Μηνύματα στην Ελασσόνα για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Ο διχασμός εκείνης της εποχής ας μείνει μακριά από τις επιλογές μας!»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015 (3)

«Ξύπνησαν» οι μνήμες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην καθιερωμένη εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.
Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ και ο εφημέριος του ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, ενώ ακολούθησε στον προαύλιο χώρο, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο, τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και κατάθεση στεφάνων.
Μιλώντας το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Γιάννης Καριπίδης, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Θρηνούμε για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά δεν υιοθετούμε τον ρόλο του θύματος. Αυτή θα ήταν η εύκολη λύση φυγής από τις ιστορικές προκλήσεις. Κάθε ετήσια σύναξη μας στη μνήμη του Ποντιακού Ολοκαυτώματος οφείλει να διαδηλώνει ανυποχώρητη εμμονή στην αυτοσυνείδητη Ελληνικότητα που ενσαρκώνει ο Ποντιακός Ελληνισμός. Ελληνικότητα όχι συναισθηματική η ρητορική. Όχι φτηνή δημαγωγία και εθνικιστική καπηλεία, αλλά εμμονή στην ταυτότητα πολιτισμού των Ελλήνων. Με άλλα λόγια στη διαχρονική ενότητα της Ελληνικής γλώσσας. Στον Πόντο άνθισε για 28 αιώνες ένας πολιτισμός που δεν στηρίζονταν μόνο στην καταγωγή του. Είναι ο ίδιος εκείνος πολιτισμός που επέβαλε την κριτική, την ορθολογική σκέψη, την φιλοσοφία και ήταν η έκπληξη στο ξεκίνημα της πολιτισμένης πορείας της ανθρωπότητας.
Η καταστροφή του Ποντιακού Ελληνισμού στοιχειοθετεί πρωταρχικά έγκλημα απέναντι σ΄ ένα πολιτισμό με πανανθρώπινη εμβέλεια, τον Ελληνικό πολιτισμό, που βρίσκεται στο θεμέλιο λίθο της Ευρώπης.
Αυτή η θέση δεν αποτελεί μεγαλόστομη ρητορεία. Οι Έλληνες του Πόντου ήταν ζωντανό κατάλοιπο της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, η οποία δυστυχώς κατέληξε στο Βαλκανικό περιθώριο της Ευρώπης.
Σήμερα σαν σύγχρονος Ποντιακός Ελληνικός χώρος ζητάμε από την πολιτεία να διασφαλίσει τις βιωματικές μνήμες που έχουν εγγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο μετά την καταστροφή. Ίσως σήμερα το παιδί που τελειώνει το Ελληνικό σχολείο να αγνοεί ακόμα και το που βρίσκεται γεωγραφικά ο Πόντος, η Τραπεζούντα, τα Κοτύωρα, η Κερασούντα η Σινώπη, η Αργυρούπολη, η Οινόη, ακόμη και η Παναγία Σουμελά. Να αγνοεί ότι εκεί ανθούσε επί αιώνες ένας γεμάτος από σφρίγος Ελληνισμός και ότι κάποια στιγμή έφτασε να αποτελεί αυτόνομο Ελληνικό κράτος.
[wpg_thumb]
Πρέπει όμως όλη η νεολαία μας, τα νέα παιδιά να μην αγνοούν τα επιτεύγματα του Ελληνισμού του Πόντου, δηλαδή το αδιάσπαστο της Ελληνικής γλώσσας, της συνεχούς επί 28 αιώνες παρουσίας με Ελληνική σφραγίδα, και της αυτογνωσίας του συνόλου του Ποντιακού πληθυσμού για την Ελληνική μακρόχρονη παρουσία του στην «καθ΄ υμάς Ανατολή».
Και ο ομιλητής ολοκλήρωσε, με νόημα:
«Να υπογραμμίσω ότι ημέρα μνήμης δεν σημαίνει ημέρα συναισθηματικής φόρτισης και συνακόλουθης εκτόνωσης. Θρηνούμε για τον εξανδραποδισμό και την δολοφονία χιλιάδων Ελλήνων. Η οδύνη μας για την απώλεια είναι αφόρητη, αλλά μόνη η οδύνη μένει πάντοτε άγονη. Έχει νόημα να διασώζουμε τη μνήμη του ξεριζωμού και της καταστροφής μόνο όταν η εγρήγορση μας έχει έμπρακτες συνέπειες που εγγυώνται τον αυτοσεβασμό μας και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Να μην συνεργήσουμε δηλαδή δια των πράξεων η δια των παραλείψεων μας στην εξάλειψη από την πανανθρώπινη συνείδηση των ορίων ανάμεσα στον πολιτισμό και την βαρβαρότητα, στην ανθρωπιά και στην κτηνωδία.
Δύσκολες μέρες περνά και σήμερα η πατρίδα μας. Η ενότητα του λαού μας είναι απαραίτητη. Οι μνήμες της καταστροφής μπερδεύονται με το δέον γενέσθαι. Ο διχασμός της εποχής εκείνης ας μείνει μακριά από τις επιλογές μας.
Ελπίδα μας ο λόγος του στρατηγού Μακρυγιάννη: «Ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος παλαιόθεν και ως τώρα όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά».
Για αυτή τη μαγιά είμαστε εδώ σήμερα…».
Ακολούθησε από την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Μάγδα Αθανασιάδου, η απόδοση – ερμηνεία κειμένου που αναφέρεται στη σφαγή των νηπίων της Σάντας του Πόντου το 1922, μιας από τις τραγικές ίσως στιγμές της γενοκτονίας που έζησαν οι Πόντιοι, ερμηνεία που συγκίνησε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντώνης Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτης Καραγκόγκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Γιαννούλας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Γ. Πετσέτας, ο πρ. πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Γιάννης Ράπτης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Καριπίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Κώστας Κυριλλίδης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας κ. Θεόδωρος Τζιώλας, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, μέλη Ποντιακών συλλόγων, κ.ά.

Add Comment