10ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών «Δημήτρης Ψαθάς» – 2.500 χορευτές, 100 μουσικοί σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα
Το Σάββατο 1 Νοέμβριου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης (ΕΑΚΛ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

2.500 χορευτές, 100 μουσικοί, μέλη και φίλοι των 431 Ποντιακών Σωματείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα βρεθούν εφέτος στην Λάρισα στο καθιερωμένο ετήσιο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Το 10ο κατά σειρά και επετειακό φεστιβάλ της Ομοσπονδίας είναι αφιερωμένο στην μνήμη του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφου, Δημήτρη Ψαθά και σε αυτό θα τιμηθεί το συνολικό έργο του αλλά και η προσφορά του στη διάσωση της προσφυγικής μνήμης. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Νοέμβριου στις 7 το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησαν οι διοργανωτές στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος:
«Καλωσορίζουμε εκπροσώπους της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, γνήσια τέκνα και απογόνους των Ελλήνων εκείνων, οι οποίοι κάποτε υπέστησαν διώξεις και δεινά, ζώντας στην περιοχή της Μικράς Ασίας και στα βόρεια της σημερινής Τουρκίας. Σε αυτούς χρωστάμε πολλά. Έτσι λοιπόν, επί τι ευκαιρία της διοργάνωσης του 10ου αυτού μουσικοχορευτικού φεστιβάλ, το οποίο θα γίνει στην πόλη της Λάρισας 1 Νοεμβρίου στο κλειστό της Νεάπολης θα έχουμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε, για δεύτερη φορά μετά το 2007, αυτό το υπερθέαμα. Όλο αυτό το εγχείρημα, γίνεται για να διατηρείται η ιστορική μνήμη, κάτι που είναι πολύ βασικό, διότι όλοι οι λαοί της γης και ιδίως ο Ελληνικός λαός για να πάνε μπροστά πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό τους παρελθόν. Είναι μια κορυφαία λοιπόν διοργάνωση, θα φέρει κοντά τους ίδιους τους Πόντιους, θα ενώσει εμάς τους υπόλοιπους πολίτες και την οποία στηρίζουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Γιώργος Σούλτης τόνισε: «Ως Δήμος Λαρισαίων χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τη διοργάνωση του πανποντιακού αυτού φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη μας. Από όλες τις απόψεις και από πολιτιστική και από τουριστική, αλλά κυρίως γιατί είναι μια διοργάνωση που έχει σχέση με τους Πόντιους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας μας ως έθνος. Ευχόμαστε να πετύχει και ας είναι αυτό ένα ξεκίνημα για μια σειρά από τέτοιες διοργανώσεις που θα γίνουν στην πόλη μας.

Ο γενικός γραμματέας της Πανποντιακής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρήστος Τοπαλίδης σημείωσε: « Η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από τα μεγαλύτερα δευτεροβάθμια σωματεία παγκοσμίως με 431 πρωτοβάθμια σωματεία στους κόλπους της, πραγματοποιεί το 10ο κατά σειρά επετειακό φεστιβάλ ποντιακών χορών, το οποίο συμπίπτει και με τα 10 χρόνια από την ίδρυση της πανποντιακής ομοσπονδίας και φέτος είναι αφιερωμένο στο μνημειώδες έργο του ποντιακής καταγωγής, Δημητρίου Ψαθά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και τον Δήμο Λαρισαίων, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια. Πρόκειται για μια κολοσσιαία διοργάνωση, λόγω όμως του κλίματος, που επικρατεί και των οικονομικών συνθηκών, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλά τον προϋπολογισμό, χωρίς όμως να υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Καλούμε όλους τους Λαρισαίους αλλά και τους Θεσσαλούς να συμμετέχουν, καθώς στην πόλη της Λάρισας ήδη θα υπάρχουν περίπου 4.000 επισκέπτες το Σάββατο που μας έρχεται. Η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για την Πανποντιακή Ομοσπονδία στα 10 χρόνια που συμπληρώνει από την ίδρυση της, και χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων των Ελλήνων για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρεθήκαν ακόμη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Μαμάρα, το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Ιακωβίδου –Ζιαζιά Μαρία και ο χοροδιδάσκαλος Λέρας Αχιλλέας.

Στο κλίμα του Πανελλαδικού φεστιβάλ θα διοργανωθούν συνοδευτικές αυτού εκδηλώσεις στην πόλη της Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά της κεντρικής εκδήλωσης του :
Η έκθεση φωτογραφίας “Ανέσπερος Πέτρα ” (Ενότητα Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας) της κυρίας Λένας Σαββίδου, θα φιλοξενείται στο Θέατρο Ο.Υ.Η.Λ. με στόχο την προβολή του ποντιακού θρησκευτικού πολιτισμού στην τοπική κοινωνία, με έμφαση την μαθητιώσα νεολαία.

Επίσης, τις επόμενες του Φεστιβάλ ημέρες θα ακολουθήσουν προβολές των ταινιών του Δημήτρη Ψαθά, σε διάφορες αίθουσες της πόλης, με οργανωτές τα Ποντιακά Σωματεία της Λάρισας.

Πολλαπλώς επετειακό το φετινό φεστιβάλ, μνημονεύει την ίδρυση της Π.Ο.Ε και τα δέκα χρόνια πορείας της στην κοινωνία τιμώντας την πορεία αυτήν στο πρόσωπο του πρώτου προέδρου της Ομοσπονδίας, καθηγητή Καρδιολογίας κ. Παρχαρίδη Γεώργιου. Παράλληλα, αφιερώνεται το 10ο αυτό έτος ζωής της Ομοσπονδίας στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Θέματα #Λάρισα #Περιφέρεια Θεσσαλίας #ποντιακοί χοροί #φεστιβάλ