Αρχή της νέας σχολικής χρονιάς …με προβλήματα

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, και στην περιοχή της Ελασσόνας. Σε κάποια δημοτικά σχολεία της επαρχίας Ελασσόνας, γονείς δεν έστειλαν προχθές τα παιδιά τους στο γειτονικό σχολείο, αντιδρώντας ίσως  στις «καλλικρατικές» συγχωνεύσεις, ενώ δημιουργήθηκαν και μικρής, ευτυχώς, έκτασης προβλήματα στις μετακινήσεις μαθητών. Μικρής έκτασης με δεδομένο ότι μέχρι και την περασμένη Κυριακή, το βράδυ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας όριζε στο παρά πέντε τα δρομολόγια λεωφορείων και ταξί, λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Εσωτερικών στη διευθέτηση του θέματος.
Αναλυτικότερα:
ΑΜΠΕΛΙΑ
Στα Αμπέλια Βερδικούσιας, οι γονείς έκαναν προχθές αγιασμό παρουσία των μαθητών αλλά όχι και δασκάλων, αφού το Δημοτικό Σχολείο έκλεισε λόγω συγχώνευσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βερδικούσιας κ. Αστέριος Μιχαλές «οι γονείς αντιδρούν στη συγχώνευση και προχθές, όπως έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει, αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχογιαννίου, το οποίο δεν διαθέτει υποδομές. Έτσι έκαναν αγιασμό με τον πατέρα του χωριού και καθημερινά θα κρατούν τα παιδιά στο σχολείου του χωριού τους μέχρι να στείλουν δάσκαλο».
Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε: «Δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το δρομολόγια οριστικοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή λόγω των γνωστών προβλημάτων». Διευκρινίζοντας ότι «από λάθος δεν εκτελέσθηκε το προχθεσινό δρομολόγιο στα Γιαννωτά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να τα πάνε οι γονείς τους στο νέο τους σχολείο, δεν προβλέφθηκε δρομολόγιο για τα παιδιά του Λυκουδίου στο Γυμνάσιο Καλλιθέας μετά τις εγγραφές, ενώ σε άλλα διαμερίσματα οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στα νέα σχολεία, διαφωνώντας με τις συγχωνεύσεις. Ελπίζουμε, από εδώ και στο εξής, η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά» κατέληξε ο δήμαρχος Ελασσόνας.
ΜΗΛΕΑ – ΑΖΩΡΟΣ
Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος του Δημοτικού Σχολείου Μηλέας και εκπρόσωποι γονέων του Δημοτικού Σχολείου Αζώρου σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως στις 9 προχθές  το πρωί «στα «καταργηθέντα» δημοτικά σχολεία της Μηλέας και της Αζώρου έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Παρόντες ήταν οι γονείς και τα παιδιά του δημοτικού από τη Μηλέα, τη Φαρμάκη, την Τσαπουρνιά και τη Γεράνεια. Είχαμε δηλώσει σε κάθε ευκαιρία πως τα παιδιά μας δεν θα μπουν στο λεωφορείο για το Λυκούδι, γιατί θεωρούμε πολύ επικίνδυνη αυτή τη μετακίνηση.
Μας διαβεβαίωναν πως θα υπήρχε συνοδός για να τα προσέχει. Το λεωφορείο τελικά, πέρασε μεν, αλλά: Δεν υπήρχε συνοδός. «Ξέχασε» να περάσει από την Τσαπουρνιά. Τα σχολεία μας έχουν κατάληψη επ’ αόριστον. Να υπενθυμίσουμε τα λόγια της υπουργού Παιδείας: «Δεν θα μετακινηθούν τα περισσότερα παιδιά εκεί όπου είναι τα λιγότερα» καταλήγουν οι γονείς.
ΛΥΚΟΥΔΙ
Για το ίδιο θέμα επίσης οι εκπρόσωποι γονέων παιδιών του καταργηθέντος Γυμνασίου Λυκουδίου, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «η νέα σχολική χρονιά δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο: Όσα από τα παιδιά του καταργηθέντος Γυμνασίου Λυκουδίου επέλεξαν να γραφτούν στο Γυμνάσιο Καλλιθέας βίωσαν τη μετακίνηση στο νέο καλλικρατικό σχολικό χάρτη της περιοχής μας σε όλο της το μεγαλείο.
Μέχρι το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, είχαμε διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Δήμου ότι η μεταφορά έχει προβλεφτεί. Το πρωί της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά μας εγκαταλείφτηκαν στη στάση «καρμανιόλα» του Ελευθεροχωρίου και εκεί περίμεναν αδίκως να έρθουν τα ταξί που υποτίθεται ότι θα τα πήγαιναν στο σχολείο της Καλλιθέας για τον αγιασμό. (Ελπίζουμε ότι δεν θα επικαλεστούν κάποιοι παιδαγωγικούς λόγους και γι’ αυτό!). Τελικά μετά από 45 λεπτά και αφού όλοι πλέον δήλωναν αναρμόδιοι, κατέφθασαν γονείς και μετέφεραν τα παιδιά στην Καλλιθέα. Σήμερα ξανά μας διαβεβαιώνουν ότι η μεταφορά θα γίνει αφού το νόμιμο είναι, όπως μας απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ. Πράντζου, περιφερειάρχης Εκπαίδευσης, τα παιδιά να πάνε στο κοντινότερο σχολείο της περιοχής τους» καταλήγουν οι γονείς.

Add Comment