Συμμετοχη του “Δικτύου Περραιβία” σε συνέδριο στην Κύπρο

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο EUROMED 2014 για τον Πολιτισμό στη Λεμεσό

ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ΣΚΡΙΑΠΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

Στο ιδιαίτερα σημαντικό Παγκόσμιο Συνέδριο EUROMED 2014 , που αφορά τον Πολιτισμό και την ψηφιακή αποτύπωσή του ,συμμετείχε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , μετά από επίσημη πρόσκληση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου ,που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου από 3 έως 8 Νοεμβρίου 2014 ,υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο οποίο το Δίκτυο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Κων. Σκριάπα και τον Καθηγητή Συντήρησης Μνημείων του ΤΕΙ Αθηνών κ. Νομπιλάκη Ηλία .

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” στα πλαίσια της εξωστρέφειας και των δράσεων που αναπτύσσει ,εντός και εκτός Ελλάδος , σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής Κληρονομιάς ,ιδιαίτερα της Ελληνικής , έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ,προκειμένου να αναπτυχθούν από κοινού δράσεις και συνέργειες που να βοηθούν την έρευνα ,την ανάδειξη και την ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Ανθρώπου ,μέσα από την υλοποίηση κοινών Προγραμμάτων .
Σημειώνεται ότι αυτή η συνεργασία ξεκίνησε από πέρυσι ,το έτος 2013 ,όταν το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” διοργάνωσε στη Λάρισα ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,μια πολύ σημαντική Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο “ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014-2020:Η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές και πιθανές επιπτώσεις” ,με επίσημο προσκεκλημένο τον κ. Μαρίνο Ιωαννίδης,Ph.D, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεν. Γραμματέας ICOMOS Κύπρου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιοποίηση και την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομίας, Υπουργείο Παιδείας Κύπρου .
Σημειώνεται ότι στην πολύ σημαντική αυτή Στρογγυλή Τράπεζα συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από όλη την Ελλάδα ,όπως και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πολλών άλλων Φορέων που ασχολούνται με τον Πολιτισμό(ICOMOS,Πανεπιστήμια κ.ά.) ,ενώ το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη από την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Καθηγήτρια κ. Ελπίδα Κεραυνού – Παπαηλιού και από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” από τον Πρόεδρό του κ. Κ. Σκριάπα.

Στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο EUROMED 2014 ,που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Λεμεσό της Κύπρου ,συμμετείχαν εκπρόσωποι από 38 χώρες του κόσμου και παρουσιάστηκαν 150 σημαντικές εισηγήσεις που αφορούν την έρευνα ,την συντήρηση ,την ανάδειξη ,την ψηφιακή αποτύπωση και διάσωση αρχαιολογικών μνημείων και πολιτισμών , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ελλάδα συμμετείχαν αρκετοί επιστήμονες ,μετά από πρόσκληση του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,όπως επίσης και Έλληνες Ερευνητές που εργάζονται σε επιστημονικά Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τον Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους Φορείς εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και υπάρχουν σχεδιασμοί για το επόμενο έτος 2015 πάνω στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συμβολής της Τεχνολογίας και της Επιστήμης στην διάσωσή της .
Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” πιστεύει ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει ξεχωριστή θέση και αξία στον Παγκόσμιο Χάρτη και ως εκ τούτου όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με αυτόν ,έχουν σπουδαίο έργο να επιτελέσουν με σκοπό ,όχι μόνο την έρευνα και διάσωσή του ,αλλά και τη συντήρησή του με όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και φυσικά την ψηφιακή αποτύπωσή του ,προκειμένου να διασωθεί και να γίνει κτήμα όλης της Ανθρωπότητας.

Add Comment