6η Πανθεσσαλική Ανταλλαγή Ντόπιων Σπόρων στην Ανατολή Αγιάς

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:30-14:00

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ –ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ συμμετέχοντας σαν συνδιοργανωτής στην Πανθεσσαλική Γιορτή ανταλλαγής ντόπιων φυσικών σπόρων, για 6η συνεχόμενη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, στην Ανατολή Αγιάς, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι Σας προσκαλεί να μοιραστούμε σπόρους, γνώσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς και σκέψεις σ’ αυτή τη διαφορετική συνάντηση σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον στην ξεχωριστή αυτή οικολογική συνάντηση.
Στην εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται από όλες τις ομάδες διάσωσης των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών που δρουν στην περιοχής μας, θα γίνει ανταλλαγή σπόρων με παράλληλες ομιλίες και συζητήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης του κινήματος διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια που διακινούν οι πολυεθνικές . Όσοι έχουν ντόπιους φυσικούς σπόρους και δεν μπορούν να παραστούν στην Γιορτή του Σαββάτου να τους δώσουν στα μελή της ομάδας, προκειμένου να τους μοιράσουμε στη συνάντηση της Ανατολής

Θ.βαθράκης,Γ Τσιάμης, Σ Τάσκας,Θ. Μανωλιάς,Θ Βουλγαρούλης

Στο φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον Ανταλλαγή Ντόπιων Ποικιλιών. Καλούνται όλοι οι Καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών, επαγγελματίες , ερασιτέχνες και Ομάδες Διάσωσης Ντόπιων Ποικιλιών. Θα ανταλλάξουμε σπόρους, εμπειρίες, ανησυχίες και προοπτικές ανάπτυξης του κινήματος διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών. Για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την Αυτονομία την Ανεξαρτησία και την Αυτάρκειά μας, απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια των πολυεθνικών εταιριών που σκοπό έχουν να ελέγχουνε την τροφή μας. Με προϊόντα νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε διατροφική αξία, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Σπόροι θα σωθούν και σε νέους καλλιεργητές, που δεν έχουν σπόρους να ανταλλάξουν, με μόνη δέσμευση να τους καλλιεργήσουν χωρίς φάρμακα και ορμόνες, να κρατήσουν “καθαρές” τις ποικιλίες και αν μπορέσουν, να έρθουν οι ίδιοι του χρόνου στην γιορτή να μοιράσουνε τα δικά τους πλέον σποράκια.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας.

Πρόγραμμα της 6ης Πανθεσσαλικής Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων

7:00- 9:00 Θεία Λειτουργία
9:00- 10:00 Προσέλευση βιοκαλλιεργητών, σποροπαραγωγών, παραγωγών προϊόντων
10:30- 11:45 Χαιρετισμοί Διοργανωτών
Κεντρική ομιλία κ. Κουρέτα,
θέμα: Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στα τρόφιμα.
Ομιλία κ. Κεβρεκίδη Χρήστου, Σχολικού Συμβούλου Νηπιαγωγών,
“ Πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών κήπων στα Νηπιαγωγεία των
Νομών Κοζάνης και Γρεβενών”
Ομιλία Κας. Καραγκούνη Σωτηρίας
“Καλλιέργεια αρωματικών φυτών και τριανταφυλλιάς στο Νηπιαγωγείο.”
11:45- 13:00 Ανταλλαγή σπόρων
13:00-14:00 Ξενάγηση στον χώρο της Ιεράς Μονής για όσους επιθυμούν
14:00 Λήξη της γιορτής
Παράλληλα θα λειτουργήσει αγορά παραδοσιακών προϊόντων
και χειροτεχνημάτων.
Διοργάνωση:
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς
Τοπική Ομάδα Πελίτι Λάρισας,
Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Τσαριτσάνης.
Ενεργοί πολίτες Λάρισας
Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι
Ελασσονίτες Εθελοντές
Σπορίτες Κιλελέρ
Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας

Add Comment