Κοσμοσυρροή στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΣΠΑΡΜΟΣ 3 [800x600]

Κοσμοσυρροή από εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες όλων των ηλικιών στην ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου με θρησκευτική λαμπρότητα, με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και με κατάνυξη τελέσθηκε η ετήσια θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα).
Και όλα αυτά, με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού(…φήμη που απλώθηκε σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας.
Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.
Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, όπου κυριάρχησε η συνεχής ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο επίσκοπος Αδριανουπόλεως – καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Ιωάννη Ρίλας(Πατριαρχείο Βουλγαρίας) κ. Ευλόγιος, ενώ συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής Βασίλειος και Χριστόφορος, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Αρβανίτη(του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης).
[wpg_thumb]
Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος και μίλησε για την ευεργετική παρουσία του στην ζωή όλων: «Βιώνουμε την πνευματική χαρά, την επέλευση του Αγίου Πνεύματος, τη νέα πνευματική κατάσταση, την δωρεά του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο. Έρχεται να φωτίσει τον ανθρώπινο αγώνα. Ζωογονεί τον ιερό θεσμό της Εκκλησίας. Εγγύηση του Θεού για το ελπιδοφόρο μέλλον. Συνεχής παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Η ευεργετική επίδραση του Αγίου Πνεύματος σε όλους τους Χριστιανούς, δεν γίνεται χωρίς την συνέργεια του ανθρώπου. Διαρκής η παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Για κάθε Χριστιανό κάθε ημέρα είναι Πεντηκοστή! Σήμερα, όλοι εμείς πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τα δώρα στη ζωή μας; Μας εισάγει στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, ευλογεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μας απαλλάσσει από τον ρύπο της αμαρτίας. Το Πανάγιο Πνεύμα μας ανοίγει τους οφθαλμούς για να γνωρίσουμε τον Κύριο. Έρχεται σε κάθε δύσκολη στιγμή, έρχεται να μας παρηγορήσει και να μας οδηγήσει σε ασφαλή λιμένα. Μας δείχνει τον δρόμο που είναι ο προορισμός μας. Η αλήθεια είναι ο Χριστός. Ας αγωνιζόμαστε και ας προσπαθούμε να δημιουργούμε τις συνθήκες και να γίνουμε αποδέκτες της σωτηρίας, να φέρουμε το Άγιο Πνεύμα μέσα στη ζωή, μέσα στην ψυχή μας!».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες – καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής.
Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετοί από αυτούς ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν δύο χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ένα κερί.

Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Ο βουλευτής Λάρισας κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.

Add Comment