Κοσμοσυρροή στις Παναγιές της περιοχής Ελασσόνας

ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΛΙΒΑΔΙ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Του Γιάννη Μουκίδη

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Αγνή,
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
την μετάστασιν δοξάζουσαι την σην…».
Θεία κατάνυξη, ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, συγκίνηση και ευλάβεια, αλλά και μεγάλη συμμετοχή πιστών και επισκεπτών στην περιοχή Ελασσόνας, που γιόρτασε και εφέτος τη δική της ιδιαίτερη «χαρμολύπη» του Δεκαπενταύγουστου, τη Γιορτή της Παναγιάς, την Κοίμηση της. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα, εκδηλώσεις δε με ξεχωριστό θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, αλλά και στην γύρω περιοχή.


ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Κυριακή απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, συλλειτούργησαν δε αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου και πολλοί ιερείς. «Στην ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που ζούμε, όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιουργούν σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα, η Παναγία στέκεται σε όλους μας στήριγμα, προστάτης και οδηγός μας, και με το θάνατο της φέρνει χαρά, παρηγοριά, ελπίδα σ΄ όλο τον κόσμο, σε όλο το ανθρώπινο Γένος. Παίρνουμε από την ίδια, δύναμη και φωτισμό για να πορευόμαστε στη ζωή μας…», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Βασίλειος στο μήνυμα του. Το βράδυ, εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε δε, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας(υπό τους ήχους των σημάντρων που χτυπούσαν οι καλόγριες της Μονής και ψαλμωδιών), η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού. Η περιφορά ολοκληρώθηκε με τρισάγιο μπροστά στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσόνος Σεβαστιανού(στον προαύλιο χώρο της Μονής), όπου εναποτέθηκε ο Επιτάφιος και μνημονεύθηκαν όλοι οι κοιμηθέντες διατελέσαντες μητροπολίτες της Ι.Μ. Ελασσόνος. Στις εκδηλώσεις της παραμονής, παραβρέθηκαν ο πρ. βουλευτής κ. Βασ. Αγοράστης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι φορέων, προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, κ.ά.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής(χθες Δευτέρα), τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα. Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και εφέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο «καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της απρόβλεπτα μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των πιστών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι).
ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την παρουσία των αρχών, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και εφέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος. Το Λιβάδι κατακλύστηκε(…στην κυριολεξία «βούλιαξε»), από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου.
Παραβρέθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι του ν. Λάρισας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Λαμπρός ο εορτασμός και στην Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοι της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε η Περιφορά του Επιταφίου γύρω από το φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ ανήμερα της εορτής, μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, έγινε η Περιφορά της Ιερής και Θαυματουργού Εικόνας στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Το παρών έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές – πολιτιστικές – παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στα Τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της παρουσίας και της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, δεκάδων μεταναστών και επισκεπτών.

Add Comment