Μάξιμος Χαρακόπουλος: “Είμαστε αντίθετοι σε νέα τείχη στην Ευρώπη!”

Ομάδα Φιλίας με υφυπουργό Μαυροβουνίου [800x600]

«Η προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα κράτη να δημιουργήσουν αδιαπέραστα σύνορα βορείως της Ελλάδας, και να μεταθέσουν την ευθύνη και το βάρος της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά είναι μια άκρως απαράδεκτη τακτική. Στην πράξη καταρρίπτεται η βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης και είναι βέβαιο ότι η συνέχιση αυτών των πρακτικών θα οδηγήσει στην υπονόμευση του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού». Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβούνιου, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, Επικεφαλής Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, κ. Αλεξάνταρ Άντρια Πέγιοβιτς.
Στην συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου κ. Άννα Βαγενά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Δουζίνας.
Ο κ. Χαρακόπουλος καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία «της παραδοσιακά φίλης χώρας του Μαυροβουνίου» αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο κρατών. Στην παρέμβαση του σημείωσε ότι «ως Ελλάδα, και με όποια κυβέρνηση, σταθερά επιδιώκουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών και την υπέρβαση αναχρονιστικών αντιθέσεων, που έχουν ως θύματα τους λαούς μας και αποτελούν εμπόδιο στην γενική πρόοδο. Χαιρετίζουμε τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, την οποία υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα, και ελπίζουμε να ευοδωθεί. Γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι μόνον μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορούμε να βρούμε λύσεις στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες μας τα τελευταία χρόνια.
Για τον ίδιο λόγο είμαστε αντίθετοι σε τεχνητούς διαχωρισμούς και σε νέα τείχη που υψώνονται στην Ευρώπη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αναζωπύρωση μιας νέας ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, που θα μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή ατραπούς, σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Είμαστε αντίθετοι στην αναζωπύρωση των εθνικισμών και την επιβολή των στενά εννοούμενων συμφερόντων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε στον τομέα της οικονομίας είτε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, αλλά και στην βαλκανική χερσόνησο, μας δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και ακραίων πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να κινητοποιήσει τις ηγεσίες των χωρών της Ένωσης να δράσουν με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές». Και κατέληξε λέγοντας ότι «ανάμεσα σε όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη πρόθεση του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στην ΕΕ συνιστά μια αισιόδοξη εξέλιξη για όλους μας, που αποδεικνύει ότι το όραμα μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης είναι ακόμη ζωντανό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο βαθμό των δυνατοτήτων μας θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας».

Add Comment