17ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι «Αραδοσίβια 2011»

ΜΕ ΦΟΛΚΛΟΡ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του, με τίτλο «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2011» – 17ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, ώρα 8.30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Γεωργία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, θα εμφανισθούν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:


– Εθνικό Φολκλορικό συγκρότημα «RODOSLAV», από την Ουκρανία,
– Καλλιτεχνικό Συγκρότημα «MERANI» του Κρατικού Πολυτεχνικού
Πανεπιστημίου Τιφλίδας, από την Γεωργία,
– Μουσικό συγκρότημα του ΑΝDERS LARSSON από τη Σουηδία,
– Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ».

Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κινής.
Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 28 Αυγούστου 2011, ώρα 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η 6η  ΕΚΘΕΣΗ  ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Τα «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ  2011» γίνονται με τη συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.) του Δήμου Ελασόνας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο δραστήριος πρόεδρος του Μουσείου κ. Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας.
Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων είναι οι επιχειρήσεις «ΓΑΛΑΞΙΑΣ».
Όπως κάθε χρόνο, τα ξένα συγκροτήματα  θα  εμφανισθούν και σε άλλες περιοχές του νομού Λάρισας και Πιερίας, όπως, στην Κρανιά του Δήμου Ελασσόνας(Δευτέρα 29 Αυγούστου), και στο Αιγίνιο Πιερίας(Τρίτη 30 Αυγούστου).
Το Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα Αγροτικό Πολιτιστικό Πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με χιλιάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές.
Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων.
Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις «Αραδοσίβια 2011» είναι αφιερωμένες στον Εθελοντισμό και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011, προκειμένου να προβληθεί η μεγάλη σπουδαιότητα της αξίας που έχει η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες μας που διέρχεται ο τόπος και η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή. Άλλωστε η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούσε, πάντα, τη βάση της παραδοσιακής μας κοινωνίας και θα πρέπει να συνεχίσει, και στη σύγχρονη κοινωνία θέτοντας ο καθένας και η κάθε μια το καλό του κοινωνικού συνόλου πάνω από το «ίδιον όφελος».

Add Comment