Αναδείχθηκε ο λαϊκός πολιτισμός του Πόντου στην Καλλιθέα

ΣΤΙΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2015»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (2)

Πολύτιμα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού του Πόντου και των Ποντιακών χορών αναδείχθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση, ενταγμένη στο πρόγραμμα των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης 2015», που διοργάνωσε με επιτυχία στην Καλλιθέα Ελασσόνας το «Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης» Ελασσόνας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας.
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα του Πολιτιστικού Καλλιθέας, η ιδιαίτερη εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν τόσο ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος.
Το κύριο «μενού» της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία από τον Διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Κώστα Σαχινίδη, με θέμα «Ο λαϊκός Πολιτισμός του Πόντου και οι Ποντιακοί χοροί του χθες και του σήμερα» και ακολούθησε αφήγηση δραματοποιημένων κειμένων από τον γνωστό ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη. Κυρίαρχα στοιχεία στην ομιλία του κ. Κ. Σαχινίδη οι αναφορές του για την εξέλιξη του Ποντιακών χορών από την αρχαιότητα έως την εποχή μας.
Χοροί και δρώμενα του Πόντου παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο από τις χορευτικές ομάδες Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «Το Παρακάθ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης.
[wpg_thumb]
Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Δημητριάδης και Κώστας Κασιμίδης, ποντιακή λύρα και Γιώργος Κεσκίνης και Γιώργος Φωτιάδης, νταούλι.
Τραγούδησε η Δέσποινα Πεπολίδου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Γεωργία Αποστολάρα, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Δρ Κώστα Σαχινίδης.
Την εκδήλωση – αφιέρωμα στον πολιτισμό του Πόντου παρακολούθησαν: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, αυτοδιοικητικοί, ο ιερέας – υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ελασσόνας π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και δεκάδες κάτοικοι της Καλλιθέας, της Ολυμπιάδας, του Λόφου και γενικότερα της παρολύμπιας περιοχής.

Add Comment