Μάξιμος για ανάγκη αποτροπής GREXIT από τη Σένγκεν και ατιμωρησία στο Δημόσιο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επί ένα σχεδόν χρόνο, λόγω ιδεοληψιών και καταφανούς ανεπάρκειας των στελεχών της, έχει θέσει την χώρα σε μια κατάσταση μόνιμης απειλής εξόδου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, τώρα, μετά το παρά τρίχα GREXIT από την ευρωζώνη, είμαστε πάλι υπό την δαμόκλειο σπάθη του GREXIT από τη συνθήκη Σένγκεν, λόγω του ελλιπούς συντονισμού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα λόγια είναι περιττά, απαιτούνται έργα, άμεσα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, πριν βρεθούμε ‘‘εκτός των τειχών’’». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή σχετική ερώτηση που συνυπογράφει με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Με την ερώτηση καλούνται ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μουζάλας να απαντήσουν αν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγηθεί η αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής, ποιο είναι το οικονομικό κόστος, για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αν έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι «καταπέλτη για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού αποτελεί η προ ολίγων ημερών απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρίμηνη προθεσμία προκειμένου η χώρα μας να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων ώστε να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων που έκαναν επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας πως υπάρχουν ‘‘σοβαρές ελλείψεις’’ και ‘‘σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες’’ σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά μας σύνορα. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται στις ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών και εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους και δεν αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων».
Όπως αναφέρει η ερώτηση «σύμφωνα με την Επιτροπή, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της, εντός των επόμενων τριών μηνών, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί, με ειδική πλειοψηφία, να ενεργοποιήσει το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση, ως ένδειξη συμμόρφωσης και καλής θέλησης, πρέπει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε κέντρων υποδοχής, hotspots, (Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, ήδη από το 2015».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ευνοείτε την ατιμωρησία στο Δημόσιο!
Το 2014 απομακρύνθηκαν 695 υπάλληλοι για πλαστά πιστοποιητικά

Ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, για το έτος 2015, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία και η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η ερώτηση με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών και κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και έναν χρόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις της, αφενός θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, για παράδειγμα με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, αφετέρου ευνοεί την ατιμωρησία περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων, αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας και καταργώντας τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών».
Όπως υποστηρίζουν ο ι υπογράφοντες βουλευτές «η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τριετία 2012-2014. Εκκινώντας από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων, η πειθαρχική διαδικασία επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά». Συγκεκριμένα «το 2014, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013), σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, όπως παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) της 18ης Ιανουαρίου 2015».
Και η ερώτηση καταλήγει πως «περαιτέρω με τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, τη στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το συντονισμό και την πλήρη εποπτεία από το ΥΔΜΗΔ, εδραιώθηκε η αντίληψη στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΔΜΗΔ, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρουσίαζε σε τετράμηνη βάση την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ενισχύοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση».

Ομιλητής στο Χαϊδάρι Μάξιμος

Ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θα είναι κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η ΔΗΜ.Τ.Ο. Χαϊδαρίου της ΝΔ με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016. Ο Θεσσαλός πολιτικός αναμένεται να αναφερθεί «στα έργα και τις ημέρες του ενός χρόνου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, τη διάψευση των προσδοκιών με τις οποίες υπέκλεψαν την ψήφο των πολιτών, και την τραγική επιδείνωση σε όλους τους τομείς που οδήγησαν τη χώρα με τις σκουριασμένες ιδεοληψίες και την ανεκδιήγητη ανεπάρκεια τους, καθώς επίσης και στην νέα δυναμική που φέρνει στη ΝΔ η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της».

Add Comment