Μπαργιώτας για ασφαλιστικό, ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, επιδόματα τέκνων

μπαργιωτασ

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταληστεύει τους νέους εργαζόμενους, για να μπορέσει να πληρώσει τις υφιστάμενες συντάξεις»

«Η πρότασή μας διαφοροποιείται από αυτή της κυβέρνησης γιατί δεν υπολογίζει την ανταποδοτική σύνταξη με βάση έναν μαθηματικό τύπο αλλά βασίζεται κυρίως σε αυτό που λέγεται νοητή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των εισφορών που ο κάθε εργαζόμενος χωριστά έχει πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Είναι μια τελείως διαφορετική λογική, σκοπός της οποίας είναι κυρίως να συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και μέσω αυτού να υπάρξει κίνητρο για τον εργαζόμενο κάθε φορά και η αίσθηση ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα, η οποία κατά τη γνώμη μας διαταράσσεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στη συζήτηση της β’ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων».
Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του προτεινόμενου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη έχει απορρίψει, λέγοντας ότι «υπόκειται στις ανάγκες της συγκυρίας και σε πολιτικές σκοπιμότητες, όποιες και να είναι αυτές, θετικές ή αρνητικές. Το αποτέλεσμα είναι ότι διαταράσσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος απέναντι στο ασφαλιστικό του ταμείο, σε σχέση με τις εισφορές του. Είναι βασισμένο σε συστήματα άμεσα διανεμητικά, τα οποία μέχρι τη δεκαετία του 1990 λειτουργούσαν μια χαρά στην Ευρώπη. Όμως, το δημογραφικό, η ύφεση και η ανεργία οδήγησαν σε αδιέξοδο πολλές χώρες, οι αναλογιστικές τους μελέτες δεν έβγαιναν και το αποτέλεσμα είναι να περάσουν σε κάτι διαφορετικό και το διαφορετικό για τους περισσότερους ήταν τα συστήματα τριών πυλώνων».
Στη συνέχεια επεσήμανε την διαχρονική απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λέγοντας, «απέφυγαν να την κάνουν οι προηγούμενοι, σπρώχνοντας, ελπίζοντας ότι θα σπρώξουν το πρόβλημα στο 2020, διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα και από τα capital controls και το πρόβλημα επανήλθε οξύτερο στο 2016 και ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, κάνουμε έναν ολόκληρο κύκλο, ο οποίος κλείνει και πάμε σε έναν καινούργιο, περικοπών, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά οφείλουμε να κάνουμε: Ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου, την άνιση μεταχείριση μεταξύ των γενεών, λέγοντας «η έλλειψη της ανταποδοτικότητας και της διαγενεακής ισορροπίας και δικαιοσύνης στο παρόν νομοσχέδιο, το γεγονός δηλαδή ότι ουσιαστικά καταληστεύει τους νέους εργαζόμενους, για να μπορέσει να πληρώσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δίνοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις στην πραγματικότητα ότι οι νέοι θα πάρουν πολύ λιγότερα χρήματα όταν θα έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθούν, είναι το κύριο πρόβλημα του του νομοσχεδίου. Δεν είναι ισορροπημένο και δεν είναι δίκαιο ανάμεσα στις γενεές. Κάτι που πιστοποιείται και από την αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο υπουργός, όπου το σύστημα φαίνεται βιώσιμο αρκεί μετά το 2018 να προσαρμοσθούν οι συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων με αυτές των νέων».

Δήλωση Μπαργιώτα για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

«Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους νοσηλευτές για το τιτάνιο έργο τους. Σε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά τη μάχη δίπλα στους πολίτες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς, η πολιτεία κωφεύει διαχρονικά. Στα αίτηματά τους για εργασιακή αναβάθμιση, αξιοκρατία στις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές, ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία και διαρκή εκπαίδευση, η απάντηση είναι πάντα «έχετε δίκαιο» και «θα». Οι διαπιστώσεις και οι εξαγγελίες δεν αρκούν πλέον. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8. Απαιτούνται πράξεις».

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων;

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών περιμένουν ακόμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της α’ δόσης του επιδόματος από τις 22 Απριλίου, όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο αρμόδιος ΟΓΑ, επικαλούμενος την αποχή των φοροτεχνικών και την μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, κατέβαλε το μισό ποσό των επιδομάτων αυτών αλλά σε όλους τους δικαιούχους της περασμένης χρονιάς. Αφού, λοιπόν, οι οικογένειες με παιδιά πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς το βοήθημα αυτό και περίμεναν την καταβολή και του υπολοίπου της α’ δόσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο ΟΓΑ σχεδιάζει να το καταβάλει μαζί με τη β’ δόση, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.
Εντύπωση προξενεί και η δικαιολογία του ΟΓΑ ότι, τα προηγούμενα δύο χρόνια, καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους προκαταβολή 8 εκατομ. ευρώ, μεταθέτοντας στους νόμιμούς δικαιούχους τις συνέπειες της δικής του αδυναμίας να αναζητήσει και να εισπράξει το ποσό αυτό, καταβάλοντας βέβαια με τη σειρά του, έστω και το 50%, σε πιθανούς μη δικαιούχους στη λογική, προφανώς, της «εξίσωσης προς τα κάτω».
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οικογένειες με λιγότερα από τρία παιδιά που έλαβαν «κουτσουρεμένο» το οικογενειακό επίδομα, επιβαρύνονται και με την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου ορίου ενώ ετοιμάζεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών, που θα συμπεριλαμβάνει και τα κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οι βουλευτές ρωτούν πότε πρόκειται να καταβληθεί το υπόλοιπο της α’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, αν τα οικογενειακά επιδόματα θα συμπεριληφθούν στις δαπάνες που θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής και αν έχουν εισπραχθεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ ζητούν να μάθουν ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις συνθέτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης στήριξης της οικογένειας, εκτός από περικοπές και καθυστερήσεις.

Πως λειτουργούν τα υπηρεσιακά συμβούλια του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

O ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον έλεγχο των δαπανών του κράτους είναι καθοριστικός: Στην αρμοδιότητά του εμπίπτει ο έλεγχος των δαπανών των νομικών προσώπων – τα οποία ακόμα αναζητά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτει το δημόσια κ.λπ. Η σωστή οργανωτική λειτουργία του ελεγκτικού συνεδρίου είναι, συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ορθότητα και ακεραιότητα των ελέγχων όσο και για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον τρόπο με τον οποίο δαπανάται το δημόσιο χρήμα.
Εντούτοις, τα υπηρεσιακά συμβούλια του ελεγκτικού συνεδρίου, συνεδριάζουν με μη νόμιμη σύνθεση, καθώς έχουν παρέλθει 6 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν αρχαιρεσίες για την επιλογή των εκπροσώπων των δικαστικών υπαλλήλων σε αυτά. Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων, πολλά από τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων ή οι αναπληρωτές αυτών, συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία των συμβουλίων του ελεγκτικού συνεδρίου, τα οποία, όμως, συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν για μείζονος σημασίας θέματα που επηρεάζουν τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.
Το Ποτάμι έχει θέσει ως προτεραιότητα την περιστολή των κρατικών δαπανών γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναχαιτιστεί η φοροεπιδρομή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εναντίον των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ρωτά τον αρμόδιο για το ελεγκτικό συνέδριο Υπουργό, κ. Παρασκευόπουλο, αν έχουν ισχύ (και βάσει ποιας διάταξης) οι αποφάσεις που έχουν προκύψει από τη συνεδρίαση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την ημερομηνία λήξης της θητείας των αιρετών μελών ή χωρίς τα απαιτούμενα μέλη; Ρωτά, επίσης, γιατί εξαίρεσε από την πρόσφατη απόφασή του να προκηρυχθούν αρχαιρεσίες για την επιλογή εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστηρίων, το ελεγκτικό συνέδριο ειδικά;

«Xωρίς εναέρια μέσα παραμένει εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες το ΕΚΑΒ»

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς το Υπουργείο Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, κ. Γιώργου Μαθιόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» τα τρία ελικόπτερα που διαθέτει το ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης πόρων για την επισκευή τους. Έτσι, οι αεροδιακομιδές ασθενών γίνονται με ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην από 04/05/2016 απάντηση του Υπουργείου Υγείας διαλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής «…Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία (3) ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει βλάβη στο δομικό τμήμα του από αναγκαστική προσγείωση. Από τους επτά (7) κινητήρες, οι οποίοι μπορούν να εφοδιάσουν τα ελικόπτερα αυτά, οι έξι (6) έχουν φθάσει το όριο των 3.500 ωρών πτήσης και χρήζουν γενικής εργοστασιακής επισκευής. Ο έβδομος (7ος) κινητήρας έχει φθάσει τις 3.200 περίπου ώρες πτήσης. Η αρχική εκτίμηση επισκευής των τριών ελικοπτέρων και των κινητήρων ήταν 6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από σχετική έρευνα αγοράς το κόστος αυτό έχει πέσει, ως δια μαγείας, περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η ευθύνη για τον παροπλισμό των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων δεν βαρύνει τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού το πρώτο καθηλώθηκε το 2006, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2012, ενώ για το τρίτο που καθηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 θα έπρεπε να έχει προϋπάρξει 3ετής προγραμματισμός της συντήρησης – επισκευής του. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μπροστά σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήρθε άμεσα σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές τους ΕΚΑΒ. Παράλληλα εργάζεται αδιάκοπα για να βρεθεί η βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση για την επισκευή των τριών (3) ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να επιστρέψουν στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της χώρας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ασφάλειας αεροδιακομιδές».
Επειδή το Υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά αρκείται στο να διαπιστώνει τα προβλήματα –ανεξάρτητα από το εάν τα δημιούργησε η παρούσα συγκυβέρνηση ή τα παρέλαβε- αντί να προωθεί λύσεις, το Ποτάμι ζητά απαντήσεις.

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό»

«Στο Ποτάμι θα συνεχίσουμε, από αύριο το πρωί, την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές Η πρότασή μας διαφοροποιείται από αυτή της κυβέρνησης γιατί δεν υπολογίζει την ανταποδοτική σύνταξη με βάση έναν μαθηματικό τύπο αλλά βασίζεται κυρίως σε αυτό που λέγεται νοητή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των εισφορών που ο κάθε εργαζόμενος χωριστά έχει πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Είναι μια τελείως διαφορετική λογική, σκοπός της οποίας είναι κυρίως να συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και μέσω αυτού να υπάρξει κίνητρο για τον εργαζόμενο κάθε φορά και η αίσθηση ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα, η οποία κατά τη γνώμη μας διαταράσσεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην Ολομέλεια στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων».
Στη συνέχεια ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε τη διαχρονική απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λέγοντας «Καμία πολιτική δύναμη στη χώρα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και πριν δεν θέλησε να απαντήσει με τρόπο οριστικό και μόνιμο στα προβλήματα του ασφαλιστικού. Θυμίζω, απλώς, ότι η ενοποίηση των ταμείων εκκρεμεί από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έπρεπε να συζητάμε –έπρεπε να έχουμε κλείσει ήδη τη συζήτηση- για τη διάσωση της δυνατότητας που έχει το σύστημα να πληρώνει συντάξεις για τις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες. Όχι για τη μετάθεση του προβλήματος, όπως κάνουμε διαρκώς από τη δεκαετία του 80, αλλά για μια οριστική, μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα έπρεπε να είναι σύγχρονη, δίκαιη για όλους και κυρίως βιώσιμη και σταθερή τουλάχιστον για 25-30 χρόνια».
Ακολούθως, ο βουλευτής επέκρινε με σφοδρότητα το προτεινόμενο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη έχει απορρίψει, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ακούσαμε στις Επιτροπές περιχαρή τον κ. Υπουργό να λέει ότι το 90% των συνταξιούχων προστατεύεται. «Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που επανέφερε στις ράγες το ασφαλιστικό σώζοντας τις συντάξεις και ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όχι ριζοσπαστικό. Μαγικό λέγεται ένα τέτοιο κόλπο! Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει! Όχι πολιτικοί! Όλοι θα επιθυμούσαμε να πούμε ευχάριστα πράγματα: επαναφορά των συντάξεων στο επίπεδο του 2009, μείωση των εισφορών κλπ. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε όλοι λαϊκιστές. Κάποιοι πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να λένε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες λύσεις στο ασφαλιστικό. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν υφίσταται. Ακόμα και στον κόσμο της μαγείας. Αυτό που έχουμε σήμερα εδώ ως νομοσχέδιο, ως μεταρρύθμιση, είναι στην πραγματικότητα μια δημοσιονομική προσαρμογή 1,8 δις μεταμφιεσμένη σε μεταρρύθμιση. Οδηγός της μεταρρύθμισης είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόστους και η ψηφοθηρία, δυστυχώς. Η ίδια η αναλογιστική μελέτη, που παρουσιάστηκε, κατόπιν εορτής, λέει ότι έχει γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή το κόστος διατήρησης των σημερινών συντάξεων για την οποία επαίρεται ο Πρωθυπουργός. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: το 2018 τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Ολοκληρώνει τις μνημονιακές αλλαγές και -αν ακολουθεί κάποιες ράγες, που είπε ο Πρωθυπουργός- ακολουθεί τις ράγες της προηγούμενης μεταρρύθμισης που είχε συμφωνηθεί με την τρόϊκα στο 2011. Έχει ακριβώς την ίδια λογική, εφαρμόζει ακριβώς τα ίδια μέτρα με τη διαφορά ότι τα φέρνει μπροστά».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου, την έλλειψη δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τονίζοντας «Βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δεν σημαίνει να βγαίνουν μόνο τα νούμερα. Σημαίνει κυρίως την εξασφάλιση της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας. Σε μια χώρα με έντονο πρόβλημα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, η έλλειψη ανταποδοτικότητας κάνει τις εισφορές να φαίνονται τιμωρητικός φόρος στην εργασία. Το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα αποτελειώνει την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων προς το σύστημα. Είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη ανάλογη των εισφορών του. Έτσι, αποτελεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία. Και τελικά οδηγεί τις εισφορές σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. Όποιος έχει χρήματα για εισφορές και μπορεί να εισφοροδιαφύγει, θα αγοράσει ένα ιδιωτικό πακέτο στο οποίο δεν μπορεί να επεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο ο Υπουργός με τη χατζάρα του».

Add Comment