«Έφυγε» ξαφνικά ο παπα-Ανδρόνικος του Δρυμού Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

παπαΑνδρόνικος Δρυμός Ελασσόνας

Θλίψη και συγκίνηση στον Δρυμό Ελασσόνας και στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, που αποχαιρέτησαν χθες ένα δικό τους «τέκνο», τον ιερέα π. Ανδρόνικο Αργυρίου. Ο «κοιμηθής» ιερέας, «έφυγε» ξαφνικά, σε ηλικία 77 ετών, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Ο παπα – Ανδρόνικος μετά τον Εσπερινό, είχε ήδη επιστρέψει στο σπίτι του από την απογευματινή του βόλτα στο χωριό. Αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και ενώ μεταφερόταν στο Κ.Υ. Ελασσόνας, «έσβησε».
Ο μακαριστός π. Ανδρόνικος είχε συνδέσει την παρουσία και το όνομα του με τα κοινωνικά και εκκλησιαστικά «δρώμενα της γενέτειρας του και όχι μόνο.
Υπηρέτησε και διακόνησε την τοπική Εκκλησία 38 και πλέον έτη, με ήθος, με ζήλο, με αισθήματα αγάπης, πίστης, ανθρωπιάς και ευθύνης και αγκαλιάστηκε από το «ποίμνιο» του.
Παρά την συνταξιοδότηση του, συνέχισε να παραμένει ενεργός κληρικός και να μετέχει ανελλιπώς και αδιάκοπα στις Λειτουργίες και Ακολουθίες της Εκκλησίας, δίνοντας το «παρών» στις λύπες και στις χαρές των ενοριτών του.
Υπηρέτησε ως εφημέριος σε ενορίες της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, στο Λόφο, στο Ασπρόχωμα και για πολλά χρόνια στη γενέτειρα του, τον Δρυμό Ελασσόνας, που υπεραγαπούσε.
Οικογενειάρχης, με 3 παιδιά(γιό και δύο κόρες παντρεμένες) και 3 εγγόνια, είχε την ατυχία να χάσει πριν πολλά χρόνια την πρεσβυτέρα – σύζυγο του.
Οι κάτοικοι του Δρυμού Ελασσόνας(…έδειχναν ξαφνιασμένοι από τον απροσδόκητο θάνατο του παπά τους), που γνώρισαν από κοντά τον εκλιπόντα ιερέα του Δρυμού, κάνουν λόγο για έναν αγαπητό, δραστήριο και εργατικό κληρικό – άνθρωπο, που ξεχώριζε για την εντιμότητα και την ειλικρίνεια του, για την αψεγάδιαστη διακονία του και προσφορά του στην τοπική κοινωνία, με συνεχή έγνοια για την προκοπή και το καλό του Δρυμού και των κατοίκων του. Ξεχωριστή η συνεργασία του με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους.
Το όνομα του εκλιπόντος δραστήριου ιερέα, που αφήνει πλούσιο έργο – παρακαταθήκη για τον Δρυμό, εκτός των άλλων συνδέθηκε με την κατασκευή του Ι. Ναού Προφήτου Ηλία Δρυμού, αλλά και με τη δημιουργία των εξωκκλησιών Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου.
Πριν λίγο καιρό, τιμήθηκε από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, για το μεγάλο έργο, τη δράση και την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία. Του απονεμήθηκε το «οφίκιο» του «Οικονόμου».
Δείχνει «σημαδιακό», αλλά ο εκλιπών ιερέας του Δρυμού «έφυγε» από τη ζωή, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην πρόσφατη θρησκευτική πανήγυρη του Προφήτου Ηλία στον Δρυμό Ελασσόνας(την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, λειτούργησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία!).
Στην Εξόδιο Ακολουθία του μεταστάντος κληρικού, χθες Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Δρυμού Ελασσόνας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών(συνολικά 35 και πλέον διάκονοι, ιερείς και αρχιμανδρίτες!) της Ι. Μητρόπολης.
Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, στον επικήδειο του, αναφέρθηκε συγκινημένος στο μεγάλο έργο και στην προσφορά του ταπεινού λευίτη και διακόνου του Κυρίου μακαριστού αδελφού Ανδρονίκου, που εργάστηκε ακούραστα για την τοπική Εκκλησία και τον τόπο του.
Στο τελευταίο «αντίο» του παπα – Ανδρόνικου, παραβρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος, νέοι και παλαιοί αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, «απόδημοι» Δρυμιώτες και δεκάδες συγχωριανοί του, Ελασσονίτες, αλλά και πιστοί άλλων ενοριών της περιοχής.

Add Comment