Όλυμπος – Ελασσόνα – Διαδρομές 2011

Ένα θαυμάσιο ονειρικό ταξίδι  Πολιτισμού ,γεύσεων ,χρωμάτων  και ήχων από τις πλαγιές του Θεσσαλικού Ολύμπου

Εκπληκτικές Εκδηλώσεις  ανάδειξης και προβολής Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη με τίτλο
«ΟΛΥΜΠΟΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011»-

HELEXPO-ΔΕΘ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ –
ΚΥΡΙΑΚΗ -9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2011
Υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Θεσσαλίας –Π.Ε. Ν. Λάρισας

Τα μοναδικά και πιστοποιημένα από εθνικούς αλλά και Ευρωπαϊκούς φορείς , προϊόντα του Καλλικρατικού Δήμου Ελασσόνας ,θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν όσοι τυχεροί επισκέπτες βρεθούν στο μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος ,στο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» ,στο χώρο της HELEXPO-ΔΕΘ –Θεσσαλονίκη ,καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2011 .
Η καρδιά  του Δήμου Ελασσόνας θα χτυπήσει και πάλι δυνατά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από σπουδαίες εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της περιοχής ,αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία της ,που δεν είναι  άλλα από το παγκόσμιο μνημείο της Φύσης ,τον Όλυμπο, την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά προϊόντα της, που έχουν ,πλέον, πιστοποιητικά ποιότητας και διεθνούς αναγνώρισης και κατακτούν νέες αγορές .
Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία»  και ο  Δήμος Ελασσόνας συνεργάζονται στενά ,υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας –Π.Ε. Ν. Λάρισας και συνδιοργανώνουν ,  για 2η φορά, εκδηλώσεις   Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής του Θεσσαλικού Ολύμπου και  του Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ΕΑΣ ,την ΑΕΝΟΛ Α.Ε., την  Ένωση Κτηνοτρόφων, παραγωγών κ.ά.  ,Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς φορείς και με την υποστήριξη των συλλόγων αποδήμων Ελασσονιτών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολλών άλλων Συλλόγων –Μελών του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨(70 Σύλλογοι-Μέλη) ανά την Ελλάδα  .

Σημειώνεται ,ότι υπάρχει ακόμα ο απόηχος των θαυμάσιων εκδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί ,στις 8-9 Μαΐου  2009 ,στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ-Αποθ. Γ’ και Δ’), με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας ,όπου υπήρχαν δεκάδες συμμετέχοντες φορείς και Σύλλογοι ,όπως και χιλιάδες επισκέπτες ,που γνώρισαν από κοντά τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα ,ενός εκπληκτικού και θαυμάσιου  τόπου ,της επ. Ελασσόνας ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου και που μετατρέπεται σταδιακά σε αγαπημένο τόπο προορισμού για τους φίλους της φύσης και των αθλητών βουνού ,που αγαπούν τις δυνατές συγκινήσεις, με την υποστήριξη των εξαιρετικών ορειβατικών και αθλητικών Συλλόγων της περιοχής .
Εκδηλώσεις
Στην  Εκδήλωση  Πολιτισμού/Τουριστικής Προβολής, που θα  έχει χαρακτήρα προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και του Ολύμπου, θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης (Λιβαδιωτών,Κρανιωτών,Πυθιωτών,Ελασσονιτών,Κοκκινοπλιτών),της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και Αποδήμων από όλη την Ελλάδα, επιστήμονες, επιχειρηματίες, και άλλοι φορείς, οι οποίοι θα προβάλλουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τις δράσεις τους.

Πλήθος πολιτιστικών, επιστημονικών και τουριστικών δράσεων θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των Εκδηλώσεων , οι οποίες  παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απόδημους της επ. Ελασσόνας  όσο και για τους Θεσσαλονικείς ,αλλά και κάθε επισκέπτη , αφού οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές προς όλους και δείχνουν την εξωστρέφεια και τη δυναμική της περιοχής Ελασσόνας.

Μοναδικά προϊόντα με την πιστοποίηση της Ευρώπης
Στις  εκδηλώσεις του  «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»  θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και επιστήμονες  , τα μοναδικά προϊόντα ,τα οποία ,πλέον ,έχουν πιστοποιηθεί για την ποιότητά τους και τη μοναδικότητά τους,όπως είναι το «ΑΡΝΑΚΙ –ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» (Π.Ο.Π.) , η «ΦΕΤΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» και τα μοναδικά κρασιά βιολογικής καλλιέργειας (ΠΟΓΕ)  της περιοχής ,που γίνονται ανάρπαστα στις αγορές εντός ή εκτός Ελλάδος.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν ,μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις και έγκριτους ομιλητές, ο τεράστιος αρχαιολογικός και Βυζαντινός πλούτος της περιοχής ,το περιβάλλον του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου ,μοναδικές ορειβατικές διαδρομές για απαιτητικούς αθλητές βουνού ,αλλά και λάτρεις της φύσης , τα αθλήματα βουνού ,τα προσκυνήματα ,η ιστορία της περιοχής μέσα από τον Τύπο,η τοπογραφία μέσα στους αιώνες, τα ιερά προσκυνήματα, χωριά όπου πετούν οι αετοί  κ.ά. .
Ταξίδια στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής
Εκτός από όλους τους φορείς ,Συλλόγους αλλά και παραγωγούς ,που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα ,αλλά και τις θαυμάσιες δράσεις τους , στο χώρο του «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, έκθεση με μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών από τις πλαγιές του μαγικού Ολύμπου, φύλλα του Τύπου της περιοχής από το 1952-σήμερα ,εκθέσεις βιβλίων κ.ά. .
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν, από τον χώρο του Βελλιδείου, οι θαυμάσιες  παραδοσιακές ορχήστρες και οι εκατοντάδες χορευτές  παραδοσιακών χορών ,με τις σπάνιες φορεσιές τους ,που θα γεμίζουν τους χώρους με μουσικές ,χορούς και εικόνες από τους τόπους μαγικούς ,που τους τυλίγει ο μύθος ,το μυστήριο και οι μοναδικές  ομορφιές του Θεσσαλικού Ολύμπου.
Οι σπάνιες  αυτές εκδηλώσεις ,που δείχνουν τη δυναμική και την εξωστρέφεια μιας  πανέμορφης περιοχής, αποτελούν ένα θαυμάσιο ονειρικό ταξίδι  Πολιτισμού ,γεύσεων ,χρωμάτων  και ήχων που με τόση φροντίδα ετοιμάζουν το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και ο Δήμος Ελασσόνας υπό την αιγίδα της Π.Ε.Ν. Λάρισας.
Είναι ένα θαυμάσιο γεγονός που αποπνέει παράδοση και πολιτισμό ,μια εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Όλες οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»   www.diktioelassonas.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

11.00 – Έναρξη εκδηλώσεων
Επίσκεψη γνωριμίας με τους Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς της περιοχής Ελασσόνας – Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους προβολής των προϊόντων της Ελασσόνας – Παράλληλες προβολές βίντεο από τη ζωή και το χώρο της περιοχής

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

12.30-12.45 :
Βιντεοπροβολή – ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ : «Ιερά Προσκυνήματα του Θεσσαλικού Ολύμπου»
Επιμέλεια παρουσίασης: Μανώλης Τσακίρης- Υλικό :Ι.Μ. Ελασσόνας, Ανδρ. Γκανάτσιος
12.45-13.00 :
«Όλυμπος – Κατακτώντας τις κορυφές – Ορειβατικές Διαδρομές -Αθλήματα στο βουνό των μύθων»
Ανδρομάχη Φουνταρλή – Φιλόλογος – Γ.Γ. Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπαρμού – Μέλος Δ.Σ. Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
13.00-13.15 :
«Η Κρανιά των ποιητών και των Λογοτεχνών»
Π. Λάλος, Δημοσιογράφος – Λογοτέχνης
13.15-13.30 :
«Ανασκαφικές Έρευνες στην περιοχή Ελασσόνας»
Σπυρίδων Κουγιουμτζόγλου -Αρχαιολόγος
13.30-13.45 :
«Χαρτογραφικές Αναμνήσεις Περραιβικής Τρίπολης-Από τον Πτολεμαίο έως τον Φεραίο»
Αριστείδης Φωτίου – Καθηγητής Γεωδαισίας και Τοπογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

13.45-17.30:
ΗΧΟΣ & ΓΕΥΣΕΙΣ. Παραδοσιακό γλέντι με χορό και τοπικές γεύσεις
(Φέτα Ελασσόνας, αρνάκι, κατσικάκι, τσίπουρο, κρασί κ.α.)
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα Βλάχικων συλλόγων και όλοι οι επισκέπτες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17.30-17.45 :
«Τα τοπικά προϊόντα στη σύγχρονη διατροφή»
Ανάργυρος Ν. Μουλάς, Καθηγητής Βιοχημείας Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας
17.45-18.00 :
«Αρνάκι – Κατσικάκι – Π.Ο.Π. Ελασσόνας – Δύο προϊόντα με Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας»
Παναγιώτης Γούλας, Καθηγητής Ζωοτεχνίας ΤΕΙ Λάρισας
18.00-18.15 :
«Όλυμπος και αειφόρος ανάπτυξη» –
Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
18.15-18.30 :
«Λιβάδι Ολύμπου : Ιστορία και Παράδοση»
Κώστας Προκόβας, Φιλόλογος-Συγγραφέας, Πρ. Δ/ντής Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη του Α.Π.Θ.
18.30-18.45 :
«Δήμος Ελασσόνας : με το βλέμμα προς το μέλλον»
Γ. Πασχόπουλος, Οικονομολόγος – Δήμαρχος Ελασσόνας
18.45-18.55 :
Χαιρετισμός – Παρέμβαση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
18.55-19.05 :
Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

19.05-19.10 :
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον τιμώμενο Σύλλογο για το 2011,
τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης ‘Ο Γεωργάκης Ολύμπιος

19.10-22.00 :
Χορευτικές επιδείξεις Συλλόγων
Παραδοσιακό γλέντι με χορό και τοπικές γεύσεις. Συμμετέχουν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων (Θεσσαλονίκης & Ελασσόνας) και όλοι οι επισκέπτες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -Έκθεση «Η μάχη της Κρανιάς» επιμελείται ο δικηγόρος Χρ. Πατούνας, Μέλος Δ.Σ. Λέσχης Κρανιωτών Θεσσαλονίκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – Έκθεση του Ελασσονίτη καλλιτέχνη-φωτογράφου Ανδρέα Γκανάτσιου με θέμα «Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά Του Δήμου Ελασσόνας».
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ – Έκθεση – Παραδοσιακές στολές από τη συλλογή της Φανής Ζαρώτη.
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ – Έκθεση – «Πρωτοσέλιδα Τοπικών Εφημερίδων και περιοδικών του 20ου αιώνα -1952-2011». Την έκθεση επιμελείται ο Βασίλης Πλάτανος, εκδότης του περιοδικού «Ελασσονίτικα Γράμματα».
ΒΙΒΛΙΟ – «Έκθεση βιβλίων Κρανιωτών συγγραφέων και ποιητών» Επιμέλεια Π. Λάλος – Σύλλογος Κρανιωτών  Λάρισας και Περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»
ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – Έκθεση – «Μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών». Την έκθεση επιμελείται ο Κώστας Γεωργιάδης, τ. διευθυντής και υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Καλλιθέας Ολύμπου.

Add Comment