Αγοραστός: Συναντήσεις με κτηνοτρόφους, ΔΗΜ. ΣΥΜΠ. και Κουρουμπλή

ENPE KTHNOTROFOI [800x600]

Με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων της χώρας συναντήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Κώστας Αγοραστός: «Χρειαζόμαστε ως χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο που να έχει ως εθνικό στόχο την παραγωγή και όχι την ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία»

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων οι οποίες όμως δε θα οδηγήσουν σε υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων οι οποίες δημιουργούν τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη στη χώρα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΚ κ. Παναγιώτη Πρεβερέτο.
«Αποτελεί πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η απόρριψη οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό των εναπομεινάντων παραγωγικών κύτταρων της χώρα μας. Ένα από αυτά τα κύτταρα είναι η κτηνοτροφία για την οποία χρειάζεται σαφώς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος των Περιφερειαρχών συμπλήρωσε πως «οφείλουν να συμβάλουν και οι κτηνοτρόφοι στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία. Λέμε «ναι» σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, αλλά χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα τα οποία όπως επισημάνθηκε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έξοδο από την παραγωγή χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Σε σχετικό υπόμνημα το οποίο δόθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών, επισημαίνονται τα εξής ζητήματα:
Η φορολογική επιδρομή που γίνεται σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων
Το ασφαλιστικό ζήτημα
Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στις εισροές και τα ζώντα ζώα.
Η διεκδίκηση για την μείωση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΡΕΥΜΑ) προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.
Η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.
Η άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς.
Η απαίτηση για γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.
Η διεκδίκηση για Εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Αγροτικής -Κτηνοτροφικής – Πτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατό, της διατροφικής επάρκειας της χώρας, την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και την πάταξη των ελληνοποιήσεων.

AGORASTOS DIMOKRATIKI SYMPARATAKSI [800x600]

Με κλιμάκιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Κώστας Αγοραστός: «Τα χρήματα ήρθαν, τώρα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα έργα κατασκευαστές και προμηθευτές»

Στις επιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των εργασιών από πλευράς κατασκευαστών και προμηθευτών για να απορροφηθούν τα κατά το δυνατό περισσότερα κονδύλια μέχρι το τέλος του 2015, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., με κλιμάκιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με επικεφαλής τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στη νέα προγραμματική περίοδο σημειώνοντας πως ο στόχος είναι η ταχύτητα στην υλοποίησή της, ενώ παρουσίασε και τις πρώτες δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με σημείο αναφοράς την κοινωνική μέριμνα και πρόνοια.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την τακτική επικοινωνία και επαφή τους ανά δίμηνο, με στόχο τη συνέχιση της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Οι Περιφέρειες είχαμε εγκαίρως επισημάνει την αναγκαιότητα από τον Φεβρουάριο, να τρέξουν γρήγορα τα έργα, αλλά για να τρέξουν με ταχύτητα θα έπρεπε να έχουμε καλό ρυθμό χρηματοδότησης.
Είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται παράταση στο ΕΣΠΑ και δεδομένου ότι η παράταση ήταν δύσκολο να έρθει, προσπαθήσαμε να βρούμε μία άλλη λύση. Η λύση η οποία προτάθηκε ήταν η αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής του ΕΣΠΑ και καταφέραμε μέσα από συνεχείς επαφές τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, όσο και με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κρέτσου να πάμε σε μία διαδικασία η οποία προεξοφλούσε τις μελλοντικές ευρωπαϊκές ταμειακές ροές, δηλαδή τα χρήματα που θα έρχονταν στη χώρα μας στο μέλλον, να τα φέρουμε στο παρόν. Αυτό επιτεύχθηκε με την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στη χώρα μας τα 800 εκ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 – 2013, συν άλλα 300 εκ. ευρώ τα οποία θα έρθουν μέσω της διαδικασίας των ολοκληρωμένων έργων του 5% που θα πληρώνονταν το 2017. Με την αύξηση της προκαταβολής κατά 7% θα εισρεύσουν επίσης φέτος 500 εκ. ευρώ και άλλα τόσα το 2016. Τα χρήματα αυτά είχαμε ζητήσει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για έργα του ΕΣΠΑ ούτως ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.
Βέβαια τα χρήματα ήρθαν, χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος παραγωγής έργου το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει υστέρηση στην παραγωγή των έργων.
Πιστεύουμε πως πλέον πρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές ούτως ώστε να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό μέχρι το τέλος του 2015 και να μεταφερθούν κατά το δυνατό λιγότερα έργα στη νέα προγραμματική περίοδο.
Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, έχουμε ανοίξει όλες τις προσκλήσεις και έχουμε εντάξει όλα τα έργα εκείνα που αφορούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Επίσης έχουμε εντάξει έργα για την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και τους συνοδούς τους κι έχουμε ανοίξει προσκλήσεις για έργα υποδομών.
Για το νέο επενδυτικό νόμο είπαμε πως χρειάζεται να ψηφιστεί σύντομα αλλά ταυτόχρονα πως πρέπει να αποπληρωθούν τα έργα και να συνεχιστούν τα επενδυτικά έργα στις Περιφέρειες τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να δοθεί στις Περιφέρειες οι οποίες είναι έτοιμες να πληρώσουν και να τονώσουν το επενδυτικό κλίμα της χώρας.
Θα έχουμε μία συνεχή επαφή με τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτως ώστε να προωθήσουμε με ταχύτητα έργα αλλά και προγράμματα προς όφελος όλων των Ελλήνων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας.»
Ο Οδ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί από τους Περιφερειάρχες, για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να χαθούν 1,5 δις ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν στις Βρυξέλλες λόγω της απραξίας της Κυβέρνησης, αλλά και τη διαφωνία του για τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού έργων στο νέο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020, δεσμεύοντας περίπου το 40-45% των κονδυλίων του νέου ΣΕΣ για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ζήτησε από τους Περιφερειάρχες αναλυτική ενημέρωση με κατάλογο έργων που εκκρεμούν, και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί στους σχεδιασμούς και στην υλοποίηση, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτεραιότητές τους για την αξιοποίηση του νέου ΣΕΣ.
Επιπλέον, ο κ .Κωνσταντινόπουλος ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για την πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που θα προέλθουν από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την κατά προτεραιότητα διάθεσή τους σε «ζωντανά» έργα του Αναπτυξιακού Νόμου των οποίων η ενίσχυση εκκρεμεί, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στη συνάντηση εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ.κ. Μ. Τζελέπη και Γ. Αρβανιτίδη.

AGORASTOS KOUROUBLIS [800x600]

Ικανοποίηση από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για την αλλαγή της διάταξης που αφορά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ
Με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή συναντήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Κώστας Αγοραστός: «Χρειάζονται βήματα οικοδόμησης έμπρακτης εμπιστοσύνης σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των Περιφερειών»

Την ικανοποίησή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την υιοθέτηση της πρότασής της για την τροποποίηση της διάταξης που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το Δ.Σ. της Ένωσης με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός εστίασε στο ζήτημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες, εκφράζοντας τον φόβο να προκύψουν προβλήματα εάν η μεταφορά της γίνει φέτος στην αρμοδιότητα των Περιφερειών λόγω μειωμένου χρόνου για διεκπεραίωση χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Κατά τον πρόεδρο των Περιφερειαρχών, οι φόβοι αυτοί εδράζονται στη δημιουργία ενός αρνητικού περιβάλλοντος ως προς την εμπιστοσύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών από τα υπουργεία.
Γι’ αυτό, ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν βήματα οικοδόμησης έμπρακτης εμπιστοσύνης σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Με τον υπουργό Εσωτερικών συζητήσαμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός που εισήγαγε το σχετικό άρθρο 31 στη βουλή. Του εξηγήσαμε πως πρέπει να αλλάξει η διατύπωση διότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση κατά τέτοιο τρόπο που η παρέμβαση αυτή να καταργεί το αυτοδιοίκητο. Πραγματικά εισακουστήκαμε και εν τέλει η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε χθες από τη βουλή χωρίς τον όρο «υιοθέτηση», αλλά δίνοντας – όπως πρέπει – στα Περιφερειακά Συμβούλια την αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων μετά από γνώμη (όχι σύμφωνη όπως αρχικά είχε κατατεθεί) των γραμματέων δύο υπουργείων.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες. Πρόκειται για 14.000 ανθρώπους. Είπαμε πως για φέτος εάν γίνει μέσω των Περιφερειών ίσως να προκύψει τεχνικό πρόβλημα λόγω μειωμένου χρόνου διεκπεραίωσης χωρίς σ’ αυτό να ευθύνονται οι Περιφέρειες. Εκφράσαμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά την εύρυθμη χρηματοδότηση, διότι είχαμε αρνητικά παραδείγματα στο παρελθόν όπως όταν περικόπηκαν πόροι της τάξης του 10% για τη μεταφορά των μαθητών κι ενώ είχαν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τους μεταφορείς. Εν συνεχεία αυξήθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές κατά 10 μονάδες χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για την κάλυψη των επιπρόσθετων χρημάτων που απαιτούνταν. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε και τα 21 εκ. ευρώ που αφορούσαν έργα υποδομής που είχαν ψηφιστεί στον προϋπολογισμό του 2015 και δεν αποδόθηκαν ποτέ στις Περιφέρειες γιατί αποφασίστηκε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς επίσης και τη μη απόδοση των οφειλομένων πόρων για συγκεκριμένες αρμοδιότητες όπως συντηρήσεις δρόμων, άρσεις καταπτώσεων, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.α.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αρνητικό περιβάλλον ως προς την εμπιστοσύνη για την τήρηση των συμφωνηθέντων για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών από τα υπουργεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το κλίμα να αντιστραφεί με βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο κ. υπουργός είπε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων που ήδη έχουν υποστεί μείωση αποδοχών τα τελευταία χρόνια».

Add Comment