Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΠΟΝΤΙΟΙ 12 [800x600]

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το 353.000 δεν είναι ένας ξερός αριθμός. Είναι άνθρωποι!». Ήταν ένα από τα μηνύματα στο δρόμο της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην καθιερωμένη εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.
Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο εφημέριος του ναού – πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, και οι διάκονοι π. Γεώργιος Σαπουνάς και π. Παϊσιος Μπίσμπας.
Στη συνέχεια, κλήρος, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου και το μνημείο των Ποντίων. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνων.
Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις μνήμης, τόσο ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων όσο και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου συγχάρηκαν τους διοργανωτές για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες τους, προκειμένου να παραμένει άσβεστη η ιστορική μνήμη σε τόσο σημαντικά γεγονότα, όπως αυτό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Μιλώντας το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας – πρ. πρόεδρος της κ. Κώστας Κυριλλίδης επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζεται σε καμία σκοπιμότητα, ιδεολογική η πολιτική. Ναι να ρίξουμε το πέπλο της λήθης στο παρελθόν, ναι να μην ζητάμε εκδίκηση. Όμως πρέπει να ξέρουμε, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορική αλήθεια εκείνης της περιόδου και να μην την κρύβουμε στρουθοκαμηλίζοντας σα να μη συνέβη τίποτα. Για δεκαετίες ολόκληρες στη χώρα μας οι λέξεις γενοκτονία και ξεριζωμός ήταν βαθιά χωμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σκεπασμένες με τον μανδύα της αποσιώπησης. Μόνο κατόπιν της πίεσης ποντιακών συλλόγων και ποντίων ιστορικών και διανοουμένων που διατύπωσαν το αίτημα της αναγνώρισης, τη δεκαετία του ΄80, το 1994 η βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφαση αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως επίσημη ημέρα μνήμης.
[wpg_thumb]
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί ιστορικοί έσκυψαν σοβαρά και έκαναν εμπεριστατωμένες και σε βάθος έρευνες με αμεροληψία και αντικειμενικότητα, όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε το νέο κύμα των Τούρκων προοδευτικών ιστορικών, που η αναζήτηση της αλήθειας των ιστορικών γεγονότων της σκοτεινής εκείνης περιόδου δείχνει να είναι μέλημα τους, πέρα από κάθε λογής σκοπιμότητες. Πιστεύουμε ότι η επαφή των ιστορικών ένθεν και ένθεν του Αιγαίου θα οδηγήσει στα δύσβατα μονοπάτια της αληθείας και η γνώση των γεγονότων θα βοηθήσει να μπουν τα θεμέλια για μία ειλικρινή σχέση φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε αντί γι΄ αυτούς θα το κάνει ο ίδιος ο λαός, όπως δείχνουν τα πάμπολλα ταξίδια απλών ανθρώπων και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους(Ελλήνων και Τούρκων).
Είναι εύκολο και ανέξοδο, εν πολλοίς και βολικό, να επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στους Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Ρώσους, Ιταλούς και λοιπούς και να αποσιωπούμε την εγκληματική αδιαφορία μας και την υποβολιμαία έως ύποπτη στάση μας. Δεν υπηρετούμε σε καμία περίπτωση ούτε την ιστορική αλήθεια ούτε τα συμφέροντα μας ως χώρα, αποκρύβοντας και παραποιώντας την αλήθεια για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Μόνον μία εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα σε όλα τα αρχεία – πολιτικά, στρατιωτικά, ξένων πρεσβειών στην Τουρκία και την Ελλάδα εκείνης της περιόδου και σε οποιοδήποτε πρωτογενές αρχειακό υλικό και μαρτυρίες υπάρχουν μπορούμε να φθάσουμε στην αλήθεια. Γιατί; Διότι, πολύ συχνά η αλήθεια, μολονότι θεωρείται, τουλάχιστον κατά την Σωκρατική ερμηνεία της, μία και μοναδική, μπορεί και αλλάζει με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές. Αλλάζει και δυστυχώς και για την ίδια την αλήθεια και για εμάς, κυκλοφορεί ανάμεσα μας και δίπλα μας με πολλά πρόσωπα. Η γνώση είναι εχθρός της άγνοιας όπου ευδοκιμεί το ψέμα και η μισή αλήθεια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει άλλο να σιωπούμε διότι ενίοτε η σιωπή είναι ατολμία και συνενοχή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το 353.000 δεν είναι ένας ξερός αριθμός. Είναι άνθρωποι!».
Η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώθηκε με την παρουσία του μέλους της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Μάγδας Αθανασιάδου, που απήγγειλε στίχους από το πολυθρύλητο έργο – επικολυρικό ποίημα «Η καμπάνα του Πόντου» του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνος Κτενίδη, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης.
Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος κ. Αναστ. Γκατζιούρας, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Σερετίδης, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, η πρόεδρος του Τ. Σ. δημοτικού διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, μέλη Ποντιακών συλλόγων, κ.ά.

Add Comment