Συναντήθηκαν οι οικότροφοι της Μονής Ολυμπιώτισσας

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΧΑΡΜΟΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: «ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαρμολύπης και συγκίνησης συναντήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια, πριν λίγες ημέρες, οι μαθητές των παλαιών χρόνων – οικότροφοι στο Οικοτροφείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.
Αρχικά, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ιερείς που φοίτησαν στην τότε Ιερατική Σχολή(στο χώρο του Οικοτροφείου).
Ακολούθησε Μνημόσυνο για τους μακαριστούς μητροπολίτες Ελασσώνος Ιάκωβο, Σεβαστιανό, Βασίλειο και Γρεβενών Σέργιο, καθώς και για τους τότε μαθητές – οικοτρόφους που έφυγαν από την ζωή.
Στο καλωσόρισμα του προς τους παλαιούς οικοτρόφους ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στάθηκε στην ευεργεσία, τονίζοντας με νόημα:
«Ο Θεός μας χάρισε το αγαθό της ζωής. Πρώτος ευεργέτης είναι ο Θεός. Μετά τον Θεό υπάρχουν και οι άνθρωποι που κάνουν ευεργεσίες. Θυμάστε με ευγνωμοσύνη τον μακαριστό μητροπολίτη Ιάκωβο και τους συνεργάτες του, που σας φιλοξένησαν με φροντίδα και αγάπη στο Οικοτροφείο της Μονής Ολυμπιώτισσας, όπως και τον μακαριστό μητροπολίτη Σεβαστιανό, που λίγο αργότερα στο χώρο του τότε Οικοτροφείου λειτούργησε Ιερατική Σχολή.
Σημαντική η πρωτοβουλία του Ιακώβου, που έκτισε το κτίριο για να φιλοξενήσει άτομα και παιδιά από την επαρχία Ελασσόνας, για να μάθουν γράμματα και για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.
Προσέφεραν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία.
Να ενθυμείστε αυτή την ευεργεσία και έχουμε ιερό καθήκον να μην βρεθούμε ποτέ αχάριστοι απέναντι τους, ευχαριστώντας τους για ό,τι έκαναν για εμάς. Στάθηκαν δίπλα σας, ήταν οι ευεργέτες στην ζωή σας.
Να προσεύχεστε για την αιώνια ανάπαυση τους, σε όλους σας εύχομαι ακλόνητη υγεία και να ενθυμείστε αυτή την ευεργεσία».
Συγκινημένος ο εκπρόσωπος των «παιδιών» του Οικοτροφείου της Μονής Ολυμπιώτισσας ανέφερε: «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να αγκαλιαστούμε, να φιληθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να ξαναθυμηθούμε, να χαρούμε και να δακρύσουμε. Μεγάλος απών της σημερινής μας συνάντησης ο οικότροφος Βασίλειος, ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος, που «έφυγε» πρόσφατα…».
Στη συνέχεια, οι μοναχές της αδελφότητας της Ι.Μ. Ολυμπιώτισσας προσέφεραν στο αρχονταρίκι του μοναστηριού γλυκό και καφέ.
Το μεσημέρι, μετά την ξενάγηση στη γνώριμη για τους ίδιους Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και στο Μουσείο από τον σεβασμ. «οικοδεσπότη» μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, ακολούθησε γεύμα στο κέντρο «Φαντασία», ενώ το απόγευμα οι παλαιοί οικότροφοι της Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας επισκέφθηκαν και την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση της Ελασσόνας έδωσε το «παρών» και ο πρ. υπουργός κ. Νίκος Φαρμάκης, αφού και ο ίδιος φιλοξενήθηκε ως μαθητής στις εγκαταστάσεις του τότε Οικοτροφείου.

[wpg_thumb]

Add Comment