Άρθρο Γιώργου Κατσιαντώνη για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

ΑΡΘΡΟ

Πολύπλευρο διεθνές πρόβλημα το μεταναστευτικό/προσφυγικό

του Γιώργου Κατσιαντώνη, Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων

Η τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση οφείλει να αντιμετωπιστεί σε σύμπνοια με τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με την πλευρά της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο διεθνές πρόβλημα, το οποίο όμως έχει γίνει εντονότερο από καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις της τρέχουσας διακυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από το ένα άκρο της ανύψωσης φραχτών και της υπερβολικής αυστηροποίησης των κλειστών κέντρων κράτησης, φτάσαμε στο άλλο άκρο της ρητορικής των ανοιχτών συνόρων. Οφείλουμε να δούμε το ζήτημα με τεχνοκρατική διάθεση, απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη.
Οι λύσεις της Ένωσης κεντρώων έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Επίσης έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και στο διαδίκτυο για το ευρύ κοινό. Κοντολογίς περιλαμβάνουν την επίσπευση εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας απέναντι στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ανάπτυξη των υποδομών και της τεχνογνωσίας μας και την επίσπευση δημιουργίας των Hotspots. Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και άλλων διεθνών οργανισμών ώστε να επιταχυνθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Κατόπιν του αποτελεσματικού διαχωρισμού πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Για τους μεν πρόσφυγες να γίνει ομαλή κατανομή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα δείξουν την ενδεδειγμένη αλληλεγγύη. Για τους δε παράτυπους μετανάστες, οφείλουν είτε να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί επαναπροώθησης στις ασφαλείς χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενοι κανόνες μεταχείρισής τους στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων.
Η Τουρκία δείχνει πρόθυμη να συνδράμει στην αποδοχή των παράτυπων μεταναστών, κατόπιν χρηματοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι η έλλειψη κατάρτισης και η ταυτόχρονη κωλυσιεργία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους αυτονόητους κανόνες, θα μας οδηγήσουν σε ιδιαίτερα ολισθηρές ατραπούς.
Οφείλουμε άμεσα να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις να να αφήσουμε κατά μέρους ιδεοληψίες και δισταγμούς. Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα θα μας απασχολήσει για αρκετά ακόμη χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Add Comment