Ευαγγέλου στο μνημόσυνο πεσόντων Δομενίκου: «Ναι» στην διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Ευαγγέλου Δομένικο

«Ως δήμαρχος Ελασσόνας συντάσσομαι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνω υπέρμαχος και αλληλέγγυος στην απόφασής της να διεκδικήσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις, που χρωστάνε οι τότε κατακτητές στη χώρα μας».

Τα παραπάνω τόνισε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου μιλώντας στο Δομένικο, εβδομήντα δυο χρόνια μετά την σφαγή 140 αθώων Ελλήνων από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος Ελασσόνας υποστήριξε:

Σήμερα, 72 χρόνια μετά το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλικό Στρατό Κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943 και κόστισε τη ζωή 140 αθώων αμάχων κατοίκων του Δομένικου, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι και αποδίδουμε τις τιμές που αναλογούν σε εκείνους του εθνικούς μας ήρωες.

Δεν ξεχνούμε πως όλοι εμείς πατάμε σε ένα έδαφος το οποίο έχει ποτιστεί από το αίμα αθώων κατοίκων, μαχητών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Σε μια εποχή όπου οι παραπάνω έννοιες αποτελούν και πάλι ζητούμενο, καλό είναι όλοι μας να θυμόμαστε πως οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να παραμείνει αδούλωτη η πατρίδα.

Ως δήμαρχος Ελασσόνας συντάσσομαι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνω υπέρμαχος και αλληλέγγυος στην απόφασής της να διεκδικήσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις, που χρωστάνε οι τότε κατακτητές στη χώρα μας.
Ορθώνουμε το ανάστημά μας και σεβόμενοι απόλυτα την μαρτυρική θυσία των προγόνων μας, διεκδικούμε στην μνήμη τους την ικανοποίηση όλων των θυμάτων που βρέθηκαν κάτω από την μπότα του κατακτητή.

Σίγουρα η εποχής μας δεν προσφέρεται ούτε για πατριδοκαπηλία, ούτε για εθνικοφροσύνη. Αυτές είναι έννοιες επικίνδυνες, οι οποίες σε συνδυασμό με την εξάντληση του λαού αλλά και την οργή του εξαιτίας των πολιτικών της άγριας λιτότητας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνους ατραπούς. Άλλωστε ένα πρώτο δείγμα βλέπουμε ήδη στο κοινοβούλιο της χώρας.

Από την άλλη όμως, έχοντας διαχωρίσει απόλυτα τόσο κάποιες έννοιες, πολύ δε περισσότερο τις προθέσεις μας, δεν γίνεται παρά να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και να υπογραμμίσουμε πως αυτός ο τόπος είναι τόπος μαρτυρικός, τόπος αληθινών ηρώων.

Στη μνήμη λοιπόν όλων όσων έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό και να πράξουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Για να δικαιωθεί λοιπόν η μνήμη εκείνων των ηρώων οφείλουμε όλοι ενωμένοι να βροντοφωνάξουμε πως οφείλουμε να διεκδικήσουμε τις εύλογες και δίκαιες, υλικές και ηθικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη το χωριό μας σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί γιατί πολύ απλά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται ποτέ.

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη εκείνων των ηρώων, ώστε η θυσία τους να αποτελέσει φάρο και οδηγό στη διαρκή μάχη για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Αθάνατοι!

Add Comment