Δίκτυο Περραιβία: Το μέλλον της χώρας είναι ήπιες μορφές και εξοικονόμηση ενέργειας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Η Θεσσαλία έχει τεράστια δυναμική και προοπτική αυτάρκειας
Εκατοντάδες Επιστήμονες και αιρετοί από όλη τη Θεσσαλία συμμετείχαν στις εργασίες

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΕ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ΛΑΡΙΣΑ (2)

«Η κοινωνία έχει ανάγκη την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ Δικτύου «Περραιβία» Κωνσταντίνος Σκριάπας στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και συμμετείχαν πάνω από εκατό πενήντα (150) αιρετοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες από όλη τη Θεσσαλία, που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το μεγάλο θέμα των ΑΠΕ.
Την ημερίδα διοργάνωσαν το Δίκτυο «Περραιβία» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και είναι η δεύτερη από τις τέσσερις προγραμματισμένες επιστημονικές συναντήσεις (Ημερίδες ,στρογγυλές τράπεζες, βιωματικά εργαστήρια) που τα Δίκτυα Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλίας υλοποιούν .
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2015 στο Περτούλι Τρικάλων με θέμα τις «Πολιτικές Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων» και η τρίτη έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι 2016 στο Πήλιο, το Βουνό των Κενταύρων και θα έχει τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ενναλακτικές Μορφές Τουρισμού -Προκλήσεις και προοπτικές-Ο απόλυτος προορισμός».

Οι ομιλητές αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, επιδίωξαν με την ημερίδα την ενημέρωση των πολιτών σε επίκαιρα θέματα ενεργειακής αξιοποίησης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, την προσέγγιση σύγχρονων κατευθύνσεων της ενεργειακής εκπαίδευσης, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας πάνω στον τομέα των ΑΠΕ.
Την έναρξη της σημαντικής αυτής επιστημονικής Ημερίδας κήρυξαν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και συνδιοργανωτή ,ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γής, Ευρωπ.προγραμμάτων Κώστας Νούσιος και ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct Βασ. Χατζηκαμαγιάννης . Ο κ. Κ. Νούσιος αναφέρθηκε στη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις επενδύσεις ΑΠΕ ,στην ενεργειακή αυτονομία της και στα Προγράμματα που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια στον τομέα αυτό.
Ο κ. Β. Χατζηκαμαγιάννης ,τόνισε τη σημασία τέτοιων δράσεων από την Κοινωνία των Πολιτών που το Europe Direct πάντα στηρίζει και παρουσίασε το έργο που επιτελεί στο Γραφείο Europe Direct της Περιφέρεια Θεσσαλίας ,σε θέματα ευαισθητοποίησης των Πολιτών ,πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη ,τονίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΕΑΠ Γιώργου Τσομπάνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνογλου η Λάρισα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία που της δίνει η θέση της στο κέντρο της χώρας, «μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτό» επισήμανε σε δηλώσεις του στην «Ε» για να συμπληρώσει ότι η ανάπτυξη, όπως και η εξάλειψη της ανεργίας θα επέλθουν με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα απασχόλησης. «Η Θεσσαλία δεν έχει πρόβλημα, δεν έχει φτώχεια. Μέσα από τοπικές συμπράξεις που θα έχουν ως στόχο το τοπικό συμφέρον ο τόπος μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα και να βγει μπροστά. Με τα προϊόντα του. Αν αναπτυχθεί ο κοινοτισμός και όχι ο κομματισμός, δίνοντας συγχρόνως κίνητρα στους νέους για να μείνουν στον τόπο τους μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο στη Θεσσαλία με επίκεντρο τη διατροφή. “Food Tourism”, γαστρονομικός τουρισμός».
Στις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας σε καλλιέργειες υπό κάλυψη και σε περιπτώσεις ημίκλειστου θερμοκηπίου αναφέρθηκε κατά στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του, που προξένησε θετικότατη εντύπωση , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κίττας. «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αυξάνονται σταθερά στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν την πιο δυναμική μορφή της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής. Αν και έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα σε υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε υποτυπωδώς εξοπλισμένα θερμοκήπια, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο του κλίματος του θερμοκηπίου», ανέφερε ο κ. Κίττας. Στην ομιλία του παρουσίασε αρχικά σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές του τομέα της Γεωργικής Μηχανικής που έχουν ως στόχο τον ευφυή έλεγχο, τη διαχείριση αειφορικών θερμοκηπίων και την εξοικονόμηση ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα έγινε σύντομη περιγραφή των συστημάτων κλιματισμού των σύγχρονων θερμοκηπίων καθώς και τεχνολογιών και τεχνικών μείωσης των εισροών ενέργειας και χημικών στο οικοσύστημα θερμοκήπιο. Στη συνέχεια, περιέγραψε τη λειτουργία του πρότυπου πειραματικού θερμοκηπίου του έργου Adapt2Change με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο «ημίκλειστο» θερμοκήπιο.

Ο Λευτέρης Γιακουμέλος , εμπειρότατος συνεργάτης του τμήματος εκπαίδευσης, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Εθνικός Φορέας (Κ.Α.Π.Ε.), που έφερε μαζί του και έντυπο υλικό για τους συνέδρους , τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και βιοκαύσιμα) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων.

Στις δυνατότητες αξιοποίησης ενεργειακού περιεχομένου απορριμμάτων και τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικές μονάδες, αναφέρθηκε ο χημικός μηχανικός, προϊστάμενος τμήματος Συντονισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης και Περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων Βασίλης Καραγιάννης. «Η βιώσιμη ανάπτυξη ως ιδέα προβλήθηκε έντονα αλλά και αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης κρατών στο πλαίσιο του σύγχρονου παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος. Οι πεπερασμένοι πόροι της ανθρώπινης βιόσφαιρας προώθησαν την τεχνολογία αξιοποίησης των διάφορων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας αφήνοντας όμως ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, τη βιομάζα. Εδώ εισέρχεται και ο παρεμβατισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το ανεκμετάλλευτο δυναμικό που μπορεί μα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες. Οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης έχουν σήμερα τη δυνατότητα να πρωτοτυπήσουν στο πρόσφορο Ευρωπαϊκό Πεδίο των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και να προωθήσουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανταποδίδοντας στους πολίτες τα οφέλη και βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους».
Σημαντικές και ολοκληρωμένες ήταν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας κ. Ντάνη Αντώνη, Υπεύθυνου Κ.Π.Ε. Μουζακίου («Το Δίκτυο της Ενέργειας, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», του κ. Κόκκαλη Θωμά , Μέλους Π.Ο. ΚΠΕ Τρικκαίων- Περτουλίου «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγή», και του κ. Σπανού Κώστα, Μέλους ΠΟ ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας («Το πρόγραμμα Πόλη – Ενέργεια στις Δράσεις του ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας») .
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του ο Δήμος Λαρισαίων μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους τσάντες ανακύκλωσης, μια κίνηση που προξένησε θετική εντύπωση και καταχειροκροτήθηκε .
Στην Ημερίδα παραβρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκειά της ο Περιφ. Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» κ. Νίκος Πουτσιάκας , συμμετείχαν δεκάδες Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι-στελέχη Δήμων της Θεσσαλίας , ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν εκατοντάδες επιστήμονες ,στελέχη εθελοντικών οργανώσεων , αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη τη Θεσσαλία , πάνω στο σημαντικό θέμα της αξιοποίησης των ΑΠΕ , στο οποίο η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα .
Κλείνοντας την Ημερίδα ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κων. Σκριάπας ,καθώς και ο οργανωτικός υπεύθυνος ,περιβαλλοντολόγος Σπ. Αναγνωστάκης ,εξήραν το έργο των ΚΠΕ ,τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης σοβαρής εθνικής πολιτικής στο θέμα των ΑΠΕ , τη σημασία της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης των μαθητών σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης ,της διάχυσης των γνώσεων που παράγονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια στην οικονομία και της ανάγκης επενδύσεων στις ΑΠΕ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει ενεργειακή αυτάρκεια και λιγότερη εξάρτηση από το εξωτερικό .
Αυτό που τόνισαν ιδιαίτερα ήταν η δυνατότητα ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο χώρο των ΑΠΕ και η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, που τώρα αναγκάζονται να φύγουν σε άλλες χώρες.
Τα πρακτικά της Ημερίδας θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή (E-Book) και θα δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. (www.diktioelassonas.gr)
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού δόθηκε απ’ όλους στη διημερίδα εναλλακτικού τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στο Βουνό των Κενταύρων και που αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό και θα ανακοινωθεί μέσα από όλα τα ΜΜΕ της χώρας .

Add Comment