ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Του Γιάννη Μουκίδη
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων – αγροτών χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Ελασσόνας, έξω από την πρώην Αγροτική Τράπεζα(…σήμερα «Πειραιώς»), που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων. Εμφανής ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή του κτηνοτροφικού κόσμου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας(που έγινε με την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας), την ίδια ώρα που η κεντρική πλατεία και τα γύρω «καφέ» ήταν γεμάτα από κόσμο.
Απευθυνόμενος προς τους λίγους κτηνοτρόφους και αγρότες, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία, το μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Βασίλης Κατής στάθηκε στα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, ζητώντας ανάμεσα στα άλλα:
Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα. Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες). Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την Κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, που έχει χτυπήσει για τα καλά και την περιοχή. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα. Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας. Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
Στη χθεσινή διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων της Επαρχίας Ελασσόνας έδωσαν το «παρών»: ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελασσόνας Νίκος Βακράτσας και Δημήτρης Αβρανάς, εκπρόσωποι φορέων της Τσαριτσάνης, μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ, κ.ά.

[wpg_thumb]

Θέματα #διαμαρτυρία #Ελασσόνα #κτηνοτρόφοι