Εκπληκτικές οι εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής του δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη

«ΟΛΥΜΠΟΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011»

Την τιμητική του είχε το μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος ,το «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης  ,που πλημμύρισε από χιλιάδες επισκέπτες και έλαμψε από πολιτισμό ,τέχνη,χρώματα ,ποιότητα ,θαυμάσια προϊόντα ,μουσικές και απίθανα χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή του «Καλλικρατικού» Δήμου Ελασσόνας , των Αποδήμων της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας .
Πρόκειται για μια μεγάλη συστηματική  προσπάθεια του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και 2 χρόνια ,με το Λιμάνι Θεσσαλονίκης –Αποθ. Γ’ και Δ’ –ΟΛΘ-Μάϊος 2009  και αποσκοπεί να αναδείξει, μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένες εκδηλώσεις ,τα δυνατά σημεία της περιοχής Ελασσόνας και να δημιουργηθεί και εξ αυτού του λόγου ,μια αναπτυξιακή δυναμική ,που τόσο έχει ανάγκη ,αυτός ο θαυμάσιος τόπος.
Τη συγκεκριμένη εκδήλωση υποστήριξαν με θέρμη τόσο ο Δήμος Ελασσόνας ,όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας –Π.Ε. Λάρισας , υπό την αιγίδα της οποίας τελούσαν οι εκδηλώσεις ,ενώ τον γενικό συντονισμό και επιμέλεια των πολυποίκιλων εκδηλώσεων ,πολιτιστικών ,επιστημονικών, τουριστικών, προβολής ,προϊόντων ,εκθετών ,συμμετεχόντων, επικοινωνίας ,συνεννοήσεων με την HELEXPO-ΔΕΘ ,είχε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» .
Την παρουσία τους δήλωσαν όλες εκείνες οι υγιείς δυνάμεις της περιοχής που όχι μόνο παράγουν τα καλύτερα τοπικά ποιοτικά προϊόντα ,αλλά παράλληλα τολμούν να διεκδικήσουν νέα μερίδια στις αγορές εντός ή και εκτός Ελλάδος .

Εκλεκτές συμμετοχές
Παρόντες ήταν σε αυτό το μεγάλο κάλεσμα , η Αναπτυξιακή Εταιρία του Ν.Λάρισας (ΑΕΝΟΛ Α.Ε.) , η Βιομηχανία επίπλων MODECO , το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, οι εφημερίδες «Αναγνώστης» και «Έκδοση»  ,που είχε και την επιμέλεια ενός περιπτέρου με Βιολογικούς Σπόρους(υπεύθυνος κ. Βάλλας Απ. ) , οι παραγωγοί εκλεκτών κρασιών της περιοχής (Οινοποιΐα Ελασσόνας-Λόλας Γ. –Φτίκας Γ. Ο.Ε. , Αθαν. Μηνάς κ.ά.) ,ο Συνεταιρισμός βοσκών Λιβαδίου «ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ»,ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Λιβαδίου, το τυροκομείο του Δημ. Μαρογιάννη,βιολογικά προϊόντα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αζώρου,ενώ οι Βιομηχανίες ΒΙΓΛΑ Ολύμπου (Ελασσόνα) και Μπίζιος Α.Ε.(Ελασσόνα) πρόσφεραν εκλεκτά τυριά ,δεδομένου ότι ένα από κεντρικά σημεία των εκδηλώσεων ήταν η ΦΕΤΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ.
Σημαντική ήταν η παρουσία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Ελασσόνας ,που παρουσίασε   εκλεκτά κτηνοτροφικά προϊόντα  δηλ. το ΑΡΝΑΚΙ –ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  τα οποία  και προσφέρθηκαν στους χιλιάδες επισκέπτες του «Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ» ,προϊόντα ,τα μοναδικά στην Ελλάδα στο είδος τους, που έχουν , πλέον,  την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Π.Ο.Π.
Σημαντικές Παράλληλες επιστημονικές εκδηλώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του «Βελλιδείου» ,όπου λειτουργούσαν τα περίπτερα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας , πραγματοποιήθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένο συνεδριακό χώρο , σημαντικές επιστημονικές ομιλίες ,από έγκριτους επιστήμονες ,οι οποίοι και παρουσίασαν την ιστορία ,τον πολιτισμό,το περιβάλλον και την αναπτυξιακή  προοπτική του Δήμου Ελασσόνας .
Συγκεκριμένα  ,έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις :
Βιντεοπροβολή -ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : «Ιερά Προσκυνήματα του Θεσσαλικού Ολύμπου»
Επιμέλεια παρουσίασης: Μανώλης Τσακίρης- Υλικό :Ι.Μ. Ελασσόνας, Ανδρ. Γκανάτσιος
«Όλυμπος – Κατακτώντας τις κορυφές – Ορειβατικές Διαδρομές -Αθλήματα στο βουνό των μύθων»
Ανδρομάχη Φουνταρλή – Φιλόλογος – Γ.Γ. Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπαρμού – Μέλος Δ.Σ. Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,
«Η Κρανιά των ποιητών και των Λογοτεχνών»Π. Λάλος, Δημοσιογράφος – Λογοτέχνης
«Ανασκαφικές Έρευνες στην περιοχή Ελασσόνας»Σπυρίδων Κουγιουμτζόγλου -Αρχαιολόγος
«Χαρτογραφικές Αναμνήσεις Περραιβικής Τρίπολης-Από τον Πτολεμαίο έως τον Φεραίο»,Αριστείδης Φωτίου – Καθηγητής Γεωδαισίας και Τοπογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
«Τα τοπικά προϊόντα στη σύγχρονη διατροφή»,Ανάργυρος Ν. Μουλάς, Καθηγητής Βιοχημείας Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας
«Αρνάκι – Κατσικάκι – Π.Ο.Π. Ελασσόνας – Δύο προϊόντα με Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας»,
Παναγιώτης Γούλας, Καθηγητής Ζωοτεχνίας ΤΕΙ Λάρισας
:«Όλυμπος και αειφόρος ανάπτυξη» -Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
:«Λιβάδι Ολύμπου : Ιστορία και Παράδοση»,Κώστας Προκόβας, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Πρ. Δ/ντής Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη του Α.Π.Θ.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στο χώρο ,επίσης ,μπορούσε να θαυμάσει ο επισκέπτης ,τον τεχνίτη της πέτρας Βασ. Οικονόμου και τα μοναδικά δημιουργήματά του όπως και τις παρακάτω εκθέσεις :
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -Έκθεση «Η μάχη της Κρανιάς» επιμελείται ο δικηγόρος Χρ. Πατούνας, Μέλος Δ.Σ. Λέσχης Κρανιωτών Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – Έκθεση του Ελασσονίτη καλλιτέχνη-φωτογράφου Ανδρέα Γκανάτσιου με θέμα «Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά Του Δήμου Ελασσόνας».
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – Έκθεση – Παραδοσιακές στολές από τη συλλογή της Φανής Ζαρώτη.
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ – Έκθεση – «Πρωτοσέλιδα Τοπικών Εφημερίδων και περιοδικών του 20ου αιώνα -1952-2011». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Βασίλης Πλάτανος, εκδότης του περιοδικού «Ελασσονίτικα Γράμματα».
ΒΙΒΛΙΟ – «Έκθεση βιβλίων Κρανιωτών συγγραφέων και ποιητών» -Σύλλογος Κρανιωτών  Λάρισας και Περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»-Επιμέλεια Π. Λάλος –
ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – Έκθεση – «Μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών». Την έκθεση επιμελείται ο Κώστας Γεωργιάδης, τ. διευθυντής και υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Καλλιθέας Ολύμπου.

Χαιρετισμοί Επισήμων
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ.  Πασχόπουλος  ,παρουσίασε την εισήγησή του «Δήμος Ελασσόνας:με το βλέμμα προς το μέλλον», ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, αλλά και από τους υπόλοιπους εκπροσώπους και  τιμήθηκε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης (τιμώμενος για το έτος 2011) “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος”, όπως επίσης και όλοι οι Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης ,τα οκτώ(8)  χορευτικά συγκροτήματα  και όλοι οι συμμετέχοντες .
Κλείνοντας  τις εισηγήσεις ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας ,ανέφερε ότι:  «οι εκδηλώσεις «ΟΛΥΜΠΟΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011»  είναι ένα   ιδιαίτερο και σημαντικό γεγονός για το Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  και τον Δήμο Ελασσόνας  ,που δείχνει ξεκάθαρα την προοπτική  που πρέπει  να ακολουθήσει ένας όμορφος τόπος, που έχει το χάρισμα να βρίσκεται στις πλαγιές του παγκόσμιου μνημείου της φύσης ,του Ολύμπου, που διαθέτει μοναδικά ποιοτικά προϊόντα( με Ευρωπαϊκή αναγνώριση)  και ανθρώπινο δυναμικό  και που μπορεί και θέλει να διεκδικήσει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου .Αυτή είναι η μεγάλη απάντηση στα σενάρια για την εξόρυξη του λιγνίτη που θα καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή ,μαζί με το μυθικό βουνό ,ενώ  ο Όλυμπος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πόλο έλξης για τα αθλήματα βουνού και των ορειβατών απ΄όλη την υφήλιο» .

Περίπτερα Συλλόγων
Σημειώνεται ότι στο χώρο του ¨Βελλιδείου ¨ είχαν τα δικά τους περίπτερα οι  Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης (Λιβαδιωτών,Πυθιωτών,Βλάχων Ολύμπιων Κοκκινοπλιτών) ,ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας & Περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ», ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ελασσόνας (πρόεδρος ο Βαλκανιονίκης κ. Στέφ. Γκατζιούρας) ο Ποντιακός Πολιτ. Σύλλογος Λόφου Ολύμπου ,ο Σύλλογος Αετοράχης,ο Σύλλογος Αζώρου .
Χορευτικά Συγκροτήματα
Χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων: Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης & Κατερίνης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος’, Κοκκινοπλιτών Θεσσαλονίκης, Πυθιωτών Θεσσαλονίκης, Κρανιωτών Λάρισας, Μ.Ε.Σ. Συκέας, Ποντιακού Πολιτιστικού. Συλλόγου Λόφου, Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, Συλλόγου κατοίκων Πολίχνης Θεσσαλονίκης «Ο ΝΟΣΤΟΣ»-Υπεύθυνοι χορευτικών: Φανή Ζαρώτη( Σύλλογος Κοκκινοπλιτών) και Γ. Νικολάου (Σύλλογος Πυθιωτών) .
Παρουσίες
Στις εκδηλώσεις έδωσαν ,από πολύ νωρίς ,το παρόν ο Αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κ. Αγοραστός ,ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στ. Παπαθεμελής ,η βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Βάσω Αλεξανδρίδου , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μαρ. Μαμάρα και Αθ. Παιδής, ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Τζιόκας, η προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορίας  Προϊστ. και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου  ,ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων , ιατρός κ. Ι. Μπατζοτάσιος ,εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των αρχών της Θεσσαλονίκης ,αιρετοί ,περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ,επιστήμονες ,εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Β. Ελλάδας, εκπρόσωποι κρατικών φορέων, πολιτιστικών φορέων ,εκπρόσωποι των ΜΜΕ (ραδιόφωνο,Τηλεόραση,εφημερίδες) και τέλος χιλιάδες επισκέπτες ,που γνώρισαν από κοντά ένα μοναδικό κόσμο πλούσιας ιστορίας ,πολιτισμού, φυσικού περιβάλλοντος και εξαιρετικών ,πιστοποιημένων ,ποιοτικών προϊόντων(ΦΕΤΑ,ΑΡΝΑΚΙ-ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ, ΚΡΑΣΙΑ κ.α΄. ) του Δήμου Ελασσόνας.
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην εξαιρετική επιτυχία των εκδηλώσεων ,όπως και την HELEXPO-ΔΕΘ που αγκάλιασε και υποστήριξε με όλα τα μέσα τις εκδηλώσεις ,διαθέτοντας τα τελειότερα ηλεκτρονικά συστήματα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» .

Add Comment