Τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελασσόνα

ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
«Το δικαίωμα εργασίας με αξιοπρέπεια …έχει ευτελιστεί!»
Του Γιάννη Μουκίδη
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015 (4)

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, αυτές του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε προχθές και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά με κυρίαρχα τα συνθήματα κατά της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργασίας με αξιοπρέπεια, που επισημάνθηκαν και στις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστών, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία, που είχε εμφανώς μικρή συμμετοχή, αρχικά απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Ανέστης Καραγκούνης, που αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς αλλά και στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων. Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας Γιώργος Μπαμπάλης επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι μια εθιμική εκδήλωση με ιστορικό περιεχόμενο, είναι μέρα τιμής για τους πρωτεργάτες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για να επιβάλουν εργατικά δικαιώματα, είναι μέρα αγώνα της εργατικής τάξης, είναι μέρα δέσμευσης όλων μας στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής ισότητας, είναι μέρα του ταξικού αγώνα. Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία 5ετία, δεχόμαστε μια ανελέητη επίθεση σε κάθε δικαίωμα μας. Το δικαίωμα της εργασίας με αξιοπρέπεια έχει ευτελιστεί! Το 8ωρο, οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα μοιάζει σαν να τα ετοιμάζουν για το μουσείο κοινωνιολογίας. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά, γι΄ αυτό και η ενότητά όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές. Ο δρόμος του αγώνα είναι καθήκον, είναι αναγκαίος. Όλοι μαζί να ανατρέψουμε τι υφεσιακές και αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!».
Στη συνέχεια, ο γραμματέας Οργανωτικού της διοίκησης του Ε.Κ. Ελασσόνας Στέλιος Κιτσούλης διάβασε το σχετικό ψήφισμα με τοπικά και γενικά αιτήματα των εργαζομένων και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Μπαλούκας, Ανέστης Σερετίδης, Στέργιος Στούπας, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, κ.ά.

[wpg_thumb]
ΤΟ ΠΑΜΕ
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, λίγη ώρα αργότερα, απέναντι από το Ταχυδρομείο, που είχε πιο μαζική συμμετοχή εργαζομένων και κόσμου, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Γραμματείας Ελασσόνας του ΠΑΜΕ Χάρης Νούσιας, που, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Εμπνεόμαστε από το ίδιο φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες. Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας!
Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!
Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.
Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Απέναντι στους εργάτες όλων των χωρών έχουν πλήρη συμφωνία: Ένταση στην εκμετάλλευση, μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση δικαιωμάτων στην Υγεία, την Παιδεία, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, μέτρα καταστολής στο λαϊκό κίνημα. Η καταστροφή, η καταλήστευση και η άγρια εκμετάλλευση των εργατών είναι οι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Αυτή την αλήθεια επιδιώκουν να κρύψουν με τις «πατριωτικές» κορώνες και τις εθνικιστικές φιέστες. Όποτε οι εργάτες και ο φτωχός λαός ακούν τα αφεντικά και τους ανθρώπους τους να μιλούν για πατριωτισμό πρέπει να κουμπώνονται. Αυτοί που βρίσκονται στις λίστες των τραπεζών μιλούν για πατριωτισμό σε αυτούς που βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας! Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο «κοινό σπίτι» της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο «διηνεκές». Για το λαό υπάρχει ο «λιτός βίος» και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών.
Την ίδια στιγμή και αυτή η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, νέα προνόμια.
Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!
Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με τη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά. Αγώνας, ρήξη, ανατροπή! Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια…».
Ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία – διαμαρτυρία με συνθήματα των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, φίλοι του ΚΚΕ, κ.ά.

Add Comment