Μηνύματα καρδιοχειρουργού Ν. Τσιλιμίγκα από την Ελασσόνα

«ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» – «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ!
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (2)

Σαφή μηνύματα προς κάθε αποδέκτη για αποφυγή του καπνίσματος, για σωστή διατροφή και για άσκηση έστειλε, ανάμεσα στα άλλα, ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Νικ. Τσιλιμίγκας, μιλώντας με θέμα «Καρδιοαγγειακές παθήσεις – πρόληψη και θεραπεία», στη διάρκεια ενδιαφέρουσας ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, με την πρωτοβουλία και την στήριξη της MODECO.
Τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε εκ μέρους της MODECO ο κ. Βασ. Ναλπαντίδης, που «κατέθεσε» στο ακροατήριο το πλούσιο βιογραφικό και την επιστημονική δράση του γνωστού καρδιοχειρουργού.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο παριστάμενος διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Νέστορας Αντωνίου, που επεσήμανε με νόημα: «Η εκδήλωση αυτή έρχεται να επενδύσει σε μια λογική για μία γλώσσα κατανοητή από τον ασθενή, μια εύληπτη γλώσσα. Διαφορετική λογική, επιμένουμε να φτάσουμε στην προηγούμενη κατάσταση μας. Αλλάζουμε την λεκτική του μοντέλου. Επιμένουμε πολύ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Βαδίζουμε σε ένα δρόμο που έχει να κάνει με την φροντίδα, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια στον ασθενή». Αναπτύσσοντας τη θεματολογία της εκδήλωσης ο καρδιοχειρουργός κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, αρχικά, στάθηκε στη 10ετή λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κλινική που όλα αυτά τα χρόνια έσωσε πολλές ζωές, αφού πραγματοποίησε εκατοντάδες επεμβάσεις.
[wpg_thumb]
«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πιο σοβαρές ασθένειες της εποχής μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νικ. Τσιλιμίγκας, «καταθέτοντας» σειρά στοιχείων και λεπτομερειών για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του πνεύμονα, της στεφανιαίας νόσου, την στηθάγχη, για την κλινική εικόνα του οξέος εμφράγματος και την αντιμετώπιση του, τα «στέντς» και το «μπάϊπάς», τη στεφανιογραφία, υπενθυμίζοντας ότι…δυστυχώς η περιοχή μας δεν καλύπτεται σε 24ωρη βάση με στεφανιογράφο.
Ο γνωστός καρδιοχειρουργός, με άμεσο και κατανοητό τρόπο έκανε λόγο για «πόλεμο κόντρα στο κάπνισμα»(«αγοράζοντας ένα πακέτο τσιγάρα…αγοράζετε μόνο αρρώστια») και υπενθύμισε την επιτακτική αναγκαιότητα για σωστή διατροφή χωρίς υπερβολές στο φαγητό και για τον σημαντικό ρόλο που «παίζει» η καθημερινή άσκηση.
Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η αναφορά του στα περιστατικά ρήξης αορτής, όπου μόλις τον περασμένο Απρίλιο(μέσα σε ένα μήνα) στη Λάρισα συνέβησαν 10 περιστατικά, αριθμός που συνήθως καταγράφεται σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο!
Ο διακεκριμένος επιστήμονας στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και βέβαια στην άσκηση.
Παρουσιάζοντας την «εικόνα» της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο διευθυντής της αναφέρθηκε σε 1.600 επεμβάσεις, με καταρτισμένο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με κύριο χαρακτηριστικό του το συναίσθημα και τα δυνατά μυαλά, ενώ υπενθύμισε την αναγκαιότητα για την δημιουργία στη Λάρισα Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, για να ωφεληθεί όλος ο Θεσσαλικός χώρος.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες από το ακροατήριο, στις οποίες έδωσε απαντήσεις ο κ. Τσιλιμίγκας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών»: ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου(ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελασσώνος κ.Χαρίτωνος), ο βουλευτής κ. Γ. Κατσιαντώνης, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Νέστορας Αντωνίου, μέλη της διοίκησης του ΕΚΑΒ, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο πρ. δήμαρχος κ. Πέτρος Χατζήνας, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Καριπίδης, μέλη της ιατρικής οικογένειας της περιοχής, μέλη της διοίκησης των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας, δεκάδες φίλοι και «ασθενείς» του Νίκου Τσιλιμίγκα, κ.ά.

Add Comment