Επικήδειος από το Δήμαρχο Ελασσόνας για το Λαζ. Μεταξιώτη

Ευαγγέλου Νίκος 600

«Ολόκληρη η Ελασσόνα σε αποχαιρετά, τιμώντας όλα όσα έκανες για την περιοχή.
Και είναι πολλά αυτά που ο Λάζαρος Μεταξιώτης αφήνει παρακαταθήκη σε μας που ήρθαμε μετά από αυτόν για να υπηρετήσουμε τη συνέχεια του κράτους, έχοντας ως πρωτεύον τη διάθεση προσφοράς στον τόπο και στον συνάνθρωπο». Αυτά, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, στον επικήδειό του, αποχαιρετώντας τον πρώην δήμαρχο Λάζαρο Μεταξιώτη, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε:

Ήταν λίγοι μήνες πριν, όταν καθισμένος απέναντι από τον Λάζαρο, στο μέρος όπου νοσηλεύονταν, πήγα για τα χρόνια πολλά, μιας και ήταν η μέρα της γιορτής του, και έφυγα τελικά μετά από ώρα, έχοντας ακούσει και συζητήσει μαζί του για πολλά.
Δεν ήταν μόνο οι συμβουλές, ούτε τα περιστατικά που βίωσε ο ίδιος από τη μακρόχρονη εμπειρία του στον πολιτικό στίβο, αυτά που μου έμειναν εκείνο το απόγευμα. Ήταν πάνω απ’ όλα ένα αίσθημα καθήκοντος και προσφοράς, προσφοράς σε χρόνο ενεστώτα, ακόμα και τότε, εκεί, στο κρεβάτι του πόνου, που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και που τα κρατάω μέσα μου ως μια μικρή πυξίδα πορείας απέναντι στον πολίτη, απέναντι στον λαό, όπως συνήθιζε να λέει και να γράφει ο ίδιος. Ήταν όμως και ένα παράπονο. Παράπονο για όλους αυτούς που τον είχαν ξεχάσει, για όλους αυτούς που τον είχαν αγνοήσει. Ο ίδιος το είχε ερμηνεύσει στα γραπτά του. Το είχε εξηγήσει και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Είναι αλλιώς όταν είσαι καβάλα στ’ άλογο…

Όμως σήμερα είναι όλοι εδώ. Ολόκληρη η Ελασσόνα σε αποχαιρετά, τιμώντας όλα όσα έκανες για την περιοχή. Και είναι πολλά αυτά που ο Λάζαρος Μεταξιώτης αφήνει παρακαταθήκη σε μας που ήρθαμε μετά από αυτόν για να υπηρετήσουμε τη συνέχεια του κράτους, έχοντας ως πρωτεύον τη διάθεση προσφοράς στον τόπο και στον συνάνθρωπο.

Είναι η σημερινή ΑΕΝΟΛ, η μεγάλη Αναπτυξιακή εταιρεία του νομού, της οποία τα θεμέλια έβαλε ο Λάζαρος Μεταξιώτης βλέποντας μπροστά. Είναι δεκάδες μεγάλα και μικρότερα έργα που έδωσαν μορφή στην επαρχία της Ελασσόνας. Φράγματα, υποσταθμοί, ο δεύτερος παιδικός σταθμός, Αθλητικό Κέντρο και Κλειστό Γυμναστήριο, η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του νέου Κοιμητηρίου, το ανοιχτό θέατρο, ο Πυροσβεστικός Σταθμός, πλατείες και πράσινο, και άλλα έργα πολλά, όλα αποφάσεις, σχεδιασμοί και υλοποίηση δικά του.

Έργα που αφήνουν τη σφραγίδα του και ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας πορείας ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική σε καιρούς οξυμένους, σε καιρούς πολιτικά δύσκολους.

«Συνεργάστηκα με όλους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, όπως και όλοι συνεργάστηκαν μαζί μου», γράφει ο ίδιος, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, ξεκάθαρα, τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να υπηρετήσει τον δήμο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και ήταν αυτός, ένας από τους λόγους της επιτυχίας του. Ο μεγαλύτερος όμως ήταν η δομημένη προσωπικότητά του, σφυρηλατημένη μέσα στους πολιτικούς αγώνες και στις διαρκείς ιδεολογικές αναζητήσεις στα πρώιμα χρόνια της δεκαετίας του 1980, μιας δεκαετίας που σημάδεψε τη χώρα, τόσο με τα θετικά όσο και με τα αρνητικά της.

Σήμερα, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποχαιρετούμε τον δήμαρχο, κρατώντας μεγάλη παρακαταθήκη, τόσο το έργο του, όσο και το απόσταγμα της εμπειρίας του.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους όλης της δημοτικής αρχής, εκ μέρους όλου του μηχανισμού του δήμου Ελασσόνας.

Λάζαρε καλό ταξίδι και καλούς αγώνες εκεί ψηλά…

Add Comment