Απάντηση Πασχόπουλου στις βολές Ευαγγέλου – Ανταπάντηση Ευαγγέλου

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ-ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Γ. Πασχόπουλος: Θλιβερή παράσταση Ευαγγέλου στον απολογισμό πεπραγμένων…

Απάντηση σε όσα καταλόγισε ο νυν Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου στην αντιπολίτευση και προσωπικά στον ίδιο στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής δίνει σήμερα με ανακοίνωσή του ο πρώην Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “Ολύμπου Πολιτεία”:

“Τελικά ποιον αφορούσε η θλιβερή παράσταση του κ. Ευαγγέλου; Όπως αποδείχτηκε, ο κ. Ευαγγέλου ήθελε όντως να μετατρέψει την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε πολιτική ομιλία, η οποία ξεκίνησε μετά τις 9.30 μμ και διήρκεσε περισσότερο από 2 ώρες, ενώ η αρχική διαβεβαίωση ήταν για εισήγηση 45 λεπτών. Είναι πλέον φανερό ότι ήθελε να μονοπωλήσει τη συνεδρίαση και να δοθεί ο λόγος στην αντιπολίτευση μετά τα μεσάνυχτα… Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας δόθηκε πέντε ημέρες πριν η εισήγηση του δημάρχου, όπως προβλέπει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου.

Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τον κ. Ευαγγέλου για την τιμή που μου έκανε να ασχοληθεί μαζί μου στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. Αρχικά με κατηγόρησε για έλλειμμα στο δήμο, μετά μου καταλόγισε τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του δήμου και τέλος μου “φόρτωσε” την απουσία προτάσεων για την ανάπτυξη του δήμου… Όφειλε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ για τα 3.000.000 ευρώ που με αυστηρή οικονομία και σφιχτή διαχείριση παρέδωσα στη νέα διοίκηση. Αναρωτιέμαι αλήθεια αν είχε το θάρρος να το πει στον απολογισμό του…

Αφού όμως επιμένει, τον καλώ να δημοσιεύσει ξανά τα στοιχεία του ισολογισμού 2014, τον οποίο υπέγραψε και ψήφισε η παράταξή του, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η οικονομική κατάσταση του δήμου, και να σταματήσει τις αλχημείες. Με τον ισολογισμό του 2014 μπορούν οι δημότες να διαπιστώσουν το πλεόνασμα του 1.000.000 ευρώ που παραδώσαμε, τα ταμειακά διαθέσιμα των 3.000.000 ευρώ και τις απαιτήσεις του δήμου 2.000.000 ευρώ από ιδιώτες οφειλέτες. Φαίνεται ότι ο κ. Ευαγγέλου δυσκολεύεται ή αρνείται να κατανοήσει βασικά οικονομικά μεγέθη και δείκτες, καθώς παρουσιάζει ως παθητικό του δήμου τις οφειλές των ιδιωτών και τις εκκρεμείς αγωγές στα δικαστήρια κατά του δήμου…

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην από 14-06-16 απάντηση που μου έδωσε ο Δήμος Ελασσόνας σε ερώτησή μου για τις εκκρεμείς αγωγές το ποσό των αγωγών ανερχόταν σε 3.343.000 ευρώ, από τα οποία τα 2.477.561 ευρώ αφορούν υποθέσεις των δήμων και κοινοτήτων πριν το 2010 και σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν τη δική μου θητεία. Στο παραπάνω ποσό σε τρεις συγκεκριμένες αγωγές συνολικού ποσού 1.262.407 ευρώ δεν έγινε κανένα έργο και έτσι δεν έχουν κανένα αντικείμενο. Επιπλέον, μία άλλη κατηγορία απαιτήσεων που εμφανίστηκε στη θητεία του κ. Ευαγγέλου αφορά το επίδομα των 176 ευρώ του Ν. 3016/2002 που απαιτούν πρώην και νυν δημοτικοί υπαλλήλοι, το οποίο υπολογίζεται στο ποσό των 500.000 ευρώ περίπου, το οποίο δεν γνωρίζουμε τι κατάληξη θα έχει, ενώ και αυτό προσπαθεί ο κ. Ευαγγέλου να το αποδώσει σε εμάς… (!)

Ας είμαστε ρεαλιστές… ήδη επί θητείας Ευαγγέλου, μέσα σε 2 χρόνια, ο Δήμος Ελασσόνας κατέβαλε 325.000 ευρώ σε αγωγές που δικάστηκαν ή συμβιβάστηκαν, ενώ άλλες 100.000 περίπου απορρίφθηκαν. Επομένως οι απαιτήσεις που τυχόν δικαιωθούν θα περιοριστούν λόγω της φύσης τους σε αυτά τα ποσά και όχι σε εκατομμύρια, όπως διαδίδει ο κ. Ευαγγέλου…

Στο δίωρο μονόλογό του σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα ο κ. Ευαγγέλου απογοήτευσε ακόμη και σταθερούς υποστηρικτές του, καθώς παρουσίασε ως έργο του τις καθημερινές εργασίες του δήμου (καθαριότητα, συντηρήσεις, κοπή χόρτων) που αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση των υπηρεσιών του δήμου. Δυστυχώς δύο χρόνια χαμένα, δύο χρόνια χωρίς ένα μεγάλο έργο. Δύο χρόνια χωρίς προσκόμματα, και όμως, δύο χρόνια δίχως σχέδιο και προοπτική. Η παράταξή μας ως υπεύθυνη δύναμη καταθέτει πάντα προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στην επιτροπή διαβούλευσης και σε όλες τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Και όμως είναι ο ίδιος ο κ. Ευαγγέλου που απαξιώνει τους θεσμούς, του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, αφού επέλεξε να λείπει ακόμη και από την κορυφαία συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2016-2020 του Δήμου. Ειδικά τότε, ζητήσαμε να αναβληθεί η συζήτηση, ώστε να είναι παρών ο δήμαρχος, αλλά …ψιλά γράμματα. Η παρουσία του δημάρχου στο κορυφαίο θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού δεν κρίθηκε απαραίτητη από την πλειοψηφία…

κ. Ευαγγέλου, τα μικρά έργα χρειάζονται μικρή προσπάθεια, όμως τα μεγάλα έργα χρειάζονται σχεδιασμό, προετοιμασία και πολλή δουλειά. Ο Όλυμπος, η παράκαμψη Ελασσόνας, τα έργα αναδασμού, η ύδρευση, η άρδευση, η αποχέτευση, το περιβάλλον είναι τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά το δήμο.

Και ειδικά στο θέμα του Ολύμπου, ο κ. Ευαγγέλου συνεχώς “πυροβολεί τα πόδια του”… Στη αρχή εξεδίωξε τον πανελληνίως καταξιωμένο καθηγητή κ. Θ. Ζάγκα από τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, εσχάτως επιτέθηκε στη Δασάρχη Ελασσόνας κ. Ζ. Φτίκα, ενώ διαρκώς διασπά συμμαχίες με ανθρώπους της Ελασσόνας και δεν αξιοποιεί την προεργασία που έχει γίνει. Μόνο στη δική μας θητεία έγινε ολοκληρωμένη συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τον Όλυμπο σε συνεργασία τους βουλευτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους φορείς που συμμετείχαν στην επιτροπή διαβούλευσης και με τη δική μας συμμετοχή για πρώτη φορά, αφού ο Όλυμπος αντιμετωπίστηκε ενιαία. Και είναι γνωστό πόσο βοήθησαν ο κ. Ζάγκας και η κ. Φτίκα στην προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. Είναι πραγματικά ανησυχητικό την ώρα που το Λιτόχωρο εγκαινιάζει το Κέντρο Προβολής του Ολύμπου, ο Δήμος Ελασσόνας να απεντάσσει το αντίστοιχο Κέντρο Τουριστικής Προβολής του Ολύμπου στην Ελασσόνα. Και όμως αυτό το έργο, μαζί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, το ψηφιακό Πλανητάριο (που καθυστερεί η ολοκλήρωσή του) και τις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, ήταν η στρατηγική μας για τον Όλυμπο. Ποια είναι η στρατηγική του κ. Ευαγγέλου; Ας προωθήσει λοιπόν ο κ. Ευαγγέλου ένα συνεκτικό σχέδιο για τον Όλυμπο σε συνεργασία με όλους τους φορείς, δεν μας περισσεύει κανείς, εμπεριστατωμένο και αξιόπιστο, και εμείς θα το στηρίξουμε. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι μετά από 2 χρόνια απραξίας η διοίκηση του κ. Ευαγγέλου θα βλέπει τα …ΕΣΠΑ να περνούν!

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση της ΔΕΥΑ, ήταν ο κ. Ευαγγέλου που μπλόκαρε το έργο της Τηλεμετρίας προϋπολογισμού 2.671.760 ευρώ, για την εξοικονόμηση στα δίκτυα ύδρευσης, και το έργο χάθηκε οριστικά… Πλέον πήγε περίπατο και η μείωση του 50% στα τιμολόγια του νερού. Δυστυχώς, μόνο με μεγάλα έργα που εμείς δρομολογήσαμε επιτυγχάνονται μειώσεις στα τιμολόγια και όχι με επικοινωνιακή διαχείριση (βλ. μεταφορά νερού από Κεφαλόβρυσο)

Όσο και αν θέλετε να εξωραΐσετε την κατάσταση στη ΔΕΥΑ, κ. Ευαγγέλου, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο και το θέμα πρέπει να έρθει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη περιμένουμε, κ. Ευαγγέλου, να φέρετε τον προϋπολογισμό 2016 της ΔΕΥΑΕΛ για ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί κ. Ευαγγέλου τα τελευταία 2 χρόνια δεν έρχεται για ενημέρωση και έγκριση ο προϋπολογισμός στο δημοτικό συμβούλιο;

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν τηρήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός για την ειδική συνεδρίαση, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης δε θα μπορούσαν να γίνουν θεατές μιας ακόμα επικοινωνιακής φιέστας του κ. Ευαγγέλου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Πασχόπουλου. Αναρωτιόμαστε, ειλικρινά, γιατί ο πρώην Δήμαρχος δεν βρήκε το κουράγιο να τα πει όλα αυτά, και ενδεχομένως και πολύ περισσότερα, ενώπιον των πολιτών, να θέσει τα ερωτήματά του, να λάβει τις απαντήσεις του και φυσικά να δώσει τις δικές του εξηγήσεις στα όσα τον ρωτήσαμε, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως σέβεται τον ρόλο του και τους θεσμούς.

Φυσικά, δεν αγνοούμε το γεγονός πως ο ίδιος δεν έπραξε ουδέποτε δημόσιο απολογισμό. Ίσως, τελικά, η «προστασία» του μονολόγου μέσω του τύπου να είναι ένας δρόμος πιο ασφαλής για τον ίδιο. Έτσι όμως τραυματίζονται οι θεσμοί και κατά συνέπεια η ίδια η δημοκρατία. Ας ελπίσουμε πως του χρόνου θα επανορθώσει.

Add Comment