Υλοποιείται η υπόσχεση του Μορφωτικού Συλλόγου- εκπληρώνεται ένα χρέος προς την κοινωνία της Τσαριτσάνης

Οικονομική εξόρμηση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

Ένα χρέος προς την κοινωνία της Τσαριτσάνης εκπληρώνεται, καθώς οι προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης.
Το μουσείο θα στεγαστεί σε χώρο του «Δεσποτικού», που αποτελεί κληροδότημα του Τσαριτσανιώτη μητροπολίτη Βέροιας Πολύκαρπου Σακκελαρόπουλου. Στο κτίριο θα στεγαστεί και η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, άλλη μία σημαντική δραστηριότητα του, η οποία σήμερα αριθμεί περί τα 3.000 βιβλία, που συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Οκτώβριο του 2008.
Ήδη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσης, συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να ευπρεπιστεί ο περιβάλλον χώρος, να καλλωπιστεί και γενικά να γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε το Μουσείο της Τσαριτσάνης και οι δραστηριότητες του Συλλόγου να φιλοξενούνται σε ένα αξιοπρεπή απ’ όλες τις πλευρές μέρος.
Σε σχετική ανακοίνωση- ανοιχτή επιστολή το Δ.Σ. του Συλλόγου απευθύνεται στα μέλη, τους φίλους του και σε όλους τους απανταχού Τσαριτσανιώτες και καλεί σε συμμετοχή τους στην οικονομική εξόρμηση. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, με τη συμμετοχή όλων και ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός η Οικονομική Εξόρμηση μπορεί να στεφθεί με επιτυχία και τα σχέδια του Συλλόγου για την Τσαριτσάνη να γίνουν πραγματικότητα.
Η Ανοιχτή Επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Προς όλα τα μέλη και τους φίλους του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης,
Ο Μορφωτικός Σύλλογος έχει αποδείξει με τη διαδρομή και την ιστορία του πως μπορεί να βάζει και να κατακτά στόχους. Μπορεί να κινητοποιεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και όλους τους Τσαριτσανιώτες. Να οργανώνει και να εμπνέει, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες και απαιτήσεις του συνόλου της Τσαριτσανιώτικης κοινωνίας.
Τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει μέχρι σήμερα εάν δεν υπήρχε η εμπιστοσύνη και η στήριξη όλων σας.
Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια ακόμη μεγάλη πρόκληση. Ένα χρέος του Μορφωτικού Συλλόγου προς την Τσαριτσάνη εκπληρώνεται: είναι η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης.
Μπροστά σε αυτόν τον μεγάλο και σημαντικό στόχο, μετά την αρχική συγκέντρωση του υλικού μπήκε από το Σύλλογο ένα ακόμα λιθαράκι. Βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος στο «Δεσποτικό», ένας χώρος που μπορεί πλέον να γίνει πραγματικά χώρος πολιτισμού.
Εδώ στεγάζονται ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Ιππικός Όμιλος. Στο ισόγειο, που μέχρι σήμερα ήταν αναξιοποίητο θα γίνει το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και η Δανειστική Βιβλιοθήκη, ανοίγοντας έτσι τις προοπτικές να γίνει στην Τσαριτσάνη ένας οργανωμένος χώρος πολιτισμού και χώρος υποδοχής επισκεπτών. Ο Μορφωτικός Σύλλογος μπορεί πλέον να γίνει ένας οργανωμένος πολιτιστικός φορέας που να καλύπτει πολλαπλές ανάγκες των κατοίκων και των νέων και να συμβάλλει έτσι αποφασιστικά στην υλοποίηση των καταστατικών του σκοπών.
Με εθελοντική εργασία μελών του Συλλόγου, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται χρήσιμες παρεμβάσεις ώστε ο χώρος να αποκτήσει σύντομα μια άλλη εικόνα. Πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου. Να γίνει η προμήθεια εξοπλισμού, να ευπρεπιστεί ο περιβάλλον χώρος, να καλλωπιστεί και γενικά να γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε το Μουσείο της Τσαριτσάνης να φιλοξενείται σε ένα αξιοπρεπή απ’ όλες τις πλευρές μέρος. Το κτίριο αυτό πρέπει να αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει. Να είναι ένα κόσμημα για τον τόπο μας.
Τσαριτσανιώτες, Τσαριτσανιώτισσες,
Για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σχέδιο χρειάζεται για μια ακόμα φορά η στήριξή σας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου μπορεί να σας κοιτά στα μάτια και ξέρουμε ότι για μια κόμη φορά δεν θα την αρνηθείτε.
Την ώρα που η Τσαριτσάνη δέχεται χτυπήματα και σοβαρά πλήγματα, μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σ’ αυτόν τον τόπο, αυτό είναι το χρέος μας προς την ιστορία.
Για τους λόγους αυτούς, Κηρύσσουμε Οικονομική Εξόρμηση με σκοπό την ίδρυση του Λοαγραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης. Καλούμε όλους τους απανταχού Τσαριτσανιώτες να συμβάλλουν όπως μπορούν.
Παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Το κόστος για το παραπάνω έργο είναι δυσβάστακτο για ένα πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει ανταπόκριση. Η Οικονομική Εξόρμηση θα στεφτεί με επιτυχία και το αποτέλεσμα θα το καμαρώσουμε όλοι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να είναι σε εγρήγορση. Όλοι σε ετοιμότητα, όλοι στο σκοπό της Οικονομικής Εξόρμησης. Το μήνυμα του Δ.Σ. να φτάσει σε κάθε Τσαρτσιανιώτικο σπίτι. Όλα τα μέλη του Συλλόγου να πάρουν πρωτοβουλίες και να οργανώσουν δράσεις για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης»

Θέματα #λαογραφικό #μουσείο #σύλλογος #Τσαριτσάνη