεξεργασίας του προϊόντος είναι επιβεβλημένη. Τον χειμώνα του ίδιου έτους (2015), γίνεται η προσπάθεια οργάνωσης χώρου αποξήρανσης με φυσικές μεθόδους.

Το 2016 η παραγωγή αυξάνει και αγγίζει τα 400 κιλά τελικού (αποξηραμένου προϊόντος) / στρέμμα. Η δημιουργία χώρου μηχανικής αποξήρανσης κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Σήμερα η εταιρία ακολουθώντας το σχεδιασμό (πλάνο τριετίας) είναι στο στάδιο που οργανώνει την παρουσία της σε αγορές του εξωτερικού δημιουργώντας σε συνεργασία μαζί μας, τις συνθήκες ασφαλούς μετάβασης στο δεύτερο στάδιο που είναι η εμπορική επιτυχία και βιωσιμότητα.

Η εταιρία παραγωγής και εμπορίας βιολογικών αρωματικών φυτών Dioni hers, είναι μια νοικοκυρεμένη προσπάθεια παραγωγής και εξαγωγής Ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Κρατήστε το όνομα… είμαστε βέβαιοι πως θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Dioni herbs Καλλιθέα – Ολύμπου

Add Comment