Χωρίς σύννεφα…

του Αθανασίου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα

DSC_0004 [1]

Οι φωτογράφοι αναγνωρίζουν την μεγάλη αλήθεια που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης: «Πάνω απ όλα η στιγμή». Επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, περιστασιακοί ή σταθεροί, όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας αισθάνονται τη συγκίνηση της στιγμής. Όταν βγει το καταλαβαίνεις, μόλις σκιρτήσει κάτι μέσα σου, ετοιμάζεις τον φακό. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά.
Η ιδέα να κάνω φωτογραφίες χωρίς σύννεφα είναι παλιά. Μου αρέσουν οι φυσικές γραμμές, οι κορυφογραμμές κυρίως. Δεν αποκλείω βεβαίως τα νέφη, αλλά είναι για μια άλλη συλλογή. Συλλογή με φαντασία, με περίεργα σχήματα, με απίστευτες αλλαγές και παιχνίδια του λευκού σε γαλανό φόντο. Θα αναφερθώ σε αυτή τη σειρά μια άλλη φορά.
Ας μου επιτραπεί εδώ να σχολιάσω την απλή αλλά μοναδική θέα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, της Ιεράς Μονής της Ελασσόνας. Δεν θα κάνω ιστορικές αναφορές, υπάρχουν σημαντικές σχετικές έρευνες, ούτε θρησκευτική παραπομπή, επειδή θεωρώ ότι η εικόνα μιλά από μόνη της.
Κι άλλες φορές έκανα φωτογραφίες μέσα στον χώρο της Μονής ή από μακριά. Κάθε εποχή όμως έχει το δικό της φως και το φως είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα. Προχωρημένο πρωινό, λίγο πριν φύγει ο Δεκέμβρης του δύσκολου έτους 2014, ανεβαίνοντας πεζός προς την πλατεία της πόλης από την πλευρά του νέου δημαρχιακού συγκροτήματος, γύρισα να δω την Ολυμπιώτισσα. Ακούγονταν οι φωνές και τα παιχνίδια των παιδιών, οι ελασσονίτες απολάμβαναν τον καφέ κι αρκετοί το τσιπουράκι τους, όλα έδειχναν ήσυχα, γιορταστικά, με μια διάχυτη αίσθηση περίσκεψης. Ο νέος χρόνος ήταν σχεδόν εδώ, με ελπίδες, προσμονές, νέα πράγματα. Κι όλοι έχουμε να περιμένουμε κάτι.
Στο τέλος λοιπόν της ανηφόρας, γύρισα αυθόρμητα και είδα από την γωνία αυτή την Ολυμπιώτισσα. Φαίνονταν καθαρά, ήταν ήρεμη, επιβλητική, κυρίαρχη. Στολισμένη απλά, τα δέντρα πήραν με τα χρόνια τη θέση τους, μεγάλωσαν κι έκαναν έναν κύκλο που αφήνει ανοίγματα κι αυτά σε καλούν να σκεφτείς τη γωνία του βυζαντικού ναού που δεν φαίνεται. Μαγεία, ιστορία, τέχνη, παράδοση, όλα μαζί. Έτσι είναι, σκέφτηκα, όταν είναι όλα αυτά μαζί. «Πάνω απ όλα η στιγμή»….Έβγαλα τη μηχανή και τράβηξα τη φωτογραφία.
Καλή Χρονιά………

Add Comment