«Βούλιαξε» από κόσμο η Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΠΑΡΜΟΥ

«Βούλιαξε» από εκατοντάδες προσκυνητές όλων των ηλικιών η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου με θρησκευτική λαμπρότητα, με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και βέβαια με κατάνυξη τελέσθηκε η ετήσια θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα).
Και όλα αυτά, με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού(…φήμη που απλώθηκε σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας.
Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε εμπνευσμένο Θείο Κήρυγμα από τον καθηγούμενο της Ι. Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτη π. Νικάνωρα Παπανικολάου, που καθήλωσε το πολυπληθές εκκλησίασμα.
Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, με κυρίαρχο τη συνεχή ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής Βασίλειος και Χριστόφορος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς, ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών.
Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος και μίλησε για την ευεργετική παρουσία του στην ζωή όλων: «Βιώνουμε την πνευματική χαρά, την επέλευση του Αγίου Πνεύματος, τη νέα πνευματική κατάσταση, την δωρεά του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.
[wpg_thumb]
Έρχεται να φωτίσει τον ανθρώπινο αγώνα. Ζωογονεί τον ιερό θεσμό της Εκκλησίας. Οι περιγραφές μιλούν για τις πύρινες γλώσσες. Οι πρώην αγράμματοι αλιείς έγιναν πάνσοφοι Απόστολοι, κήρυκες του σταυρωθέντος Χριστού. Υπερθαυμαστό γεγονός. Εγγύηση του Θεού για το ελπιδοφόρο μέλλον. Συνεχής παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Σήμερα, όλοι εμείς πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τα δώρα στη ζωή μας; Μας εισάγει στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, ευλογεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μας απαλλάσσει από τον ρύπο της αμαρτίας. Το Πανάγιο Πνεύμα μας ανοίγει τους οφθαλμούς για να γνωρίσουμε τον Κύριο. Έρχεται σε κάθε δύσκολη στιγμή, έρχεται να μας παρηγορήσει και να μας οδηγήσει σε ασφαλή λιμένα. Μας δείχνει τον δρόμο που είναι ο προορισμός μας. Η αλήθεια είναι ο Χριστός. Ας αγωνιζόμαστε και ας προσπαθούμε να δημιουργούμε τις συνθήκες και να γίνουμε αποδέκτες της σωτηρίας, να φέρουμε το Άγιο Πνεύμα μέσα στη ζωή, μέσα στην ψυχή μας!».
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες – καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των Κτητόρων της Μονής.
Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όλων των ηλικιών, που ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν ένα χρόνο «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, για να ανάψουν ένα κερί.

Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν: η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αστέρ. Στούπας και Ανέστ. Σερετίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου κ. Γκουτζουρέλας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.

Add Comment