Χαρακόπουλος για φέτα, εισφορές επαγγελματιών σε χωριά, αρχαία ελληνικά και Τουρκία

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ [800x600]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ: Απαράδεκτη η εξαίρεση της φέτας από τις Συμφωνίες Ε.Ε.
– Σκέψεις για εισηγητή Συμφωνιών στα εθνικά κοινοβούλια μετά την παρέμβασή του

Την «απαράδεκτη εξαίρεση» της φέτας από την λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα απολαμβάνουν το καθεστώς της πλήρους προστασίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Χάγη. Ο Θεσσαλός πολιτικός λαμβάνοντας το λόγο στη θεματική ενότητα «Κοινοβουλευτικός έλεγχος και βέλτιστες πρακτικές» καυτηρίασε την αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις που εξοργίζουν τους ευρωπαίους πολίτες και ζήτησε οι συμφωνίες να θεωρηθούν «Μεικτές» προκειμένου να είναι αναγκαία η επικύρωσή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ:
Σε κίνδυνο οι μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές μέχρι 2000 κατοίκους
Η κυβέρνηση αυξάνει ραγδαία τις ασφαλιστικές τους εισφορές

Εάν θα διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, ποιο ήταν το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών αυτών στις συνολικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που επέβαλλε τη μη εξαίρεση τους και ποια μέτρα θα εφαρμόσουν για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν αυτές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους βουλευτές της ΝΔ. Η ερώτηση, που ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Κορινθίας κ. Χρήστο Δήμα, απευθύνεται στους υπουργούς οικονομίας, ανάπτυξης & τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης & κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «σύμφωνα με το νόμο υπ.αρ. 4387 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος − Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» εντάσσονται σταδιακά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι περισσότερες ομάδες ασφαλισμένων. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλοιώνεται σε κρίσιμο βαθμό η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που απαιτείται, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής και πληθυσμιακής ιδιομορφίας της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων λόγω του πολύπλευρου ρόλου που επιτελούσαν στις περιοχές αυτές, απολάμβαναν το δικαίωμα ασφάλισης ως αυτοαπασχολούμενοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ. Η ρύθμιση αυτή ήταν μία έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα καταστήματα τους ανοιχτά δίνοντας ζωή σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
Βάσει ποιας μελέτης μειώνετε τις ώρες των Αρχαίων Ελληνικών;
Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών να μην θιγεί

«Ο αιφνίδιος τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση της μείωσης των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση του υπουργού Παιδείας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να επιχειρούνται μεταβολές στις ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, ιδίως τέτοιας βαρύτητας όπως τα Αρχαία Ελληνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, θέση μας είναι ότι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών δεν πρέπει να θιγεί». Τα παραπάνω τονίζουν ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη:
Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστήμονες, μαθητές και γονείς, η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι πρόκειται να μειωθεί κατά μια ώρα η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο. Η σημασία της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών είναι αυτονόητη και περιττεύει η σχετική αναφορά επιχειρημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
α) τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, του αρχαιότερου φιλολογικού σωματείου της χώρας, τονίζουν τη σημασία της γνώσης της αρχαίας ελληνικής για τη στέρεη γνώση της νέας ελληνικής και για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της,
β) με την από 31-05-2016 ανακοίνωσή τους τα μέλη του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η μείωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών θα είναι ιδιαίτερα βλαπτική όχι μόνο για τη γλωσσική, αλλά και για τη γενικότερη παιδεία των μαθητών,
γ) σε σχετικό ιστότοπο έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί σχεδόν τριάντα πέντε χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων και ξένων υπέρ της διατηρήσεως της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών».
Κατόπιν τούτων οι δυο βουλευτές απευθύνουν στον υπουργό Παιδείας τα ακόλουθα ερωτήματα:
1)Κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν ληφθεί η απόφαση μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών; Αν ναι, παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών υπομνημάτων.
2)Κατόπιν ποιας μελέτης αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και γενικότερα τη μεταβολή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου; Αν υπήρξε σχετική μελέτη, παρακαλούμε για την κατάθεσή της.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ:
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ
Η Ευρώπη να μην κάνει εκπτώσεις στις αρχές της

«Η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τους πρόσφυγες μοχλό εκβιασμού για τη βίζα ή οικονομικούς λόγους» τόνισε στην παρέμβασή του για το μεταναστευτικό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Χάγη. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε τη στάση της Άγκυρας που διολισθαίνει σε ακραίο ισλαμισμό, όπως επιβεβαιώνει και η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Πόλη.
Η τοποθέτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
«Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, ίσως σημαντικότερη της οικονομικής. Οι συνέπειές της αντανακλώνται στην κοινωνική και πολιτική ζωή των χωρών μας αλλά και στις σχέσεις μεταξύ τους. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της γειτνίασης με την Μέση Ανατολή, όπου λαμβάνει χώρα ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος, αλλά και των εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων της, οι μεταναστευτικές πιέσεις καθίστανται ιδιαίτερα έντονες. 
Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες αντιδράσεων εκ μέρους κρατών-μελών που δεν συνάδουν με τις αξίες της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη και ο καταμερισμός των βαρών εξανεμίστηκαν μπροστά στην επικράτηση μικροεθνικών συμφερόντων, τα οποία συμβολίζουν οι φράχτες που υψώθηκαν στα σύνορα κάποιων χωρών. Και χαίρομαι που το αναγνώρισε και ο κ. Μπροκ. Επίσης τα έως σήμερα αποτελέσματα στον τομέα της μετεγκατάστασης είναι πενιχρά. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς από την ειρήνευση σε αυτή τη χώρα θα κριθεί και το μέλλον του μεταναστευτικού ζητήματος. 
Όσον αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία, δυστυχώς, η στάση της Άγκυρας δεν είναι εποικοδομητική, καθώς επιχειρεί να καταστήσει τους πρόσφυγες μοχλό εκβιασμού για να πετύχει την άρση της βίζας ή οικονομικά οφέλη. Στην Τουρκία, παρατηρείται μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό και την καταστολή, με τη φίμωση Μέσων Ενημέρωσης και την άρση ασυλίας βουλευτών. 
 
Δείγμα της διολίσθησης στον ακραίο ισλαμισμό είναι και η ανάγνωση για πρώτη φορά εδώ και 82 χρόνια του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και γι’ αυτό, η υποτονική αντίδραση της ΕΕ μάς προκαλεί έκπληξη και θλίψη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες της έναντι της Τουρκίας».
Στη Διάσκεψη της Χάγης στην οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στο Ορλάντο των ΗΠΑ, την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της και Επίτροπος για τη βελτίωση της νομοθεσίας κ. Frans Timmermans. 

Add Comment