Εξέδραμαν στο μαντάνι της Γιάννενας ο ΧΟΣ Ελασσόνας και η “Παλαίστρα”

Διαδρομή φιλίας!

mant47

Έδωσαν τα χέρια ο Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας και ο Α.Σ. «Παλαίστρα» Ελασσόνας την Κυριακή 24 Μαΐου.
Με μια εκδρομή πεζοπορίας ως το «Μαντάνι της Γιάννενας» σηματοδότησαν οι δύο Σύλλογοι μια σειρά από κοινές δράσεις. Η πεζοπορία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και κινούμενοι οι εκδρομείς παραποτάμια έφτασαν στον «Ζερβόμυλο».

Ο «Ζερβόμυλος», εγκαταλελειμμένος πλέον από τον Χρόνο, αλλά και από τους ανθρώπους είναι ένα κτίριο που ήταν και δριστέλα και μαντάνι και μύλος. Λειτουργούσε από το 1943 μέχρι και το 1961. Την ονομασία του την πήρε εξαιτίας της λειτουργίας του. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι μύλοι γυρνούσαν δεξιά, αυτός γυρνούσε αριστερά.

Δεύτερος σταθμός το «Μαντάνι του Ζάννα», ένα διώροφο τεράστιο πέτρινο κτίριο, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έχει αρχίσει να καταρρέει σκεπάζοντας κάτω από τα ερείπιά του και την ιστορία του.

Τρίτος σταθμός της μαγιάτικης πεζοπορίας το «Μαντάνι της Γιάννενας», ονομασία που πήρε από τη μητέρα του ιδιοκτήτη Γιάννη Γαλλή, την οποία φωνάζανε Γιάννενα. Στο μαντάνι, που λειτούργησε ως το 1960, «φτιάχνανε» παλιότερα το ύφασμα, το κοπανούσαν για να «πήξει».
Δίπλα ακριβώς στο «Μαντάνι της Γιάννενας» υπάρχει και το μονότοξο γεφύρι της περιοχής, το μοναδικό γεφύρι που εξυπηρετούσε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας.

Την αρχή της επιστροφής όρισαν με μια ευχάριστη στάση τα «Μεγάλα Καζάνια», δύο λιμνούλες που σχηματίζονται από 2 καταρράκτες και οι οποίες πρόσφεραν με τα νερά τους δροσιά, κέφι και χαρά!

Ανυποψίαστοι ήταν οι περισσότεροι εκδρομείς για την ιστορία-παράδοση του τόπου μας, αλλά και για την ομορφιά που έκρυβε σε κάθε της στροφή αυτή η διαδρομή.

[wpg_thumb]

Η επιστροφή έγινε από τη ίδια διαδρομή με τελική στάση το κτήμα του Αντρέα Κοντοφάκα με την πολύ όμορφη φιλοξενία, με φαγητό και παιχνίδια.

Η δραστηριότητα έκλεισε με μια «Γιγαντομαχία». Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων Παγγέας Χρήστος και Τριανταφύλλου Γεώργιος, πρώην παλαιστές της Ελληνορωμαϊκής πάλης πάλεψαν μετά από πολλά χρόνια εκτός ταπί με σθένος.
Δυναμικά κόλπα και επιδέξιες λαβές από δύο πρώην πρωταθλητές πρόσφεραν μετά τον «άρτο» το «θέαμα» και κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα και τον θαυμασμό. Ο νικητής της αναμέτρησης δεν ήταν ένας, αλλά πολλοί. Νικητές αναδείχτηκαν ο αθλητισμός, η συνεργασία, η φιλία!

Ειδικές και θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους σ΄ αυτή την όμορφη εκδρομή ανήκουν στον κο Αντρέα Κοντοφάκα για τον φιλόξενο χώρο, στον κο Θανάση Βέρρα για την προσφορά του φαγητού, στην κα Χαλκίδη Άννα για τον «άρτο τον επιούσιο» και στη Βάση Ετοιμότητας των Ελλήνων Εθελοντών της Ελασσόνας για την ασφάλεια που παρείχαν με την παρουσία τους.

Η εκδρομή ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους και ειδικά για τα παιδιά. Μια εμπειρία από αυτές που χαράζουν τη μνήμη με εικόνες, χρώματα, αρώματα, αγάπη για τη φύση!!!

Add Comment