Απόκρια και κούλουμα με κρύο και βροχή στην Ελασσόνα

Γλέντια και…φασολάδες μέσα στη βροχή στην Ελασσόνα!
Του Γιάννη Μουκίδη

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015 (1)

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και Κούλουμα με κρύο και βροχή στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, κάτι που …αρχίζει να γίνεται συνήθεια, αφού ανάλογες άσχημες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν και στις περσινές αποκριάτικες ημέρες.
Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν το έβαλαν κάτω, αφού γλέντησαν, χάρηκαν και το διασκέδασαν, συμμετέχοντας σε Αποκριάτικα δρώμενα και αυθόρμητα γλέντια, αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα. Έστω και για λίγες ώρες, αψήφησαν το βροχερό καιρό, «φόρεσαν» τη γιορτινή τους διάθεση και φρόντισαν να περάσουν καλά, πάντα στο μέτρο του δυνατού.
ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ
Το βράδυ της παραμονής της Αποκριάς, στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Στιμάγκας Κορινθίας «ΘΥΑΜΙΣ» «ζωντάνεψε» το Αποκριάτικο Δρώμενο της Αρκούδας, ενώ εμφανίστηκαν χορευτικές ομάδες του Μορφωτικού Αραδοσιβίων και του Κέντρου Τέχνης και Λόγου Επαρχίας Ελασσόνας, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν Δήμος Ελασσόνας και Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, με την επιμέλεια του Δρ. Κοινωνιολογίας Κώστα Σαχινίδη. Αν και το θερμόμετρο την ώρα εκείνη έδειχνε μόλις 3 βαθμούς Κελσίου, αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τα Αποκριάτικα δρώμενα.
Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς, παρότι έβρεχε, πέρα από κάποιες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, η διασκέδαση πέρασε σε στέκια μπαρ – καφέ και ταβέρνες, όπου ντόπιοι και οι λίγοι επισκέπτες διασκέδασαν με παραδοσιακές και λαϊκές ορχήστρες. Αρκετοί ήταν αυτοί που μετακινήθηκαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις κοντινών πόλεων(Τύρναβος, Κοζάνη, Γρεβενά). Άλλωστε, οι μέρες της Αποκριάς θεωρούνται μέρες εκτόνωσης και χαράς, «απόδρασης» έστω και για λίγες ώρες από τα καθημερινά προβλήματα.
[wpg_thumb]

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Κυρίως, ο βροχερός καιρός δεν άφησε σε πολύ κόσμο να χαρεί, όπως προγραμμάτιζε, τα κούλουμα. Κάποιοι τα κατάφεραν, πριν οι βροχές γίνουν έντονες(τις μεσημβρινές ώρες). Κάποιες γιορτές της Καθαράς Δευτέρας …«μετακόμισαν» σε αίθουσες και στεγασμένους χώρους, με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, φασολάδα, χαλβά, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, και άφθονο κρασί και τσίπουρο.
Χαρακτηριστικές οι εικόνες στις εκδηλώσεις της πλατείας Βαροσίου στην Ελασσόνα και σε άλλες περιοχές της Επαρχίας Ελασσόνας, την ώρα που δεκάδες άτομα σερβιριζόταν και γεύονταν την παραδοσιακή φασολάδα και τα νηστίσιμα της ημέρας…υπό βροχή με ομπρέλες!
Αξιοσημείωτη, την Καθαρά Δευτέρα, η προσέλευση εκατοντάδων επισκεπτών σε όλες τις γωνιές της Επαρχίας Ελασσόνας(«κεφαλοχώρια» και μικρά χωριά).

Add Comment