Επιτυχημένες Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην περιοχή Ελασσόνας

ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΔΟΛΙΧΗ (2)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του Κέντρου Τέχνης και Λόγου, με τον γενικό τίτλο: «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2016» πρόσφατα στην περιοχή της Ελασσόνας.
Οι εκδηλώσεις έγιναν από το «Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης και του Μορφωτικού Συλλόγου Ευαγγελισμού καθώς και των τοπικών κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε Διημερίδα με κεντρικό θέμα: «Ο πολιτισμός και οι αρχαίοι λαοί της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας», Χορωδιακή συναυλία, Μουσικοχορευτικές παραστάσεις, Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας και  Έκθεση Ζωγραφικής.  
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Δημήτρης Τσόγκας» της Δολίχης. Η εκδήλωση άρχισε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Στέργιου Μίχου, του προέδρου της Κοινότητας κ. Ε. Τσακνάκη και του προέδρου του Δικτύου  Δρα Κώστα Σαχινίδη.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες της πρώτης ημέρας της Διημερίδας με ομιλητές τους κ.κ.
–  Κονταξή Κωνσταντίνο, καθηγητή Λαογραφίας του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Μυθολογικά  του Ολύμπου»                                  
–  Σιουζουλή Βασίλειο,  εκπαιδευτικό φιλόλογο, με θέμα: «Όλυμπος και Μύθοι»
–  Μπούμπα Σπυρίδωνα, εκπαιδευτικό, συγγραφέα με θέμα: «Λαπίθες και Περραιβοί».  
[wpg_thumb]
Όλες οι ομιλίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για το κοινό που άκουγε με μεγάλη προσοχή. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Κώστας Σαχινίδης, ο οποίος είχε και την γενική επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων.  
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μια μικρή σε χρόνο αλλά πολύ μεγάλη σε ποιότητα συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας «Music Arte», υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου κ. Κώστα Μάτη, και με τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας μουσικής κ. Έφης Φαρμάκη.  
Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας έκλεισε με Κουπατσάρικους χορούς από την χορευτική ομάδα ενηλίκων του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων.   Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Μπλιούμη.
Η δεύτερη ημέρα της Διημερίδας πραγματοποιήθηκε στην γεμάτη από κόσμο πλατεία του Ευαγγελισμού Ελασσόνας, σε συνεργασία με την κοινότητα και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ευαγγελισμού.
 Η εκδήλωση άρχισε με τους χαιρετισμούς της προέδρου του τοπικού Μορφωτικού Συλλόγου κ. Αλεξάνδρας Φωτίου, της προέδρου της Κοινότητας κ.  Ευγενίας Κορομηλά-Τάξου και του προέδρου του Δικτύου Δρα Κώστα Σαχινίδη.  Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες της δεύτερης ημέρας της Διημερίδας με ομιλητές τους κ.κ.:
–  Κονταξή Κωνσταντίνο, καθηγητή Λαογραφίας του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας  με θέμα: «Αινιάνες, ο αρχαιότερος λαός της Ποταμιάς»      
–  Μπούμπα Σπυρίδωνα, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, με θέμα: «Aρχαίες πολίχνες της   Ποταμιάς: Χυρετίαι, Μύλαι, Ερεικίνιο και Μάλλοια, καθώς και Μονδαία».                                             
Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες για την περιοχή της Ποταμιάς ομιλίες, ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από τις χορευτικές ομάδες των παρακάτω φορέων:
–  Μορφωτικός Σύλλογος Ευαγγελισμού, με χορούς της  Μακεδονίας
–  Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης επαρχίας Ελασσόνας, με χορούς της Θεσσαλίας
–  Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» με αγροτικά δρώμενα και χορούς                                                                   
–  Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «Το Παρακάθ’», με  αυθεντικούς χορούς του Πόντου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Ν. Δημητριάδης ποντιακή λύρα, Γ. Κεσκίνης  νταούλι, Δ. Μπίλης κλαρίνο, Κ. Αντωνίου ακορντεόν και Ορ. Μητσιμπόνας  κρουστά.                                                                                  
Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Ελασσόνας, όπου παρουσιάστηκε μια πολύ σημαντική για την Ελασσόνα Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας καθώς και  έκθεση Ζωγραφικής του Βασίλη Κατσιάνα.
Γενικά όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2016» διακρίθηκαν για το υψηλό επίπεδό τους και είχαν τα καλύτερα σχόλια των θεατών.  Τόσο οι ομιλητές όσο και τα συγκροτήματα που συμμετείχαν,  έδωσαν στις εκδηλώσεις το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα. 
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνδιοργανωτές φορείς καθώς και σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αλλά και σε όλον τον κόσμο που πλαισίωσε μαζικά όλες τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τις παιδικές χορευτικές ομάδες του Μορφωτικού Συλλόγου Ευαγγελισμού, για τους όμορφους χορούς της  Μακεδονίας που παρουσίασε, και του Συλλόγου των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» για την πιστή απόδοση των παραδοσιακών αγροτικών δρωμένων της περιοχής μας. Τα παιδιά αυτά, με την ωραία παράστασή τους έστειλαν το μήνυμα ότι με την σωστή καθοδήγηση των δασκάλων και των γονέων τους μπορούν να συνεχίσουν ανόθευτα και πιστά τις παραδόσεις μας. 

Add Comment