Μπαργιώτας: “Κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών λόγω ανεπάρκειας ΜΕΘ”

μπαργιωτασ

Και ο Κύριος ΜΕΘ’ ημών…

Όταν, πριν από μερικές ημέρες επισημαίναμε στη Βουλή πως σε περίπτωση επιδημίας τα διαλυμένα από την εγκατάλειψη νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ελπίζαμε πως θα διαψευστούμε. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει φτάσει σε απελπιστικό σημείο: άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικών με προφανή κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις το ένα τρίτο των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση άφησε στο μεταξύ να κλείσουν κλίνες εντατικής τον Οκτώβριο, παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις επιστημονικών ενώσεων, και δεν προκήρυξε καν τις περίφημες 500 θέσεις προσωπικού για τις ΜΕΘ, που προαναγγέλλει διαρκώς, αλλά δεν υπογράφει ένα χρόνο τώρα. Αρνείται παράλληλα να αξιοποιήσει τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν ιδιωτικές κλινικές αντιμετωπίζοντας με τη γνωστή ιδεοληπτική της μυωπία την κατάσταση, ακόμη και τώρα, σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης: 75 έως 50 ασθενείς περιμένουν κάθε μέρα μια θέση σε ΜΕΘ μόνο στο λεκανοπέδιο. Είναι καιρός η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να βγει από το λήθαργο, πριν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς.
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι
Υπεύθυνος του τομέα υγείας

«Στρεβλή λειτουργία του πειθαρχικού δικαίου των ιατρών του ΕΣΥ»

Με αφορμή τον άδικο χαμό μικρού κοριτσιού μετά από επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς τις διαχρονικές στρεβλώσεις στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου (διερεύνηση καταγγελιών ασθενών – πειθαρχικός έλεγχος ιατρών) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Ο τύπος βρίθει καθημερινά δημοσιευμάτων με κραυγαλέα περιστατικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παράλειψη επί σειρά ετών διερεύνησης καταγγελίας ασθενούς για κακή αντιμετώπιση από το ιατρικό προσωπικό και η διενέργεια ΕΔΕ μόνο µετά την εµπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη, η ανακολουθία μεταξύ πειθαρχικών αποφάσεων και δικαστικών αποφάσεων κατά τρόπο ώστε να κηρύσσονται ένοχοι ιατροί για ανθρωποκτονία από αµέλεια, αλλά ταυτόχρονα να αθωώνονται πειθαρχικά για την ίδια ιατρική πράξη, η δυσαναλογία μεταξύ πειθαρχικού παραπτώματος και επιβληθείσας ποινής, όταν για παράδειγμα επιβάλλεται η ελαφρότερη πειθαρχική ποινή της «έγγραφης επίπληξης» για περιστατικό βαριάς ιατρικής αμέλειας, η επάνοδος επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και γιατροί του ΕΣΥ, στο δημόσιο, σε εφαρμογή του ν. 4325/2015, οι πλημμέλειες στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις.
Η αβελτηρία στην άμεση διαλεύκανση εκκρεμών υποθέσεων πλήττει το σύστημα υγείας, διαιωνίζει το καθεστώς ατιμωρησίας και τελικά ενισχύει την καχυποψία των πολιτών-ασθενών για τη δυνατότητα των δηµόσιων φορέων να προασπίσουν τη νομιμότητα, απονέμοντας πειθαρχική δικαιοσύνη. Επιπλέον, οι συνήθεις απαλλαγές από κάθε πειθαρχική ευθύνη ευτελίζουν τη διαδικασία και αναπαράγουν µια λογική «συντεχνιακής αλληλοκάλυψης». Κατά την ψήφιση του ν. 4325/2015 το Ποτάμι είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί σύνθεσης και συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων, επικαλούμενο το αρνητικό προηγούμενο του ν. 4057/2012. Τώρα, λοιπόν, ρωτά εάν οι Υπουργοί εξετάζουν την περίπτωση θεσμικών αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο των ιατρών του ΕΣΥ προς αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που αναδεικνύονται καθημερινά στην πράξη;

Add Comment