Εξόρμηση στη Δυτική Μακεδονία προγραμματίζει η Ακαδημία Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία και γνωριμία με όλες τις φυσικές ομορφιές που χαρακτηρίζουν την ακριτική αυτή περιοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην πόλη της Φλώρινας, ξενάγηση στον υδροβιότοπο των Πρεσπών, διανυκτέρευση στην πόλη της Καστοριάς και περιήγηση στον ορεινό οικισμό του Νυμφαίου (έδρα του περιβαλλοντικού κέντρου του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ»).

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η ΜΕΡΑ (06/12/2014):

Αναχώρηση από την πόλη της Ελασσόνας την 07.30 π.μ. και διαμέσου Σερβίων, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας άφιξη στην ακριτική Φλώρινα (πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων και μεγάλο εμπορικό – βιοτεχνικό κέντρο στα χρόνια της τουρκοκρατίας) στις 10.30 π.μ.

Μετά από ολιγόωρη στάση για ξεκούραση το ταξίδι θα συνεχιστεί, μέσω του οδικού άξονα που διέρχεται από το Βίτσι και την περιοχή του Πισοδερίου (όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο), με τελικό προορισμό το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου. Μετά από διέλευση της πλωτής γέφυρας που έχει κατασκευαστεί στη μικρή λίμνη της Πρέσπας άφιξη στο γνωστό νησί στις 12.30 μ.μ. Το νησί οφείλει την ονομασία του σε παραφθορά του ονόματος του Αγίου Αχιλλίου, επισκόπου της Λάρισας τον 4ο αιώνα. Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός οικισμός ο οποίος σύμφωνα με τις επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη. Υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες με σημαντικότερη την τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα. Με φόντο τα μνημεία και την εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ «Πρέσπεια», όπου το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου.

Επόμενος σταθμός και ώρα 2.00 μ.μ. είναι το γραφικό ψαροχώρι Ψαράδες, ορεινός παραδοσιακός οικισμός, το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας. Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, καθώς και «βαρκάδα» στη μεγάλη λίμνη της Πρέσπας (αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και ο διαθέσιμος χρόνος) η οποία βρίσκεται μεταξύ των κρατών Ελλάδας, Αλβανίας και Π.Γ.Δ.Μ.

Αναχωρώντας τις απογευματινές ώρες θα καταλήξουμε στην πόλη της Καστοριάς. Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία ανά τους αιώνες και καταφέρνει να διατηρεί αλώβητο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη παράδοση ιδρύθηκε από τον Ορέστη, προς τιμήν της αδελφής του Ηλέκτρας. Άκμασε κυρίως κατά τον 17ο αιώνα. Διατηρεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης. Αυτά σε συνδυασμό με την πραγματικά μαγευτική λίμνη της Καστοριάς δημιουργούν ένα αξεπέραστο σκηνικό, που είναι δύσκολο να του αντισταθεί και ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Στις 10.00 μ.μ. θα υπάρξει γεύμα σε τοπικό κέντρο, όπου θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα χάλκινων οργάνων «Χάλκινα Ηχοχρώματα» από το Βαρικό Φλώρινας. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ (07/12/2014):

Πρωινό. Αναχώρηση από το ξενοδοχείο στις 10.00 π.μ. και άφιξη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας. Χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένας μοναδικός Βυζαντινός θησαυρός ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς. Αφορμή για το κτίσιμο της μονής υπήρξε το γεγονός ότι στο σημείο αυτό αποβιβάσθηκαν το 1083 στρατεύματα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους κατακτητές της Καστοριάς Νορμανδούς.

Η περιήγησή μας συνεχίζεται με επίσκεψη στη «Σπηλιά του Δράκου». Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, στο 2ο χλμ. της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα, με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο ενώ περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες και πέντε διαδρόμους – σήραγγες. Ο μύθος λέει ότι: «..πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς. Ο πρώτος βασιλιάς της πόλης, ο Κάστωρ, υπεσχέθη μεγάλα δώρα σ’ αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο. Ένας νέος δυνατός παρουσιάστηκε και σκότωσε το τέρας. Οι κάτοικοι κατόπιν με αναμμένους δαυλούς προχώρησαν στη σπηλιά. Σε ένα μέρος που η σήραγγα στενεύει έσβησαν οι δαυλοί και πηχτό σκοτάδι τους σφιχταγκάλιασε όλους. Τότε άκουσαν μια απόκοσμη φωνή να λέει: «Εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα της λάσπης που πατάει θα το μετανιώσει». Οι πιο θαρραλέοι έσκυψαν και πήραν λάσπη. Οι άλλοι φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν να πάρουν. Όταν βγήκαν στο φως του ηλίου εκείνοι που κρατούσαν τη λάσπη είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη…»

Φεύγοντας από την πανέμορφη πόλη της Καστοριάς και ώρα 12.00 μ.μ. η διαδρομή μας περνά από τον Κορησσό και την Κλεισούρα. Πρόκειται για ιστορική και σημαντική κωμόπολη του βλάχικου ελληνισμού που ανέδειξε πολλά ιστορικά πρόσωπα κατά την εποχή της ακμής της. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, στην είσοδο των ομώνυμων στενών, 34 χλμ. ανατολικά της Καστοριάς. Αποτέλεσε σημείο σφοδρών συγκρούσεων κατά τον ελληνογερμανικό πόλεμο, με εμφανή τα στοιχεία της καταστροφής που υπέστη από το μένος των κατακτητών.

Τελικός προορισμός μας ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Νυμφαίου. Το Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νεβέσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμετρο 1.350 μ.) που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου σε απόσταση 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του «Αρκτούρου» με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωριό.

Θα ακολουθήσει μεσημεριανό φαγητό με ελεύθερο πρόγραμμα για όλους. Το απόγευμα αναχώρηση για την Ελασσόνα και με τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις άφιξη στην πόλη μας τις βραδινές ώρες.

Τιμή: 75 ευρώ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Τη μεταφορά με λεωφορείο του γραφείου «Γκουτζουρέλας Τουρς»
Τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο με πρωινό
Το βραδινό γλέντι (με φαγητό) σε τοπικό οικογενειακό κέντρο

Add Comment