Εκπαιδευτικός περίπατος του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΕΙΔΙΚΟ 1 [3]

Ήταν μια διαφορετική εκδρομή αυτή που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γαλανόβρυσης Ελασσόνας, εξόρμηση που έχει να κάνει με εκπαιδευτικό περίπατο στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο λόφο γύρω από αυτή.
Οι μικροί μαθητές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την γερόντισσα – ηγουμένη Ευλογία, την ιστορία του Βυζαντινού μνημείου του 13ου αιώνα, που αποτελεί το «καύχημα» της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας. Μετά την ξενάγηση στους χώρους του μοναστηριού, στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Ολυμπιώτισσας τα παιδιά – μαθητές του Ειδικού Σχολείου γεύτηκαν τα κεράσματα που προσέφεραν οι μοναχές της εκεί αδελφότητας, που με τη σειρά τους απηύθυναν παραινέσεις και συμβουλές και δεν έκρυψαν τη στοργή και την αγάπη τους για τους νεαρούς επισκέπτες.
Η επιστροφή τους από το Μοναστήρι στην Ελασσόνα, έγινε από λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα από το δάσος. Οι μαθητές του σχολείου απόλαυσαν τη διαδρομή …προσεγγίζοντας το δάσος με όλες τους τις αισθήσεις: άκουσαν το κελάηδημα των πουλιών, οσμίστηκαν τα αρωματικά φυτά του δάσους, άγγιξαν τα φύλλα και τους κορμούς των δέντρων, γεύτηκαν τα φρούτα του δάσους, αποτύπωσαν και κατέγραψαν τις αλλαγές στη φύση μέσα από τα μαγικά χρώματα της φθινοπωρινής «παλέτας» και βέβαια θαύμασαν το παλιό πέτρινο γεφύρι του Ελασσονίτη ποταμού.

[wpg_thumb]

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην πόλη της Ελασσόνας ακολουθώντας την παραποτάμια διαδρομή του Ελασσονίτη ποταμού, όπου είχαν την ευκαιρία έξω από το Πνευματικό Κέντρο να θαυμάσουν …την Θεά Άρτεμη, την επιβλητική ξυλοσύνθεση – ξυλόγλυπτη κατασκευή(φτιαγμένη από θαλασσόξυλα) του αεικίνητου εκπαιδευτικού – αυτοσχέδιου δημιουργού Κώστα Γεωργιάδη.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι το Ειδικό Σχολείο(Δημοτικό – Νηπιαγωγείο) της Γαλανόβρυσης λειτουργεί από το 2005. Ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και εξυπηρετεί τις ανάγκες της Επαρχίας Ελασσόνας. Σ΄ αυτό το σχολείο φοιτούν 17 μαθητές, ηλικίας 4-14 ετών.

Add Comment