Παρεμβάσεις – συναντήσεις της “Οικολογικής Θεσσαλίας” για το προσφυγικό

οικολογικη θεσσαλια

Να συνεργαστούμε…

Τον ασκούντα χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΑΠ.Δ.Θ.ΣτΕ.), Κον Ηλία Τσέλιγκα, επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» Νίκος Πουτσιάκας, ο οποίος συνοδευόταν από το μέλος της παράταξης Μένη Χατζηπαναγιώτου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση για το προσφυγικό θέμα και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΑΠ.Δ.Θ.ΣτΕ., αλλά και για τυχόν πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει μελλοντικά.
Από τη συζήτησε προέκυψε, ότι δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια συστηματική προετοιμασία για το ζήτημα, ενώ παρατηρήθηκε μια ανησυχητική αμηχανία από την πλευρά της ΑΠ.Δ.Θ.ΣτΕ., σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος αλλά και την εν γένει εμπλοκή της στο ζήτημα.
Χαρακτηριστικά, ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα (Α.Χ.Γ.Γ.) ανέφερε ότι δεν γνωρίζει σε ποιόν βαθμό έχει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του εμπλοκή και τι ακριβώς είδους.
Για περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση και πληροφόρηση, ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα παρέπεμψε τα μέλη της «Οικολογικής Θεσσαλίας» στην προϊσταμένη Διεύθυνσης Ιθαγένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής πενταμελούς συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, η οποία, όμως, παρά το γεγονός ότι της γνωστοποιήθηκε προφορικά η εντολή του Α.Χ.Γ.Γ., αρνήθηκε, την παροχή πληροφόρησης, επικαλούμενη φόρτο εργασίας, αλλά και το ότι δεν μπορεί να δίνει πληροφόρηση σε «κάθε πολίτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Από τη συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά ως προς τη θεσμική λειτουργία της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, η οποία έχει σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο να παίξει σε αρκετά ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση, αρκεί αυτό να γίνει σε πνεύμα καλής συνεργασίας και όχι με την καθιέρωση ανύπαρκτων ιεραρχικών σχέσεων και απαξίωσης του ρόλου και της θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και οποιουδήποτε άλλου θεσμικού φορέα αλλά και πολίτη.
Το προσφυγικό είναι το σημαντικότερο ζήτημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα και για την αποτελεσματική διαχείρισή του, είναι απαραίτητη τόσο η συστηματική προετοιμασία, με στοιχεία και αναλύσεις των πραγματικών δεδομένων, από όλους τους αρμόδιους φορείς, όσο και η καλοπροαίρετη συνεργασία μεταξύ τους. Και σε αυτό δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ολιγωρεί, ούτε να θέτει προσκόμματα κανείς. Συνεργασία, λοιπόν, τάχιστα από όλους και με όλους.

Το φρούριο δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες

Έκπληξη προκάλεσε η αντίδραση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει το Φρούριο Τρικάλων, ως αρχαιολογικό μνημείο, από την πιθανή εγκατάσταση προσφύγων εκεί, που ορθότατα, κατά τη γνώμη μας, προτάθηκε από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν και από τους πρωτοστάτες του κινήματος αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης προς τους πρόσφυγες, μετά τους Δημάρχους Κοζάνης και Περάματος και του αξίζουν, γι’ αυτό, εύσημα.
Οι υπεύθυνοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων όφειλαν να γνωρίζουν ότι το Φρούριο, στην μακραίωνη ιστορική του πορεία, δεν υπήρξε ποτέ αποκλειστικά στρατιωτικό – διοικητικό κέντρο ή μνημειακός χώρος, αλλά κυρίως χώρος καταφυγής και προστασίας του πληθυσμού όταν η περιοχή δεχόταν επιδρομές.
Η χωροταξική υποδομή του Φρουρίου είναι τέτοια, που να μπορεί να δεχθεί για φιλοξενία – προστασία όσο γίνεται περισσότερους Ανθρώπους, καταδιωκόμενους, διαχρονικά.
Επειδή, όμως, εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την αντίδραση της Υπηρεσίας και μια διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρουσίου (Η παλιά πόλη των Τρικάλων κάτω από το Φρούριο), θέλουμε να τους θυμίσουμε, ότι στο φρούριο των Τρικάλων βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του Βαρουσίου, κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της ιστορικής γειτονιάς τους, από τους άτακτους Τουρκαλβανούς μετά τα Ορλωφικά.
Εκτός του ότι, όμως, η υποδομή του Φρουρίου σηματοδοτεί από μόνη της την φιλοξενία αναξιοπαθούντων πληθυσμών (κατατρεγμένων γυναικών, παιδιών, αρρώστων κ.τ.λ.), να μη ξεχνάμε ότι ο χώρος, που βρίσκεται πλησίον του Φρουρίου, σηματοδοτείται ιστορικά και συμβολικά από τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου ιδρύματος περίθαλψης και φιλοξενίας των αδυνάτων και των αρρώστων. Αναφερόμαστε στο περίφημο Ασκληπιείο Τρίκκης, το οποίο αποτέλεσε υπόδειγμα κέντρου περίθαλψης για τα Ασκληπιεία του τότε γνωστού κόσμου.
Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις, ο αρχαίος ναός, που υπήρχε στο επάνω διάζωμα του Φρουρίου, ήταν αφιερωμένος στον Ξένιο Δία.
Το σημείωμα αυτό δεν έχει πρόθεση να αντιδικήσει με κανέναν φορέα, αλλά θεωρούμε ότι η υπερβολική γραφειοκρατία και μια ενδεχόμενη ανέξοδη προβολή, εις βάρος συνανθρώπων μας, που προσπαθούν να επιβιώσουν στο περιθώριο του Ανθρωπισμού μας, δεν είναι πρόσφορη.
Η φιλοσοφία των Ασκληπιείων και η αντίληψη του Ξένιου Δία, αλλά και η παράδοση φιλοξενίας και ανθρωπιάς, της πόλης και της περιοχής μας, ας μας καθοδηγήσει.

Για την Οικολογική Θεσσαλία

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Το μέλος της Ο.Θ & πρώην υποψήφιος
& επικεφαλής Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Τρικάλων
Νίκος Πουτσιάκας Γιώργος Λεπενιώτης

Εναλλακτική πρόταση για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο ROCA

Εν αναμονή της συγκρότησης ομάδας εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, όπως είχε προτείνει εγγράφως, εδώ και περίπου είκοσι ημέρες, η «Οικολογική Θεσσαλία» κάτι που είχε φανεί να γίνεται αποδεκτό, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά χωρίς ωστόσο να έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, η παράταξή μας, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, αποφάσισε να προβεί, άμεσα, στην εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου* προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο ROCA, παρότι η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν μικρές υποδομές των Ο.Τ.Α.
Η εκπόνηση του σχεδίου, δεν έγινε υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς όντας εκτός του προαναφερόμενου πλαισίου, δηλ. μη συγκρότησης ομάδας εργασίας, δεν ήταν εφικτό να ενσωματωθούν πλήρως οι διαδικασίες του συμμετοχικού σχεδιασμού και ως εκ τούτου περιορίστηκε στις βασικές αρχές έκτακτου σχεδιασμού και στις διάφορες εμπειρίες οργάνωσης φιλοξενίας προσφύγων υπό κατεπείγουσες συνθήκες.
Για τη σύνταξη της πρότασης συμμετείχαν δυο αρχιτέκτονες και ένας κοινωνικός επιστήμονας, ώστε να καλυφθεί στο ελάχιστο η διεπιστημονική προσέγγιση.
Η προτεινόμενη εναλλακτική, αφορά την προσωρινή «μετεγκατάσταση» (πρόκειται για μετακίνηση σε μικρή απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων) των τετρακοσίων προσφύγων σε στεγασμένο χώρο, ώστε να αντιμετωπιστούν κυρίως τα καιρικά φαινόμενα των ημερών (ακραία βροχόπτωση και έντονο νυχτερινό ψύχος) και να βελτιωθούν γενικότερα οι συνθήκες προσωρινής διαβίωσης, λαμβάνοντας μέριμνα για την αντιμετώπιση, πιθανών νοσημάτων που μπορούν να αναπτυχθούν σε περίπτωση μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς στεγασμένους χώρους.
Η πρόταση βασίζεται στον συνδυασμό στοιχείων υπαίθριας και στεγασμένης εγκατάστασης, αφού προτείνεται η μετεγκατάσταση των υπαρχουσών σκηνών εντός του στεγασμένου χώρου (παλαιό γυμναστήριο πρώην εργοστασίου ROCA) ώστε να τηρηθούν οι βασικές αρχές της ιδιωτικότητας αλλά και η χωροταξική κατανομή με βάση πολιτισμικές και οικογενειακές παραμέτρους.
Το ζήτημα του συμμετοχικού σχεδιασμού πρόκειται να καλυφθεί, εν μέρει, με τη ad hoc διαβούλευση για την χωροτακτική τοποθέτηση των οικογενειών – ομάδων.
Η πρόταση έχει μια ολοκληρωμένη κατεύθυνση, καθώς «υποδεικνύει» και την εγκατάσταση και των υπολοίπων υπηρεσιών, που θα επικουρούν το οργανωτικό έργο όλων των εμπλεκομένων, για την διασφάλιση, των καλύτερων δυνατόν, συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Γίνεται προσπάθεια για την τήρηση των κανόνων προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση των συνθηκών κινητικότητας, στο μέτρο του εφικτού και προσπαθεί να λάβει υπόψη τις πολιτισμικές αρχές και συνήθειες των πληθυσμών αναφοράς.
Η «Οικολογική Θεσσαλία», αφού εκφράσει την αντίθεση της στη δημιουργία μεγάλης δομής στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» για πολλούς λόγους στους οποίους θα αναφερθούμε το επόμενο διάστημα, τίθεται στη διάθεση των υπευθύνων, ώστε να συνδράμει με όποιον τρόπο, θεωρούν οι υπεύθυνοι χρήσιμο, στην αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν προκύψει από τις αθρόες προσφυγικές ροές του τελευταίου διαστήματος.

Για την «Οικολογική Θεσσαλία»
Νίκος Πουτσιάκας Νίκος Σαμαράς Αντώνης Μόρας
Περιφ. Σύμβουλος Μέλος Ο.Θ. Μέλος Ο.Θ.
Κοινωνιολόγος Αρχιτέκτονας Αρχιτέκτονας

Add Comment