Κοσμοσυρροή… με πεσμένους τζίρους στο Παζάρι της Ελασσόνας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 2015 (4)

Ξεκίνησε την Τετάρτη και «με τη βούλα» η ετήσια Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, το γνωστό σε όλους Παζάρι, που θα λειτουργεί έως και το βράδυ του Σαββάτου.
Οι δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας έφεραν εκατοντάδες κόσμου να επισκέπτονται και να περιδιαβαίνουν το χώρο(σ΄ αυτό βοηθάει και ο καλοκαιρινός ζεστός καιρός), ενώ χαρακτηριστική είναι η συνεχόμενη ροή επισκεπτών και η κοσμοσυρροή που παρατηρείται ιδίως τις βραδινές ώρες.
Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος δείχνει να «αγκαλιάζει» και εφέτος το Ελασσονίτικο Παζάρι, που «κουβαλάει» μαζί του ιστορία χρόνων. Δεκάδες επαγγελματίες, έμποροί και μικροπωλητές έχουν «απλώσει» την πραμάτεια τους, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία τους επισκέπτες του Παζαριού από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς. Μεγάλη η «γκάμα» των εμπορευμάτων και προϊόντων, με πολλές ελκυστικές προσφορές, που ο κόσμος που γνωρίζει από παζάρια…τις «ξετρυπώνει». Πολλοί είναι και αυτοί που «βολτάρουν» στο παζάρι για να «σκοτώσουν» το χρόνο τους, ενώ άλλοι πιο βιαστικοί κάνουν διερευνητικές σύντομες επισκέψεις.
[wpg_thumb]
Πολυκοσμία στο «λούνα – παρκ», μεγαλύτερη κίνηση στις ψησταριές με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις σούβλες με το κεμπαπ, στα «στέκια» και στα μικρά καφέ του παζαριού αλλά και σ΄ αυτά με τον παραδοσιακό χαλβά και τα εδέσματα.
Μια πρώτη κουβέντα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες κάνει λόγο για εμφανώς μικρότερους τζίρους στο ταμείο τους(…σε σύγκριση με παζάρια προηγούμενων χρόνων), αφού η οικονομική κρίση και η περίεργη τραπεζική συγκυρία…δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφα και τα παζαριώτικα «δρώμενα»!
Χαρακτηριστικές οι κουβέντες κάποιων εμπόρων και μικροπωλητών: «έχουμε ξεχάσει παλαιότερες εποχές…ο κόσμος χαζεύει το εμπόρευμα, σκέφτεται και λέει πως ίσως ξαναπεράσει», «πολύς ο κόσμος, αλλά έχει σφιγμένες τσέπες», «παλεύουμε για ένα μεροκάματο», «πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε παζάρια στις ήδη χαμηλές τιμές μας», «έρχεται ρωτάει για την τιμή, ζητάει πιο χαμηλή τιμή και τελικά δεν παίρνει τίποτα», «ακόμη και στο ένα ευρώ ζητάνε παζάρια», «φαίνεται ο κόσμος που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα, έρχονται οικογενειάρχες με παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες για να μειώσουν τα έξοδα τους», «φαίνεται καθαρά πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα», «όλο και κάτι θα αγοράσουν, αλλά όχι πολλά πράγματα, όπως παλαιότερα»…
Δεν πέρασε απαρατήρητο πως στο εφετινό Παζάρι της Ελασσόνας υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τον κόσμο και τους εκθέτες νέες τουαλέτες και χώροι προσωπικής υγιεινής, που έγιναν πρόσφατα με τη φροντίδα του Δήμου.
Το βράδυ της Τετάρτης(πρώτης ημέρας λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης) τους χώρους επισκέφθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας, με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου, τους αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς σύμβουλους.
Σε δήλωση του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου τόνισε: «Ένα παζάρι «θεσμός» για την πόλη ξεκινάει σήμερα μέσα σε συνθήκες πολύ πιο ανθρώπινες απ’ ότι τα προηγούμενες χρονιές. Νέες τουαλέτες και χώροι προσωπικής υγιεινής έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού, βάζοντας τέλος σε φαινόμενα που δυσφημούσαν την πόλη και υποβάθμιζαν την όλη διοργάνωση. Επίσης έχουν ήδη παραδοθεί νέα φρεάτια ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα νερά στον συγκεκριμένο χώρο.
Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει πως δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη και πως με πρόγραμμα και μεθοδικότητα κάνουμε τις παρεμβάσεις εκείνες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στην πόλη όλα όπως πρέπει».

Add Comment