«Αποχαιρετισμός» στον δήμαρχο των έργων Λάζαρο Μεταξιώτη

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΤΟΥ Γιάννη Μουκίδη

ΚΗΔΕΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΕΤΑΞΙΩΤΗ (1)

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και θλίψης και με τιμές, η Ελασσόνα και η γύρω περιοχή αλλά και δεκάδες συμπατριώτες του από το Λιβάδι Ολύμπου αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι τον πρώην δήμαρχο Ελασσόνας, τον Λιβαδιώτη στην καταγωγή Λάζαρο Μεταξιώτη.
Στην Εξόδιο Ακολουθία, στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο ιερέας π. Χρήστος και ο διάκονος π. Γεώργιος.
Με λίγα λόγια αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων: «Ο παντοδύναμος Θεός αποφάσισε τα χαρίσει στον αγαπητό μας Λάζαρο την αιωνία ανάπαυση στις ουράνιες σκηνές. Ήταν από τους ανθρώπους που διακόνησαν με ζήλο και αγάπη τον άνθρωπο και την Επαρχία μας. Ως δήμαρχος Ελασσόνας είχε την χαρά να υποδεχθεί το 1995 τον τότε ενθρονισθέντα μητροπολίτη Ελασσώνος μακαριστό Βασίλειο. Από τότε διατήρησε αρρήκτους δεσμούς φιλίας και καρποφόρου συνεργασίας με την Ι.Μ. Ελασσώνος και τον μακαριστό προκάτοχο μου. Ο αδελφός μας Λάζαρος, ο δήμαρχος πάντοτε αγαπούσε και τιμούσε τον Λάζαρο της Εκκλησίας μας. Θα το θυμόμαστε πάντοτε».
Στον επικήδειο του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου επεσήμανε:
«Ήταν λίγοι μήνες πριν, όταν καθισμένος απέναντι από τον Λάζαρο, στο μέρος όπου νοσηλεύονταν, πήγα για τα χρόνια πολλά, μιας και ήταν η μέρα της γιορτής του, και έφυγα τελικά μετά από ώρα, έχοντας ακούσει και συζητήσει μαζί του για πολλά. Δεν ήταν μόνο οι συμβουλές, ούτε τα περιστατικά που βίωσε ο ίδιος από τη μακρόχρονη εμπειρία του στον πολιτικό στίβο, αυτά που μου έμειναν εκείνο το απόγευμα.
[wpg_thumb]
Ήταν πάνω απ’ όλα ένα αίσθημα καθήκοντος και προσφοράς, προσφοράς σε χρόνο ενεστώτα, ακόμα και τότε, εκεί, στο κρεβάτι του πόνου, που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και που τα κρατάω μέσα μου ως μια μικρή πυξίδα πορείας απέναντι στον πολίτη, απέναντι στον λαό, όπως συνήθιζε να λέει και να γράφει ο ίδιος.
Ήταν όμως και ένα παράπονο. Παράπονο για όλους αυτούς που τον είχαν ξεχάσει, για όλους αυτούς που τον είχαν αγνοήσει. Ο ίδιος το είχε ερμηνεύσει στα γραπτά του. Το είχε εξηγήσει και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Είναι αλλιώς όταν είσαι καβάλα στ’ άλογο…
Όμως σήμερα είναι όλοι εδώ. Ολόκληρη η Ελασσόνα σε αποχαιρετά, τιμώντας όλα όσα έκανες για την περιοχή.
Και είναι πολλά αυτά που ο Λάζαρος Μεταξιώτης αφήνει παρακαταθήκη σε μας που ήρθαμε μετά από αυτόν για να υπηρετήσουμε τη συνέχεια του κράτους, έχοντας ως πρωτεύον τη διάθεση προσφοράς στον τόπο και στον συνάνθρωπο.
Είναι η σημερινή ΑΕΝΟΛ, η μεγάλη Αναπτυξιακή εταιρεία του Νομού, της οποίας τα θεμέλια έβαλε ο Λάζαρος Μεταξιώτης βλέποντας μπροστά. Είναι δεκάδες μεγάλα και μικρότερα έργα που έδωσαν μορφή στην επαρχία της Ελασσόνας. Φράγματα, υποσταθμοί, ο δεύτερος παιδικός σταθμός, Αθλητικό Κέντρο και Κλειστό Γυμναστήριο, η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του νέου Κοιμητηρίου, το ανοιχτό θέατρο, ο Πυροσβεστικός Σταθμός, πλατείες και πράσινο, και άλλα έργα πολλά, όλα αποφάσεις, σχεδιασμοί και υλοποίηση δικά του.
Έργα που αφήνουν τη σφραγίδα του και ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας πορείας ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική σε καιρούς οξυμένους, σε καιρούς πολιτικά δύσκολους.
«Συνεργάστηκα με όλους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, όπως και όλοι συνεργάστηκαν μαζί μου», γράφει ο ίδιος, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, ξεκάθαρα, τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να υπηρετήσει τον δήμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και ήταν αυτός, ένας από τους λόγους της επιτυχίας του. Ο μεγαλύτερος όμως ήταν η δομημένη προσωπικότητά του, σφυρηλατημένη μέσα στους πολιτικούς αγώνες και στις διαρκείς ιδεολογικές αναζητήσεις στα πρώιμα χρόνια της δεκαετίας του 1980, μιας δεκαετίας που σημάδεψε τη χώρα, τόσο με τα θετικά όσο και με τα αρνητικά της.
Σήμερα, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποχαιρετούμε τον δήμαρχο, κρατώντας μεγάλη παρακαταθήκη, τόσο το έργο του, όσο και το απόσταγμα της εμπειρίας του.
Λάζαρε καλό ταξίδι και καλούς αγώνες εκεί ψηλά…».
Με τη σειρά του, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτ. Συμβούλιο Γιώργος Πασχόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο Λάζαρος(Τζίκας για τους Λιβαδιώτες) Μεταξιώτης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένα ανήσυχο πνεύμα, αγωνιστής, δημοκράτης, πρωτοπόρος και παρών σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή αυτού του τόπου.
Στην 8ετή θητεία του ως δήμαρχος αλλάζει τα δεδομένα για την πόλη της Ελασσόνας. Εγκρίνεται το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού, ανεγείρεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κατασκευάζεται το Ανοιχτό Θέατρο, το Ειρηνοδικείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας, ΔΕΥΑ Ελασσόνας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου.
Υπήρξε ένας αποτελεσματικός ηγέτης, μεθοδικός, πείσμων, απλός, προσηνής, ένας ακέραιος και δίκαιος χαρακτήρας. Την δικηγορία του την αντιλαμβανόταν περισσότερο ως κοινωνική αποστολή παρά ως βιοποριστικό επάγγελμα. Εξάλλου ζούσε ένα απλό και λιτό βίο».

Αμέσως μετά, σχηματίστηκε τιμητική πομπή και υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας η σορός του εκλιπόντος πρ. δημάρχου, με τη συνοδεία των αρχών και του κόσμου αφού πέρασε έξω από το Δημαρχείο, στη συνέχεια οδηγήθηκε για την ταφή στο Κοιμητήριο.
Στις 1.15 το μεσημέρι, κάτω από ένα καυτό ήλιο, η γη της Ελασσόνας και το νέο Κοιμητήριο(…που ήταν και ένα από τα έργα της θητείας του) «αγκάλιασαν» για πάντα τον Λάζαρο Μεταξιώτη.

Στο τελευταίο «αντίο»του πρώην δημάρχου Λαζάρου Μεταξιώτη έδωσαν το «παρών»:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Διον. Μπαλούκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Αστέρ. Στούπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστ. Γκατζιούρας, Γ. Παπαευθυμίου, Ι. Νάνος, Ι. Δραγατσίκης, Ιππ. Τζιουμακλής, Κ. Ιγγλέζος, Δημ. Αντωνίου, Δημ. Αβρανάς, Ν. Βακράτσας, ο πρ. βουλευτής Γιάννης Παπαδημόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, οι πρώην δήμαρχοι Λιβαδίου Νικ. Καψάλης και Γ. Γαλάνης, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καριπίδης, οι παλαιοί πολιτευτές Γ. Μπίσμπας και Αθαν. Γεωργούλης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημ. Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» Κ. Φουρκιώτης, δεκάδες φίλοι του εκλιπόντος από όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς χώρους, μέλη διοικήσεων συλλόγων και φορέων της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες, συνάδελφοι του νομικοί και δικηγόροι, κ.ά.

Add Comment