«Έφυγε» ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Λάζ. Μεταξιώτης

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ – ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΤΑΞΙΩΤΗΣ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 1992-1998 (2)

Απεβίωσε χθες το πρωί, σε ηλικία 74 ετών, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας και νομικός Λάζαρος Θ. Μεταξιώτης, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόμενος σε θεραπευτήριο της Λάρισας.
Έως και το περασμένο καλοκαίρι, εμφανιζόταν σε κοινωνικές υποχρεώσεις του και εκδηλώσεις, αλλά από πέρυσι το φθινόπωρο είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και υπέμενε με στωικότητα, καρτερικότητα αλλά και χιούμορ την όλο και επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του.
Η «ήρεμη και αθόρυβη φυγή» του από τα εγκόσμια, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε συγκίνηση και θλίψη στην Ελασσόνα, στην ευρύτερη περιοχή της, στη γενέτειρα του το Λιβάδι Ολύμπου, στους συμπατριώτες του, σε παλαιούς και νέους αυτοδιοικητικούς, αλλά και σε εκατοντάδες άτομα που τον γνώριζαν από κοντά.
Ο Λάζαρος Μεταξιώτης θήτευσε δήμαρχος Ελασσόνας για 8 έτη(1991 – 1998). Εξελέγη δήμαρχος Ελασσόνας το 1990 και επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή θητεία το 1994. Παρέλαβε το «τιμόνι» της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας από τον πρ. δήμαρχο Πέτρο Χατζήνα και το παρέδωσε στον πρ. δήμαρχο Χρήστο Καραγιάννη.
Ο εκλιπών πρ. δήμαρχος Ελασσόνας γεννήθηκε στο Λιβάδι Ελασσόνας το 1941. Με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου η οικογένεια του μετακόμισε στην Ελασσόνα.
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος μεταπτυχιακών σπουδών MASTER του Πανεπιστημίου Ρούσβελτ Σικάγου των Η.Π.Α., διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στην Ελασσόνα. Στα «δρώμενα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκλέγεται αρχικά δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ελασσόνας, για δύο θητείες(1983 – 1990, επί δημαρχίας Πέτρου Χατζήνα). Στη συνέχεια, το 1990 εκλέγεται δήμαρχος Ελασσόνας και επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία το 1994. Απέκτησε πλούσια εμπειρία σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών. Ανάμεσα τους: της Επιτροπής Θεσσαλίας του άρθρου 12 Αναπτυξιακού Νόμου 1262/82 / της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας(Τ.Ε.Δ.Κ.) για 4 θητείες / του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για 2 θητείες / της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης(Ν.Ε.Λ.Ε.) Νομού Λάρισας.
Ακόμη, ο εκλιπών διετέλεσε, ανάμεσα στα άλλα: δεύτερος γραμματέας στην Ε.Δ.Η.Ν.(Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία) της Ένωσης Κέντρου, ιδρυτικό μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σικάγου, γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Δήμου Ελασσόνας, γραμματέας του Επαρχιακού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Επαρχίας Ελασσόνας.
Ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Λάρισας συμμετείχε σε πλήθος επιτροπών και συμβουλίων, όπου απέκτησε πλούσια εμπειρία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πρωταγωνίστησε» στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Ελασσόνας(ΑΝΕΛΚΙΣ), όπου διετέλεσε πρόεδρος από την ίδρυση της το 1992 έως και την αποχώρηση του το 1999. Ακόμη, ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του πολυσυζητημένου Νόμου «Καποδίστριας» για την κατάρτιση των νέων αυτοδιοικητικών ορίων των Δήμων και Κοινοτήτων. Ήταν ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας του Λιβαδίου «ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ»(ο άλλος,ο Νίκος Καραϊσκος…«έφυγε» πριν λίγο καιρό). Ευαίσθητος, άτομο χαμηλών τόνων, αλλά και διεκδικητικός, υπηρέτησε στα κοινά με εντιμότητα και άφησε το δικό του «στίγμα» στα πολιτικά, αυτοδιοικητικά και κοινωνικά «δρώμενα» της περιοχής Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, και όχι μόνο.
[wpg_thumb]
Η δημαρχεία του Λάζαρου Μεταξιώτη στο Δήμο Ελασσόνας συνδέθηκε με σημαντικά έργα στην πόλη της Ελασσόνας. Ξεχωρίζουν το συγκρότημα Πνευματικού Κέντρου – Θεάτρου στο κέντρο της πόλης(θεμελιώθηκε στο τέλος της θητείας του), η κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ελασσόνας(θεμελιώθηκε στη θητεία του), Οικισμός Εργατικών Κατοικιών, το Νέο Κοιμητήριο, κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια ο Λάζαρος Μεταξιώτης ασχολήθηκε με την συγγραφή δύο βιβλίων, με τον τίτλο «Μια άλλη Σελίδα» και «Μέρες Αγωνίας».
Χαρακτηριστικά, τα λόγια του αείμνηστου δημοσιογράφου – ιστορικού Αλέξανδρου Κελέση, στην παρουσίαση(την άνοιξη του 2010) των βιβλίων του Λάζ. Μεταξιώτη, σε επίσημη εκδήλωση της τότε ΚΕΔΕ, στην Ελασσόνα: «Ο Λάζαρος Μεταξιώτης είναι ο πρώτος δήμαρχος Ελασσόνας, που κατέγραψε την ιστορία του Δήμου. Διετέλεσε 8 χρόνια δήμαρχος, και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έφυγε …όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο τιμημένος!».
Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην δήμαρχο Ελασσόνας Λάζαρο Μεταξιώτη θα γίνει σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, εκεί όπου η σορός του θα βρίσκεται από τις 10 το πρωί. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, αντί στεφανιών τα χρήματα θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ελασσόνας.

Add Comment