Συνάντηση Ν. Ευαγγέλου με την προϊσταμένη κλασικών αρχαιοτήτων

Ευαγγέλου-Μπάτζιου

Άμεση ήταν η απάντηση του γραφείου τύπου του Δήμου Ελασσόνας μετά το δημοσίευμα της “Elassona Online” για το μουσείο στο τουρκικό τελωνείο. Στην απάντηση διευκρινίζεται ότι εκ παραδρομής αναφέρεται ότι ο χώρος θα στεγάσει λαογραφικό μουσείο.

Απάντηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελασσόνας

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, όσον αφορά τη σημερινή επίσκεψη του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου και στη συνεργασία που είχε με την Προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως:

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης του νέου Δημάρχου για τα αρχαιολογικά ζητήματα του Δήμου Ελασσόνας, στο Τουρκικό Τελωνείο Ελασσόνας, κτίριο διατηρητέο, του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί στην ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής Ελασσόνας και ΟΧΙ για τη στέγαση Λαογραφικού μουσείου.

Τυχόν παρεξήγηση προκύπτει από την αρχική ανακοίνωση η οποία εκ παραδρομής συμπεριέλαβε τον όρο «Λαογραφικό Μουσείο», την ευθύνη της οποίας δεν φέρει ο νέος δήμαρχος.

Ελπίζουμε πως δεν προκαλέσαμε μεγάλη αναστάτωση για ένα λάθος από αυτά που δυστυχώς γίνονται σε κείμενα γραπτά, και ευχόμαστε να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε με στόχο την ενημέρωση του κοινού σας.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ελασσόνας

———–

Το δημοσίευμα είχε ως εξής:

Λαογραφικό ή …αρχαιολογικό μουσείο προτιμά ο Ευαγγέλου;

Σύγχυση ή αλλαγή προγραμματισμού;

Το σίγουρο είναι ότι μόνο σύγχυση προκάλεσε η ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας για τη συνάντηση του Δημάρχου κ. Ν. Ευαγγέλου με την προϊσταμένη της ΙΕ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Α. Μπάτζιου – Ευσταθίου όσον αφορά τις εργασίες στο χώρο του τουρκικού τελωνείου στην Ελασσόνα.

Το τουρκικό τελωνείο φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια την αρχαιολογική συλλογή Ελασσόνας. Ήδη από το 2012 ανακοινώθηκε η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων με τη συνεισφορά του Δήμου Ελασσόνας, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χρηματοδότησε τη μουσειολογική μελέτη. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση το Δεκέμβρη του ίδιου έτους και όλοι γνωρίζαμε ότι η αρχαιολογική συλλογή θα εκτεθεί σε ένα διαμορφωμένο μουσειακό χώρο.

Αυτό μέχρι σήμερα, γιατί ο κ. Ευαγγέλου από παραδρομή ή από άποψη θέλει το μουσείο “λαογραφικό”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας, ο κ. Ευαγγέλου συναντήθηκε με την κ. Μπάτζιου στο χώρο που θα φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο (!) και αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών.

Η πρώτη απορία που γεννάται είναι ποιος είναι “ο ιστορικός χώρος… που κουβαλάει τη δική του ιστορία”.
Η δεύτερη απορία είναι ποια η σχέση της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων με το λαογραφικό μουσείο.
Η τρίτη και τελευταία απορία είναι, αν πρόκειται πράγματι για αλλαγή προγραμματισμού και ίδρυση λαογραφικού μουσείου, τι σχέση έχουν οι αρχαίες στήλες της φωτογραφίας.

Μπορεί ο νέος δήμαρχος να θέλει να δώσει προτεραιότητα στον πολιτισμό, αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσει τι προτιμά… Λαογραφικό ή Αρχαιολογικό;

——–

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Ευαγγέλου: Στην πρώτη γραμμή ο πολιτισμός

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ανέστη Σερετίδη, το οίκημα που πρόκειται να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Ελασσόνας και είχε συνάντηση με την Προϊσταμένη της ΙΕ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Ανθή Ευσταθίου Μπάτζιου.

Μετά την ξενάγηση και την αναλυτική παρουσίαση της προόδου των εργασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χάρη στην αδιάκοπη εργασία των υπαλλήλων της ΙΕ εφορείας κλασσικών αρχαιοτήτων, ο κ. Ευαγγέλου δήλωσε:

«Επισκέφτηκα σήμερα έναν ιστορικό χώρο για την πόλη της Ελασσόνας, ένα κτίριο που κουβαλάει τη δική του ιστορία άνω του ενός αιώνα, και που πρόκειται να φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο.

Έμεινα εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια και το μεράκι των υπαλλήλων της ΙΕ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και από την προσήλωση που δείχνει η προϊσταμένη της κα Ευσταθίου.

Ενημερώθηκα αναλυτικά για όλα όσα χρειάζονται να γίνουν για να αρχίσει να λειτουργεί ο υπέροχος αυτός χώρος. Δήλωσα πως η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για την Ελασσόνα.

Ο πολιτισμός είναι για μας στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας».

————

Διαβάστε σχετικό άρθρο του Γιάννη Μουκίδη: Στο φως οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Περραιβίας

Add Comment